Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η γερμανική αδιαλλαξία και τα σενάρα ηρωικής εξόδου από τον Τσίπρα - Η Γαλλία αρνείται να συγκρουστεί με το Βερολίνο

Η γερμανική αδιαλλαξία και τα σενάρα ηρωικής εξόδου από τον Τσίπρα - Η Γαλλία αρνείται να συγκρουστεί με το Βερολίνο
Ρήξη στις διαπραγματεύσεις θα επαναφέρει την συζήτηση για το Grexit
Στην συνήθη γερμανική αδιαλλαξία προσκρούει η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» που επηρεάζει και τους πολιτικούς της σχεδιασμούς.
Μέχρι στιγμής το Βερολίνο αρνείται το λεγόμενο γαλλικό κλειδί, την αυτόματη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη, και αντίθετα συνδέει την όποια ελάφρυνση του χρέους τελικά αποφασιστεί με μία σειρά προυποθέσεις, όπως η ανά τρίμηνο αξιολόγηση, η αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το τρίτο πρόγραμμα, η επανέγκριση κάθε χρόνο του δημοσιονομικού και αναπτυξιακού προγράμματος της Ελλάδας.  
Το συνολικό πακέτο που απαιτεί η Γερμανία ακυρώνει αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου που θα σηματοδοτήσει την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας μετά από οκτώ χρόνια –όπως ανέφερε πρόσφατα σε άρθρο του ο πρωθυπουργός- και ελευθερία στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Μπορεί η Κομισιόν να είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις προκειμένου να παρουσιάσει επιτέλους μια επιτυχία και στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά δεν είναι σε θέση να επιβάλλει τις απόψεις της στο Βερολίνο.
Το Παρίσι που είδε την σύμμαχο Γερμανία να απορρίπτει το συνολικό πρόγραμμα Μακρόν για την εμβάθυνση της Ευρωπαικής Ένωσης δεν είναι καν διατεθειμένο να έλθει σε αντιπαράθεση για το ελληνικό πρόγραμμα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δείχνει να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση για ένα νέο μνημόνιο –όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας-, δίχως καν τα οφέλη της φθηνής χρηματοδότησης.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση αφού η αποδοχή του νέου πλαισίου σημαίνει πολιτική αυτοκτονία όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.
Μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ζητά η Γερμανία δεν μπορεί καν να γίνει λόγος για ακύρωση της μείωσης των συντάξεων ή για ισοδύναμη άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Από την άλλη ρήξη στις διαπραγματεύσεις θα επαναφέρει την συζήτηση για το Grexit.
Το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να επιχειρήσει μία «ηρωική έξοδο» με καταγγελία της αδιαλλαξίας των δανειστών, αθέτηση των δικών τους δεσμεύσεων και προσφυγή στις κάλπες, είναι ένα σενάριο που επεξεργάζονται στελέχη του κυβερνώνοντος κόμματος και το οποίο ανησυχεί την αξιωματική αντιπολίτευση.
Γι αυτό άλλωστε τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής  έσπευσαν να ζητήσουν πρόωρες εκλογές προκειμένου να στερήσουν τον αιφνιδιασμό από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης