Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ που ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ που ανακοίνωσε ο Τσίπρας
«Όχι» στη συμφωνία από ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων - Σε «αναμονή» το Κίνημα Αλλαγής
Την πλήρη αντίθεσή τους στη κατ' αρχήν συμφωνία με την ΠΓΔΜ την οποία ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Περισσότερο διαλλακτικό όλων -πιθανώς και λόγω των «εσωτερικών διαφορών» - εμφανίστηκε το Κίνημα Αλλαγής το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι θέλει πρώτα να δει το τελικό κείμενο της συμφωνίας πριν εκφράσει την άποψή του.
Στον αντίποδα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε ως «κακή» τη συμφωνία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην την υπογράψει.
Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, υπογραμμίζοντας ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει το όνομα «Μακεδονία».
Αντίθετος και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος στάθηκε περισσότερο στο γεγονός ότι μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, κάτι που κατά το ΚΚΕ θα προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.
Την αντίθεσή του στη χρήση του όρου «Μακεδονία» εξέφρασε και ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας έκλεισε μία κακή συμφωνία - Τον καλώ να μην την υπογράψει

Για μία κακή συμφωνία έκανε λόγω ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για το θέμα της ΠΓΜΔ, καλώντας τον κ. Τσίπρα να μην την υπογράψει.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.
Αναλυτικότερα ο κ. Μητσοτάκης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα.   
Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του.  
Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.
Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος:  Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του.  
Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.
Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.
Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο: Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.
Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία.  
Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων.  
Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν.
Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.   
Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.
Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα.
Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.  
Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού.  
Επαναλαμβάνω:  Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.  
Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας.
Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».

Κίνημα Αλλαγής: Θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο και κατόπιν θα εκφράσουμε τις απόψεις μας

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης.
Η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις.
Στη βάση αυτών των θέσεων θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές.

Χρυσή Αυγή: Κανείς δεν δικαιούται να παραχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας

Ο Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Νικόλαος Γ. Μιχαλολιάκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση ύστερα από το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την συμφωνία στο Σκοπιανό:
"Το όνομα της Μακεδονίας δεν είναι ένα απλό όνομα, είναι η Ψυχή του Έθνους μας, είναι η Ιστορία μας.
Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο Αλέξης Τσίπρας και η εθνομηδενιστική του κυβέρνηση να το παραχωρήσει στους σκοπιανούς, όπως και να παραχωρήσει το δικαίωμα «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας.
Σλάβος και Μακεδόνας δεν γίνεται!
Οι Μακεδόνες είναι υπερήφανοι Έλληνες και ΜΟΝΟ!
Η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει την οποιαδήποτε συμφωνία σχεδιάζει η κυβέρνηση και καλεί τον Ελληνικό Λαό σε εγρήγορση".

Δ. Κουτσούμπας: Πράσινο φως στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή, η συμφωνία με την πΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία με την πΓΔΜ.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ ο κ. Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, «με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Από αυτήν την άποψη, δίνει "πράσινο φως" στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή».
Επισήμανε δε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.
Ακόμα, ο γγ του ΚΚΕ επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι, «με αυτή τη συμφωνία, παραμένει το "σπέρμα" του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί "Μακεδόνα πολίτη" και "Μακεδονικής γλώσσας"».

Ένωση Κεντρώων: Είμαστε αντίθετοι στη χρήση του όρου «Μακεδονία»

Τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων ενημέρωσε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Βασίλη Λεβέντη του είπε πως έκανε ό,τι καλύτερο για τη χώρα και τον ενημέρωσε ότι για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δυο αιρέσεις: Πρώτον, τη συνταγματική αναθεώρηση και δεύτερον την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας.
Μετά από αυτά, είπε ο πρωθυπουργός θα επικυρώσει τη συμφωνία η ελληνική Βουλή.
Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του, είπε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την παραχώρηση του ονόματος "Μακεδονία" και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης