Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Βόμβες» Erdogan: Συσχετίζει την τύχη των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με την έκδοση των 8 Τούρκων

«Βόμβες» Erdogan: Συσχετίζει την τύχη των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με την έκδοση των 8 Τούρκων
Το θέμα της προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εξέτασε το αρμόδιο δικαστήριο
(upd4) Βόμβες για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας και ενώ το αρμόδιο τουρκικό δικαστήριο της Ανδριανούπολης έκρινε ότι οι δύο Έλληνες θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία την ώρα που τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως σε βάρος τους μπορούν να επιβληθούν ποινές ακόμα και για 5ετή κάθειρξη.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, και όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Erdogan σε δηλώσεις που έκανε σε Τούρκους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από τη Σύνοδο της Βάρνας, ανέφερε ότι «μιλήσαμε και για το ζήτημα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν επειδή πέρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν σε στρατιωτική μας περιοχή».
«Συζητήσαμε την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι συνελήφθηκαν επειδή πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν σε στρατιωτική μας περιοχή.
Τους εξηγήσαμε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, τους επισκέπτονται οι οικογένειες και οι προξενικές αρχές.
Εσείς είστε μεγάλη χώρα, εσείς είστε μεγάλος Πρόεδρος, διασφαλίστε ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο αυτοί στρατιωτικοί, είπαν.
Κι εγώ τους απάντησα ότι εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη, το επεισόδιο είναι σε επίπεδο δικαιοσύνης.
Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα λάβουν οι δικαστικές αρχές.
Ασφαλώς τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μην συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Εμείς ασφαλώς δεν διασυνδέουμε τα δύο θέματα.
Αλλά εκείνοι που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας είναι ακόμη στην Ελλάδα.
Εμείς όταν τους ζητήσαμε δεν μας τους έδωσαν.
Αυτοί που δεν βγάζουν άχνα γι αυτό το θέμα λένε ότι πρέπει να αφεθούν αμέσως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί» είπε ο Erdogan αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με Juncker και Tusk.
Ο Erdogan αναφέρθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουν από τη στάση τους στο θέμα των υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα με βάση το διεθνές δίκαιο στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βρεθεί εκεί.
«Και εκείνοι που βρίσκονται στον βορρά και εκείνοι που βρίσκονται στον νότο στο νησί πρέπει να είναι σε ίσο βαθμό συνέταιροι.
Αλλά το πρόβλημα του ελληνοκυπριακού τομέα είναι άλλο.
Ο ελληνοκυπριακός τομέας λέει εμείς κάνουμε με όποια εταιρεία θέλουμε γεώτρηση.
Εμείς λέμε ο νότος και ο βορράς να συναντηθούν και να αποφασίσουν μαζί σε ποια εταιρεία θα το δώσουν.
Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα» υποστήριξε ο Erdogan.

Ένσταση από τους συνήγορους των Ελλήνων στρατιωτικών

Ένσταση κατά της αρνητικής απόφασης για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης κατέθεσε η ελληνική πλευρά τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, συνέδεσε εμμέσως το θέμα τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στη χώρα μας μετά την αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, η απόφαση επί της ένστασης αναμένεται εντός επτά ημερών ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι των Ελλήνων στρατιωτικών την κατέθεσαν σε διαφορετικό δικαστήριο από αυτό που αποφάσισε την κράτηση τους.
Σημειώνεται ότι για σήμερα (28/3/2018) είναι προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία των οικογενειών με τους δύο κρατούμενους, ενώ την Παρασκευή (30/3/2018) είναι προγραμματισμένο επισκεπτήριο στις φυλακές της Αδριανούπολης.


Γιατί είναι εγκληματικό λάθος να συσχετίζονται οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί με τους 8 Τούρκους

Με εκκωφαντικό τρόπο ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα των 8 στρατιωτικών του που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα . Και το έθεσε σε αντάλλαγμα με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς! Ο Ερντογαν έκανε σχετικές δηλώσεις στην πτήση επιστροφής απο τηαρνα. Ο Ερντογαν είπε πως του ζητήθηκε να απελευθερώσει τους δύο και απάντησε ότι γι αυτό θα αποφασίσει η δικαιοσύνη. Πρόσθεσε ότι «κι εμείς ζητήσαμε τους 8 αλλα δεν μας τους έδωσαν».

gazetesi

Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, την ανταλλαγή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς πρότεινε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης. Μιλώντας στο ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε: «Από τη μια λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη, από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική Δικαιοσύνη και να βρούμε συμφωνία ανταλλαγής. Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δυο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα» δήλωσε ο κ. Κατσίκης.

Εγκληματικό λάθος ο συσχετισμός των δύο περιπτώσεων

Το ζήτημα δεν είναι ούτε καν το ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής μετατρέπει εαυτόν σε «λαγό» του Ερντογάν -άραγε σε άμεση συνεννόηση με τον Πρόεδρο του κόμματός του και ενδεχομένως την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει; Το εξοργιστικό είναι που δεν αντιλαμβάνεται ποιο είναι το μήνυμα που θα έστελνε μια τέτοια στάση στην Άγκυρα.

File Photo: Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης στο βήμα της Ολομέλειας ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ξεπερνώντας τους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2006, του είχε υποσχεθεί να του παραδόσει τους 8 πραξικοπηματίες, ο συσχετισμός των δύο περιπτώσεων και οι δηλώσεις τύπου Κατσίκη είναι εγκληματικές διότι αποτελούν μια ευθεία πρόσκληση προς την Τουρκία να συνεχίζει την πειρατική λογική της και να προχωρήσει ακόμα και στην απαγωγή περισσοτέρων Ελλήνων.
Εμφανίζουν την Ελλάδα να αγνοεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και να είναι έτοιμη να προσφέρει ό,τι θέλει ο «σουλτάνος».
Πολιτικοί "λαγοί" τύπου Κατσίκη, προκειμένου να παραστήσουν τους κυνικούς-ρεαλιστές που εργάζονται για τα εθνικά συμφέροντα, δε διστάζουν να παραδώσουν εν προκειμένω στον δήμιό τους του οχτώ Τούρκους αξιωματικούς για να σερβίρουν ως μεγάλη επιτυχία τον επαναπατρισμό των «δύο».
Ένας τέτοιος συμψηφισμός θα εμπέδωνε το μήνυμα προς την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα ότι: «εάν θέλετε να πετύχετε κάτι απέναντι στην Ελλάδα, πιέστε την στρατιωτικά και απειλήστε την και θα υποχωρήσει επειδή είναι χώρα φιλειρηνική, αλλά και εντελώς απρόθυμη να υποστεί και να απορροφήσει απώλειες για να υπερασπίσει όσα της ανήκουν». Και αυτό θα ήταν εγκληματικό λάθος.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Προφυλακισμένοι παραμένουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία καθώς το αρμόδιο δικαστήριο αποφάσισε την παραμονή τους στην φυλακή έως ότου εξεταστούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης τους.
Είναι η δεύτερη φορά που απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών -όπως μετέδωσε και το πρακτορείο Αναντολού- οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης από τις 2 Μαρτίου.
Το αίτημα κατέθεσαν σήμερα εκ νέου οι δικηγόροι τους και το δικαστήριο αποφάνθηκε αρνητικά αυθημερόν.
Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία -ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».
Επιπλέον, με βάση το σκεπτικό, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Χουριέτ κ.α. μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής επικαλείται το γεγονός ότι «δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία», ακόμη ότι «υφίσταται η σκέψη ότι μπορεί να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι».
Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε.
Ο δικαστής ισχυρίζεται επίσης ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση».
Τέλος, υποστηρίζει ότι «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».
Ο Τούρκος εισαγγελέας στην απόφαση του δεν καθιστά σαφές πόσο καιρός θα χρειαστεί προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα στοιχεία, γεγονός που αν μη τι άλλο συνεπάγεται πως το θρίλερ όσον αφορά την υπόθεση των δύο στρατιωτικών θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Σημειώνεται πως νωρίτερα είχε επικρατήσει συγκρατημένη αισιοδοξία για την τύχη των δύο Ελλήνων, όταν έγινε γνωστό πως οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για το θέμα της προφυλάκισης τους.
Το γεγονός μάλιστα ότι η επίσπευση της διαδικασίας (αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή (30/3) ήρθε μόλις λίγες ώρες ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας όπου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πίεσαν τον Erdogan για το εν λόγω ζήτημα, είχε αναπτερώσει τις ελπίδες για το μέλλον και την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 26/3 ο πρόεδρος της Κομισιόν απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Τουρκίας του είπε: «Είσαι ηγέτης, δεν κινδυνεύεις από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια, πρέπει να κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Erdogan απάντησε στον Juncker πως το θέμα είναι στα χέρια των Τούρκων δικαστών, οι οποίοι «θα το εκτιμήσουν στη σωστή του διάσταση, με τον Juncker να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις τουρκικές αρχές «ότι θα επιλύσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών πριν από το ορθόδοξο Πάσχα».

Erdogan σε Borisov: Την απόφαση για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών θα πάρει η τουρκική δικαιοσύνη

Το ζήτημα επιστροφής στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο T. Erdogan, κατά τη χθεσινή (26/3) συνάντηση ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας B. Borisov.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Borisov είπε πως μίλησε με τον κ. Erdogan για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και προσέθεσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος του απάντησε ότι «την απόφαση θα πάρει η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη».
Αργότερα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε πως θα ενημερώσει τον Αλ. Τσίπρα για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που διεξήγαγε με τον Τούρκο Πρόεδρο, πάνω στην ατζέντα της συνάντησης.

Anadolu: Οι Έλληνες αξιωματικοί μπορεί να φυλακιστούν έως 5 έτη

Για «σοβαρά στοιχεία» βάσει των οποίων οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης μπορεί να καταδικαστούν έως και σε πέντε έτη φυλάκισης, κάνει λόγο το τουρκικό, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Το πρακτορείο επικαλείται πολύ καλά πληροφορημένες δικαστικές πηγές, ενώ δεν δίνει παραπάνω λεπτομέρειες για το που μπορεί να βασιστεί το κατηγορητήριο, ενώ αναφέρει ότι οι δύο αξιωματικοί δεν αποφυλακίστηκαν καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να το σκάσουν από την Τουρκία.

Καμμένος: Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα γυρίσουν έως το Πάσχα

Πάντως, σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος υποστήριξε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα γυρίσουν πριν το Πάσχα, τονίζοντας ότι νιώθει δικαιωμένος για την τοποθέτηση του περί ομηρείας των δύο Ελλήνων.
«Δικαιώθηκα για τα περί ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Αυτήν την ορολογία χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ορεστιάδα και αυτό είναι το πνεύμα της παρέμβασης της ΕΕ στην Τουρκία» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Καμμένος, ο οποίος υπογράμμισε πως «την πολιτική του Υπ. Εθνικής Άμυνας την χαράζω εγώ, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό».
«Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια, αλλά ο στόχος είναι να γυρίσουν οι δύο Έλληνες.
Ο κ. Κουβέλης, για τον διορισμό του οποίου συμφώνησα κι εγώ, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνεργαζόμαστε άριστα» είπε ο κ.Καμμένος.
«Οι δύο στρατιωτικοί είναι όμηροι, διότι βρίσκονται έγκλειστοι σε μια φυλακή, χωρίς επί 26 ημέρες να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, ενώ εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια, σε ανάλογες περιπτώσεις, στρατιώτες και από την Ελλάδα και από την Τουρκία επεστράφησαν μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των διοικητών των μονάδων στην μεθόριο.
Από την πρώτη στιγμή, που δεν έγινε εφικτή η συνεννόηση μεταξύ των Ταξιάρχων, κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρόκειται για ομηρία.
Μιλάμε για Ευρωπαίους πολίτες.
Δεν είναι Έλληνες, διότι είναι ευρωπαίοι στρατιωτικοί που φυλούν ευρωπαϊκά σύνορα και είναι και ΝΑΤΟικοί στρατιωτικοί» υπογράμμισε ο κ.Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα γυρίσουν έως το Πάσχα.
«Θεωρώ ότι η παρέμβαση των Juncker, Tusk θα έχει αποτέλεσμα και οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα.
Ωστόσο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, διότι στην Τουρκία υπάρχει και ένας Αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν», σημείωσε ο κ. Καμμένος, σημειώνοντας ότι «αν η Τουρκία πράγματι είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατεί δύο στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ, όπου είναι μέλος».

Επιφυλακτικός ο Κουβέλης για τη στάση Erdogan στην υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε σήμερα (27/3/2018) ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σχετικά με το πως θα αντιδράσει η Άγκυρα στο αίτημα της ΕΕ για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πριν το Πάσχα.
«Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν αυτό το οποίο ζητήθηκε, αναφορικά με την αποφυλάκιση και την επιστροφή στην πατρίδα των δύο στρατιωτικών μας, θα υλοποιηθεί, διότι ο Erdogan παραπέμπει το θέμα στην τουρκική Δικαιοσύνη.
Πρέπει να αναμείνουμε τι ακριβώς θα συμβεί με τη σύνταξη του κατηγορητηρίου και την ενδεχόμενη -ως προς τον προσδιορισμό της- δικάσιμου, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης» δήλωσε σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι «η ελληνική κυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα, και σε επίπεδο Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού, έχει θέσει το ζήτημα, διεκδικώντας αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα».
Ωστόσο, ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός τον «σαφή λόγο της ΕΕ προς την Τουρκία» στη διάρκεια της συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, για την κυπριακή ΑΟΖ, για το Αιγαίο, και ενδιαφέρον το μήνυμα της ότι «δεν μπορεί να υπάρχει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, χωρίς πρόοδο στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο», καίτοι -όπως προσέθεσε- στη σύνοδο «αποτέλεσμα με την έννοια της δεσμευτικής απόφασης δεν υπήρξε και δεν θα μπορούσε στην παρούσα φάση να υπάρξει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επανακαθορισμός της Τουρκίας όσον αφορά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, «έστω και φραστικός», «είναι δηλωτικός και της προσπάθειας που κάνει αυτή τη στιγμή η Τουρκία, στη βάση των αρνητικών συσχετισμών που έχει διαμορφώσει στο ευρύτερο πεδίο και όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις».

Προσδοκίες στην κυβέρνηση για σύντομη απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών

Προσδοκίες για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, σε σύντομο χρονικό διάστημα, διατηρεί η κυβέρνηση μετά την συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στην Βάρνα.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται γενικότερα ικανοποιημένη γιατί θεωρεί ότι για πρώτη φορά η ΕΕ έβαλε με καθαρό τρόπο ότι για να υπάρξει πρόοδος στην προσέγγιση με την Τουρκία θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Αθήνα στο ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην δήλωσή του αναφέρθηκε στην ανάγκη να λυθεί το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματιών πριν το ορθόδοξο Πάσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες Τουσκ και Γιούνκερ, έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούκρο Πρόεδρο για 20 λεπτά.
Ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.
Από την κυβέρνηση δεν κρύβουν την εκτίμησή τους, πως η εξέλιξη αυτή είναι συνέχεια της επιτυχημένης διπλωματικής παρουσίας του πρωθυπουργού στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Φαίνεται ότι το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων αξιωματικών έγινε μέρος της διαπραγμάτευσης με τον Ερντογάν για την ταχύτητα εκταμίευσης των 3 δισ. που η ΕΕ έχει δεσμευτεί να δώσει στην Τουρκία για τους πρόσφυγες από την Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς τους εκπροσώπους της ΕΕ κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
αλλά η κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλλει μία επιτυχία και ήδη παρασκηνιακά έχει αρχίσει ξανά να καλλιεργεί σχετική αισιοδοξία.
Γενικότερα υπάρχει ικανοποιήση καθώς το Αιγαίο και η Κύπρος φαίνεται ότι αποτελούν μέρος πλέον της ευρωτουρκικής ατζέντας.
Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται η αναφορά Γιούνκερ ότι «είναι απαραίτητο για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο» με την προσθήκη ότι «θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Χαμένες στη μετάφραση ΕΕ και Τουρκία - Juncker προς Erdogan: Να επανεξεταστεί το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών

Αν και κανείς δεν περίμενε… θαύματα, με τις προσδοκίες για κάποια «σοβαρή» ανακοίνωση να είναι ιδιαίτερα χαμηλές, η Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας, τουλάχιστον, μπροστά στις κάμερες ήταν το λιγότερο… υποτονική.
Το εντυπωσιακό, βέβαια, έγκειται στο γεγονός ότι και ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan χαμήλωσε εξαιρετικά τους τόνους – σε σύγκριση με τις δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο- μιλώντας για «σφοδρή επιθυμία» βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Ένωσης.
Περισσότερο επιθετικός και πρόθυμος να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Τουρκίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, J.C. Juncker, ο οποίος δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει προς τον Erdogan ότι οι όποιες καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ένωση θα πρέπει να «περάσουν» από τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να επενεξετασθεί το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται στην Τουρκία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk, περιορίστηκε στον θεσμικό του ρόλο, μιλώντας θεωρητικά για την ανάγκη η Τουρκία να επιλύσει ορισμένα θέματα (ελευθερία των θεσμών, εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για τους αμάχους στη Συρία) προκειμένου να υπάρξει βελτίωση και των σχέσεών της με την ΕΕ.
Άλλωστε ο κ. Tusk στο τέλος της συνέντευξης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε ότι «εάν με ρωτάτε εάν λάβαμε αποφάσεις, η απάντηση είναι όχι.
Συζητήσαμε αλλά δεν καταλήξαμε σε κάποιες αποφάσεις».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας στάθηκε περισσότερο στο θέμα του προσφυγικού και στην άμεση ανάγκη η ΕΕ να χορηγήσει στη χώρα του τρία δισ. ευρώ, υπενθυμίζοντας – πιθανώς μία έμμεση απειλή- ότι στην Τουρκία φιλοξενούνται αρκετά εκατ. πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλα τις δεσμεύσεις της.
Το ίδιο πρέπει να κάνει και η ΕΕ».
Επιπρόσθετα ζήτησε, με αρκούντως ευγενικό αλλά αποφασιστικό τρόπο, από ορισμένα κράτη - μέλη της Ένωσης να μην είναι τόσο επικριτικά απέναντι στην Τουρκία και να της συμπεριφέρονται με δίκαιο τρόπο.
Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Tusk και Juncker, στο περιθώριο της Συνόδου συζήτησαν με τον Erdogan για 20 λεπτά το θέμα που αφορά τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, με τον Τούρκο πρόεδρο να αφήνει ανοικτό το «παράθυρο» για λύση, χωρίς, όμως, να δεσμευθεί.

Tusk: Ανησυχία για τη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη φυλάκιση πολιτών της ΕΕ

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε απόψε από τη Βάρνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk.
O D. Tusk εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.
Από την πλευρά τους οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν στον πρόεδρο της Τουρκίας T. Erdoganν, την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.

Erdogan: Ευελπιστούμε ότι οι άσχημες στιγμές της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας έχουν μείνει στο παρελθόν

Να αφήσουν πίσω τις άσχημες στιγμές στη σχέσης ΕΕ - Τουρκίας και να συνεχιστεί ο διάλογος ζήτησε ο πρόεδρος της γείτονος χώρα T. Erdogan στις δηλώσεις του μετά την ολολκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα.
Σύμδφωνα με τον κ. Erdogan "η Τουρκία επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης στην Ένωση.
Συζητήσαμε τρόπους βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.
Η Τουρκία κράτησε τις υποσχέσεις της τόσο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όσο και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.
Συζητήσαμε την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει 1,8 δισ. ευρώ και ευελπιστούμε ότι τα 3 δισ. θα δωθούν.
Θα μας διευκόλυνε να λάβουμε αυτήν την επιπρόσθετη βοήθεια για να βοηθήσουμε τόσο τους πρόσφυγες όσο και τη δική μας προσπάθεια".
Στη συνέχεια ο T. Erdogan έθιξε το θέμα της βίζας στους Τούρκους πολίτες, τονίζοντας πως "δεν έχουν γίνει ακόμη κινήσεις από πλευράς ΕΕ.
Το θέμα της βίζας θα πρέπει να λυθεί ούτως ώστε οι Τούρκοι πολίτες να μην χάσουν την συμπάθειά τους προς την ΕΕ.
Επίσης έχει σημασία της μάχης κατά της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία μάχεται κατά τρομοκρατικών ομάδων τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της.
Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που διεξάγουμε δεν θα πρέπει να τυχαίνει μη ορθής κριτικής ενάντια στην Τουρκία.
Οι μάχες μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχίσουν.
Η ΕΕ είναι ένας στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας, θα ήταν λάθος να απομονωθεί.
Είμαστε μια μεγάλη χώρα με νεαρό πληθυσμό. Έχουμε ιστορικές σχέσεις με την ΕΕ και έχουμε κοινά συμφέροντα.
Η ΕΕ θα πρέπει να πάψει να είναι τόσο επικριτική απέναντί μας, ιδιαίτερα κάποιες χώρες της ΕΕ.
Ζητώ από τα κράτη της ΕΕ να συμπεριφέρονται με τίμιο τρόπο.
Πάντα στηρίζουμε το να παραμείνουν ανοικτά τα κανάλια της επικοινωνίας.
Δεν φθάνει, όμως, να το λέμε. Θα πρέπει να κάνουμε και τα κατάλληλα βήματα.
Ζητώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ να έρθουν να πολεμήσουν μαζί μας σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη".

Juncker προς Erdogan: Να επανεξεταστεί το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Juncker ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο T. Erdogan να "επανεξετάσει" το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκάις με την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς αυτές "θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας¨.
Στην συνέχεια ανέφερε πως "κατορθώσαμε να ανταλλάξουμε απόψεις για στρατηγικά θέματα. Σέβομαι το τουρκικό έθνος.
 Θέλουμε η Τουρκία να είναι ένας πραγματικά στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ και θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για έναν ανοικτό διάλογο, να βρούμε αυτά που μας ενώνουν.
Φυσικά πρέπει να βρούμε και λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν.
Μοιραζόμαστε γεωστρατηγικά συμφέροντα, όπως οι ενεργειακές προμήθειες αλλά και η ασφάλεια.
Έχουμε κατορθώσει να εργαστούμε καλά.
Η ΕΕ στήριξε χρηματοδοτικά την Τουρκία χάρη στην ΕΤΕπ.
Μόνο ενωμένοι θα κατορθώσουμε να νικήσουμε το φαινόμενο που λέγεται τρομοκρατία.
Σε ό,τι αφορά την εισβολή στη Συρία, θα πρέπει να τονίσουμε ότι θα πρέπει να γίνονται με βάσει το διεθνές δίκαιο.
Για το προσφυγικό η Τουρκία αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική
Θα πρέπει να τονίσω ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αυτά που προσφέρουν τα χρήματα στην Τουρκία.
Έτσι οι Τούρκοι φίλοι μας που λένε ότι δεν έχουμε κάνει πολλά, θα πρέπει να ξέρουν ότι λειτουργούμε βάσει κανόνων.
Η ΕΕ θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει.
Δεν χρειάζεται η Τουρκία να φυλακίζει δημοσιογράφους, είναι μία ισχυρή χώρα, με ένα ισχυρό κράτος.
Θα πρέπει να επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες".

(Αρχική δημοσίευση Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, ώρα 08:42)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης