Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος: Τολμάμε να υλοποιήσουμε πράγματα που δεν έγιναν ποτέ – Κλαμπατσέα: Η οικονομική ανάπτυξη να έχει κοινωνικό αποτύπωμα

Φάμελλος: Τολμάμε να υλοποιήσουμε πράγματα που δεν έγιναν ποτέ – Κλαμπατσέα: Η οικονομική ανάπτυξη να έχει κοινωνικό αποτύπωμα
O αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής
Στα ζητήματα που αφορούν στην Ανατολική Αττική, αλλά  και για προβλήματα που δεν υπήρχε η βούληση να λυθούν παλαιότερα, μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην Ανατολική Αττική μίλησε για «έλλειμμα δημόσιων πολιτικών», λέγοντας μάλιστα ότι «είναι λανθασμένα τα στερεότυπα περί αποτελεσματικότητας του ενός ή του άλλου όταν μιλάμε για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.  
Για μας δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός.
Ήταν πολιτική επιλογή να υπάρχει έλλειμμα υποδομών και δημοσίων υπηρεσιών. Υπήρχαν ανισοτιμία και ένα ιδεολόγημα να τα ρίξουμε όλα στην Αριστερά.
 Όμως τον ισχυρό δημόσιο τομέα τον ζητάει και ο ιδιωτικός για να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες.
Εμείς τολμάμε να υλοποιήσουμε πράγματα τα οποία δεν έγιναν ποτέ την περίοδο της μεταπολίτευσης».
Ο κ. Φάμελλος έκανε αναλυτική αναφορά στα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής,  με πρώτο την πρωτοβουλία για τους δασικούς χάρτες που έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και κυρίως στη συγκεκριμένα περιοχή, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018, που σημαίνει 1,5 χρόνο νωρίτερα απ΄ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Σημείωσε δε, πως ένα ζήτημα «έχει καθυστερήσει την Ανατολική Αττική, οι δήμοι δεν έχουν στείλει ακόμα τις οικιστικές Πυκνώσεις», προσθέτοντας ότι επείγει να στείλουν οι δήμοι τα όρια των πυκνώσεων.
Κάνοντας αναφορά στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, ανακοίνωσε ότι «τον επόμενο μήνα κιόλας κηρύσσονται ως αναδασωτέες ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια καταπάτησης», συμπληρώνοντας ότι  «τις πυρκαγιές πρέπει να τις προλαμβάνει κάνεις και όχι να τρέχει από πίσω.
 Ετσι, μόλις χθες ανακοινώσαμε 5.066 νέες θέσεις εργασίας στα δάση της Ελλάδας γιατί θέλουμε τον άνθρωπο μέσα στο δάσος και βλέπουμε το δάσος ως πηγή εισοδήματος.
Αυτοί οι άνθρωποι θα καθαρίζουν αντιπυρικές ζώνες θα καθαρίζουν όλα τα ξερά όπως λέμε».
Περαιτέρω, μίλησε για σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε συνεργασία με την περιφέρεια στο θέμα των υδροβιότοπων, ανέφερε ότι προχωράει με γοργούς ρυθμούς η πρωτοβουλία για τα πεζοπορικά μονοπάτια, ενώ τόνισε ότι μείζον ζήτημα για την Ανατολικη Αττική είναι το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων, που όπως είπε είναι «ένας πολύ δύσκολος τομέας και με μεγάλη καθυστέρηση για τη χώρα μας»,
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «τα στερεά απόβλητα δεν παράγουν εργασία στη χώρα μας και αυτό είναι ένα θέμα.
Γι’ αυτό ψηφίσαμε το νέο νόμο για την ανακύκλωση», ενώ «χωματερές δεν θα ξαναϋπάρξουν και στο τέλος του 2018 η χώρα δεν θα έχει καμία δικαιολογία για πρόστιμα.
Αν κάποια δημοτική αρχή καθυστερεί θα απολογηθεί για την καθυστέρηση αυτή».
Κατά τον ίδιο, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την πλήρη επεξεργασία των απορριμμάτων, ενώ σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της ανατολικής Αττικής και θέματα υγρών αποβλήτων «προχωράμε και προχωράμε ισότιμα με πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα αγαθά».

Κλαμπατέα: Πρέπει να υπάρχουν κανόνες για όλους

«Πρέπει να υπάρχουν κανόνες για όλους και να είναι γνωστοί εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. Έτσι θα μπορεί ο καθένας να συμβάλλει στο εγχείρημά μας για βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε η γενική γραμματέας του χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος Ειρήνη Κλαμπατσέα, μιλώντας στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο.
Σημείωσε δε, πως  «η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα», αλλά και ότι «αυθαίρετη δόμηση υδροκέφαλες πόλεις, άναρχη δόμηση καταπάτηση δασών, αιγιαλών, υποδομών, εγκαταλελειμμένες μελέτες.Αυτά κληρονομήσαμε και αυτά προσπαθούμε αλλά σταθερά και επίμονα να λύσουμε».
Η ίδια αναφέρθηκε στους άξονες στους οποίους κινείται η κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί ο χωρικός σχεδιασμός: ο σχετικός νόμος περί χωρικού σχεδιασμού του 2016, Ν4447/2016, η ανάπτυξη των δασικών χαρτών, ο ενιαίος φορέας κτηματολογίου, κλπ.
Για την Ανατολική Αττική, ανέφερε ότι υπάρχουν σχέδια, εξέφρασε την ελπίδα  σύντομα να έχουμε πολύ καλά νέα για τη χρηματοδότηση του χωρικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας ότι «θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να εκπονηθούν και να υλοποιηθούν τα έργα.
Έχουν εγκριθεί μία σειρά από πολεοδομικές μελέτες ώστε να μη μιλάμε μόνο για έλλειμμα ή καθυστέρηση αλλά και για ολοκλήρωση ορισμένων θεμάτων τα οποία θεωρούμε ότι οφείλουμε, έχουμε το χρέος να τα κάνουμε πιο γρήγορα και πιο σταθερά».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης