Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση τα νέα μέτρα, «σπαζοκεφαλιά» η προσφυγή στις κάλπες

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση τα νέα μέτρα, «σπαζοκεφαλιά» η προσφυγή στις κάλπες
Προς το παρόν, στην κυβέρνηση προσδοκούν, τις επόμενες ημέρες, μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα οδηγήσει στο Eurogroup της 24ης Μαΐου
Με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εστιασμένο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των θεσμών που αρχίζουν την Τετάρτη 16/5 στην Αθήνα και το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 αλλά κυρίως όσα θα ακολουθήσουν από την επομένη, ξεκινά μια εβδομάδα καθοριστική για τις εξελίξεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα.
Προς το παρόν, στην κυβέρνηση προσδοκούν, τις επόμενες ημέρες, μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα οδηγήσει στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.  
Ωστόσο, τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο για τακτικότατο έλεγχο και «ενισχυμένη εποπτεία» μετά το τέλος του μνημονίου σε συνδυασμό με τα προ νομοθετημένα μέτρα όπως η μείωση του αφορολογήτου καθώς και η περικοπή των συντάξεων εξαιτίας της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς μέχρι και 18% από 1η Γενάρη του 2019, προβληματίζουν την κυβέρνηση και πυροδοτούν συζητήσεις σε πολλά στελέχη τα οποία αρχίζουν να παραδέχονται πλέον σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ότι δεν μπορούν να αποφύγουν το πικρό ποτήρι της εφαρμογής των επώδυνων μέτρων.
Άλλωστε, τον τόνο έδωσε, μόλις λίγες ημέρες πριν, ο πρόεδρος του Eurogroup, όταν, μετά την παραδοχή ότι το μνημόνιο τελειώνει, αποκάλεσε, «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας» το νέο μηχανισμό που σχεδιάζουν οι θεσμοί για την Ελλάδα ο οποίος περιλαμβάνει  διατήρηση της ασφυκτικής εποπτείας και αξιολογήσεις σε τρίμηνη βάση ενώ σε περίπτωση που διαπιστώνονται προβλήματα η Ελλάδα θα καλείται να τα επιλύει όπως ακριβώς συνέβαινε και μέχρι τώρα.
Ο προβληματισμός και η ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι απασχολούν ιδιαιτέρως  τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και συνάμα, επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για εκλογές πριν από τη λήξη της τετραετίας.
Και μπορεί στο Μαξίμου να επιμένουν σε όλους τους τόνους, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας μαζί με τις δημοτικές-περιφερειακές, ωστόσο κάποιοι κάνουν δεύτερες σκέψεις και μιλούν για το ενδεχόμενο επίσπευσης στην κάλπη.
Τα σενάρια αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών δίνουν και παίρνουν ανάμεσα στους βουλευτές ενώ δεν είναι λίγοι όσοι εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών με τις συντάξεις κομμένες καθώς είναι οι ίδιοι προσωπικά, αποδέκτες των προβλημάτων της κοινωνίας κάθε φορά που επισκέπτονται τις περιφέρειες τους.
Πάντως, η κυβέρνηση επιμένει να λέει ότι προσδοκά σε μια καθαρή έξοδο προτάσσοντας και το σενάριο που αναφέρει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος ώστε να διορθωθούν οι εκκρεμότητες
Στο Euroworking Group τη Δευτέρα θα πάρουμε μια γεύση για το που βρίσκονται τα πράγματα. 
Ωστόσο αυτό που δεν αλλάζει, τουλάχιστον άμεσα, είναι οι καθυστερήσεις στα 88 προαπαιτούμενα, οι οποίες παραμένουν, καθώς δεν έχουν ξεπεράσει τον αριθμό δέκα, εκείνα τα μέτρα που έχουν ολοκληρωθεί.
Στα λεγόμενα αγκάθια, αναφορικά με τα προαπαιτούμενα, συγκαταλέγονται, το Ελληνικό, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που δεν φαίνεται να προχωρά όπως τη θέλει η κυβέρνηση, ούτε και η τοποθέτηση των γενικών γραμματέων και διευθυντών η οποία όπως όλα δείχνουν θα περάσει μετά το τέλος του προγράμματος.
Από εκεί και πέρα, ένα άλλο αγκάθι αποτελεί η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας όπου περικλείεται και η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών  μονάδων καθώς επίσης και η πώληση του Ελευθέριος Βενιζέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης