Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Μόλις 1.700 οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία – Το μεγάλο πρόβλημα είναι στη Λέσβο

Βίτσας: Μόλις 1.700 οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία – Το μεγάλο πρόβλημα είναι στη Λέσβο
Οι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα δεν ζουν την πίεση από το προσφυγικό υποστήριξε ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής
Την θέση ότι είναι πολύ λίγες οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό εντοπίζεται στη Λέσβο διατύπωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Βίτσας είπε ότι σε 1.700 ανέρχονται οι επαναπροωθήσεις βάσει της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
«Οι επιστροφές στην Τουρκία δεν είναι τόσες πολλές όσες προέβλεπε η κοινή δήλωση» ανέφερε ο κ.Βίτσας, ο οποίος πάντως υπογράμμισε πως με εξαίρεση τη Λέσβο, «οι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα δεν ζουν την πίεση από το προσφυγικό».
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Μόριας, ο κ.Βίτσας υποστήριξε ότι «στόχος μου είναι τέλη Σεπτεμβρίου να είναι 3.500 άνθρωποι εκεί».
«Πρέπει να φύγει κόσμος είτε προς την ηπειρωτική Ελλάδα είτε προς την Τουρκία είτε προς τις χώρες καταγωγής.
Παίρνουμε μέτρα για τη βελτίωση της ζωής.
Έγινε ο πρώτος ψεκασμός και ξεκινά το έργο για τον βιολογικό καθαρισμό για τη Μόρια.
Από τη στιγμή που θα υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη ΔΕΥΑΛ εντός ενός μήνα θα είναι έτοιμο το έργο» είπε ο κ.Βίτσας.
Όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές ο υπουργός τόνισε ότι «είχαμε ένα κύμα τον Απρίλιο σε σχέση με το 2017 που ήταν χαμηλές οι ροές».
«Το φαινόμενο ήταν ότι είχαμε μεγάλες ροές από τον Έβρο.
Τον Μάιο αυτό έχει μειωθεί κατά πολύ.
Έχουμε επανέλθει στις ροές του 2017 στον Έβρο και στα νησιά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Λέσβος.
Δεν έχουμε μεγάλες ροές αλλού παρά μόνο περιστασιακά.
Η Λέσβος είναι στοχοποιημένη από τους διακινητές.
Αναμένω όταν θα καταβληθεί η χρηματοδότηση στην Τουρκία θα βελτιωθούν περαιτέρω τα πράγματα» υποστήριξε ο κ.Βίτσας τονίζοντας ότι θέλει να κατεβάσει το χρόνο για τη χορήγηση ασύλου στους τρεις μήνες από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα.
Όπως είπε αυτό έγινε γιατί «ανανεώσαμε όλες τις συμβάσεις για να έχουμε έμπειρο προσωπικό ενώ έχουμε δύο άλλα εργαλεία, ότι δηλαδή έχουν προσληφθεί 207 μόνιμοι υπάλληλοι για το άσυλο και περιμένουμε τον οριστικό πίνακα του ΑΣΕΠ και ότι προκηρύσσουμε 200 θέσεις μόνο για τα νησιά για να πιάσουμε τα όρια αυτά στους επόμενους μήνες».
«Για να υπάρξει αποσυμπίεση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία ασύλου και αυτοί που το παίρνουν να περνάνε στην ενδοχώρα καθώς και να ενθαρρύνουμε με χρήμα που δίνει η ΕΕ τις οικοθελείς επιστροφές» είπε ο κ.Βίτσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης