Τελευταία Νέα
Πολιτική

State Department:Στηρίζουμε τις συνομιλίες για την εύρεση λύσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

State Department:Στηρίζουμε τις συνομιλίες για την εύρεση λύσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες Ελλάδας και ΠΓΔΜ να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση επισημαίνει το State Department
Τη στήριξη του στις συνομιλίες για την εύρεση λύσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε το State Department, το οποίο ενθαρρύνει τους ηγέτες των δύο χωρών να επιτύχουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επαναδιατύπωσε την πάγια θέση των ΗΠΑ για το θέμα του ονοματολογικού.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες της πΓΔΜ και της Ελλάδας να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» ανέφερε ο αξιωματούχος του State Department.
Η διαδικασία πάντως φαίνεται πως έχει «κολλήσει» στις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυε πως περίμενε το τηλεφώνημα του Zoran Zaev προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με την οποία επισημαίνει πως δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, ζητώντας επί της ουσίας μια σχετική παράταση.
«Έχει επιδειχθεί καλή θέληση και έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα στην πορεία των συνομιλιών.
Σε αυτή τη συγκυρία όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία τέτοιου είδους, είναι αναγκαίο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν αυτή την καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντανακλά κατάλληλα τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές.
Με αυτό το στόχο κατά νου, η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το συντομότερο δυνατόν και πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε αυτό το πλαίσιο η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” υπογραμμίζει ότι σε θέματα τέτοιας σημασίας δεν ωφελούν βιαστικές πράξεις.
Η ποιότητα του κειμένου και η ανάγκη να βρεθεί μία διαρκής και βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας» ανέφερε το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση που έκανε λόγο για παλινωδίες και για επικίνδυνα παιχνίδια από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν μετά και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης