Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Υπάρχει ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας για το Σκοπιανό, αλλά δεν έχουμε τη συμφωνία στο τσεπάκι μας

Κατρούγκαλος: Υπάρχει ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας για το Σκοπιανό, αλλά δεν έχουμε τη συμφωνία στο τσεπάκι μας
Μόνο πολιτική λύση μπορεί να υπάρξει στη Συρία υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
Την θέση ότι υπάρχει ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διατύπωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τη συμφωνία στο τσεπάκι μας.
Σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Zaev, μέσω των οποίων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απορρίπτει την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, τόσο για αλλαγή του Συντάγματος όσο και για erga omnes ισχύ της ονομασίας της γείτονος που θα συμφωνηθεί, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε πως «υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις που γίνονται για να δώσουν στίγμα στο εσωτερικό, να στείλουν βέβαια σήματα και στη διαπραγμάτευση».
«Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς κατευθύνονται και στην επίλυση των ανοιχτών θεμάτων με τη γειτονική χώρα και γενικά στο να αναδειχθεί η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας στην εν γένει περιοχή» τόνισε ο κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος ζήτησε .να γίνει γνωστό «τι διαπραγματεύεται επιτέλους η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά», υποστήριξε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση και ταλαντεύεται ως εκκρεμές μεταξύ της εθνικής λύσης - την οποία είχε συνδιαμορφώσει από το 2007 τουλάχιστον- και μιας προσπάθειας απλώς μικροκομματικής, να κερδίσει κάποιες ψήφους, ψαρεύοντας σε θολά νερά».
«Και η τελευταία αυτή δήλωση του κ. Κουμουτσάκου είναι προς την κατεύθυνση αυτή.
Το ελάχιστο που περιμένει κανείς από τις πολιτικές δυνάμεις στα εθνικά ζητήματα, είναι εκεί που υπάρχει εθνικά διαμορφωμένη γραμμή να την ακολουθούν και να μην τη διασπούν και σε κάθε περίπτωση να μην προσπαθούν να κερδίσουν μικροκομματικά οφέλη από τα εθνικά ζητήματα. Δυστυχώς αυτό δεν το κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.
Ως προς το θέμα της κρίσης στη Συρία, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει στη Συρία είναι πολιτική, μέσω της διπλωματικής οδού για τις δυνάμεις που είναι εκτός Συρίας, μέσω της συμφιλίωσης για τις συριακές δυνάμεις».
«Εμείς καταδικάζουμε απερίφραστα ως κυβέρνηση οποιαδήποτε επίθεση με χημικά όπλα, επιμένουμε όμως να τονίζουμε ότι η οδός της ειρήνης και της διπλωματίας είναι η προσήκουσα οδός για την επίλυση όλων των διαφορών.
Προφανώς υπάρχουν αρμόδια όργανα, υπάρχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο Οργανισμός που επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας για την απαγόρευση των χημικών όπλων κι επειδή η Ελλάδα πάντοτε στηρίζει και τα δικά της τα συμφέροντα, αλλά και την αντίληψη που έχει για τον κόσμο στο διεθνές δίκαιο, θεωρούμε ότι αυτά είναι τα ενδεδειγμένα φόρα για την προώθηση των ζητημάτων» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης