Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό και γενναία μέτρα ανακατανομής του βάρους σε όλη την ΕΕ

Βίτσας: Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό και γενναία μέτρα ανακατανομής του βάρους σε όλη την ΕΕ
Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την άποψη της ΝΔ για κλειστά κέντρα γιατί είναι εκτός διεθνούς δικαίου είπε ο κ.Βίτσας
Την θέση ότι η πρόταση της ΝΔ για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης για τους παράτυπους μετανάστες αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο διατύπωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό και γενναία μέτρα ανακατανομής του μεταναστευτικού βάρους στα κράτη – μέλη της ΕΕ.
«Πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό.
Θεωρούμε βάση για συζήτηση την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας για τις διαδικασίες ασύλου, το Δουβλίνο 4, και θεωρούμε ότι πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα ανακατανομής του βάρους μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.
Η συνθήκη του Δουβλίνου καθορίζει για πόσο καιρό έχει ευθύνη η χώρα πρώτης υποδοχής για μετανάστες που βρίσκονται σε άλλη χώρα.
Οι χώρες του Βίζενγκραντ απορρίπτουν την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας και θέλουν να διατηρηθεί το σημερινό χάος γιατί έτσι καταφέρνουν να μην δέχονται κανέναν αιτούντα άσυλο.
Η Αυστρία από 1ης Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Βίτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 28 – 29 Ιουνίου είναι ιδιαίτερη σημαντική.
«Ποτέ δεν θα ακούσετε κανέναν να μιλάει για στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Υπάρχουν όμως προτάσεις για κλειστά κέντρα, υπό την επίβλεψη της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, σε μια λογική ότι η ΕΕ πρέπει να φυλάει τα εξωτερικά της σύνορα.
Η ελληνική άποψη κινείται σε τρία επίπεδα: για την παρέμβαση της ΕΕ στις χώρες από τις οποίες ξεκινούν οι ροές, για τις συνθήκες στα σύνορα, όπου πρέπει να ισχύει απόλυτα η συνθήκη της Γενεύης και για το πώς κατανέμεται η ευθύνη σε όλη την ΕΕ χωρίς εξαιρέσεις.
Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής είναι σημαντική.
Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υιοθετηθεί πρόταση για κλειστά κέντρα κράτησης» είπε ο κ.Βίτσας αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στηρίξει «την προσπάθεια της Merkel για ευρωπαϊκό πλαίσιο στο προσφυγικό».
«Το προσφυγικό δεν πρέπει να είναι ζήτημα μικροκομματικής αντιπαράθεσης, είναι εθνικό ζήτημα.
Επειδή τελειώνει η περίοδος των μνημονίων, επειδή λύνονται εθνικά προβλήματα όπως το σκοπιανό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ελπίζω να μη συμβεί αυτό» ανέφερε ο κ.Βίτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης