Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αγώνας δρόμου στην κυβέρνηση για να καλύψει τον χαμένο χρόνο με τα δεκάδες προαπαιτούμενα - Στο επίκεντρο ενέργεια, ιδιωτικοποιήσεις

Αγώνας δρόμου στην κυβέρνηση για να καλύψει τον χαμένο χρόνο με τα δεκάδες προαπαιτούμενα - Στο επίκεντρο ενέργεια, ιδιωτικοποιήσεις
Η κυβέρνηση ελπίζει σε ένα... σπριντ προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της
Στην ευθεία παραδοχή ότι όντως, οι υπουργοί έχουν μείνει πίσω με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης καθώς το τελευταίο διάστημα ασχολήθηκαν περισσότερο με την παροχολογία - υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις - και λιγότερο με τις μνημονιακές δράσεις, οδήγησε η επιστολή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκου, που στόχο είχε να τους ταρακουνήσει προκειμένου να μη χαθεί ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Στην επιστολή που απέστειλε για δεύτερη φορά, στους υπουργούς της κυβέρνησης που εμπλέκονται στην τέταρτη αξιολόγηση, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού,  ζητά να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου για να καλύψουν το χαμένο έδαφος αναφορικά με τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται να εκπληρωθούν.  
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα ενόψει της άφιξης της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, το Μαξίμου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και  ζητά να κλείσουν άμεσα οι πολλές εκκρεμότητες.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τις 22 Μαϊου, δηλαδή, δύο ημέρες νωρίτερα από την συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου και προσδοκά ότι θα έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες προκειμένου να δρομολογηθεί και η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Ακολούθως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα μέχρι τις 15 Ιουνίου σε ότι αφορά την πορεία των εκκρεμοτήτων έτσι ώστε στις 21 Ιουνίου να δοθεί το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Μεγάλα αγκάθια από το πακέτο των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης συνιστούν οι αποκρατικοποιήσεις και τα ζητήματα της ενέργειας.
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Euroworking Group και την επομένη οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών θα βρεθούν στο ελληνικό έδαφος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον των θεσμών, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει ελάχιστα από τα 88 προαπαιτούμενα.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Μάλιστα, σημειώνουν χαρακτηριστικά, πως ενώ οι θεσμοί διατείνονται ότι παραμένουν ακόμη ανοικτές οι αποκρατικοποιήσεις του ΔΕΣΦΑ και του Ελληνικού, στην πραγματικότητα, εκκρεμούν μόνο τυπικά θέματα προκειμένου να οριστικοποιηθούν.
Επίσης, αναφορικά με τη δημόσια διοίκηση, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία για την τοποθέτηση γενικών διευθυντών έχει προχωρήσει.
Πάντως, επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις συζητήσεις ανάμεσα στους θεσμούς και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να αποτελέσουν τα ενεργειακά θέματα και δη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.  
Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με την είσοδο ιδιωτών στην εταιρία, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, θα παρουσιαστεί από το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τριών θυγατρικών εταιριών στις οποίες θα περάσουν οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ με σκοπό να πωληθούν, είτε πλειοψηφικά, είτε μειοψηφικά, σε ιδιώτες.
Ακόμη, αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα - μέτρα που υποχρεούται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση και πιέζουν μετ’ επιτάσεως οι θεσμοί-, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, στους οποίους διαπιστώνουν ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.
Το νέο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων πρέπει να είναι έτοιμο  μέχρι τα τέλη του τρέχον τος μήνα προκειμένου να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη.   
Μέχρι τα τέλη Μαΐου επίσης, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπ. Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ καθώς και της ελληνικής αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με την αδήλωτη εργασία.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης