Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο – Νευρική δύναμη η Τουρκία, νιώθει να απειλείται

Βίτσας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο – Νευρική δύναμη η Τουρκία, νιώθει να απειλείται
Αν οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα τότε το ζήτημα ξεφεύγει από διμερές πρόβλημα είπε ο κ.Βίτσας
Την θέση ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο διατύπωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, ο οποίος υποστήριξε πως αν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα τότε το ζήτημα θα πάψει να είναι πλέον διμερές πρόβλημα.
«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στη συζήτηση περί γκρίζων ζωνών.
Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες.
Υπάρχει το διεθνές δίκαιο, υπάρχουν οι συνθήκες, υπάρχουν οι αγώνες του ελληνικού λαού.
Η Τουρκία παρουσιάζεται ως μια νευρική, αναθεωρητική δύναμη και η συμπεριφορά της μπορεί να εξηγηθεί καθώς έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και νιώθει ότι απειλείται.
Με τα μέτωπα που έχει ανοίξει λέει δύο πράγματα, ότι είναι υπερδύναμη - που δεν είναι - και ότι μπορεί να επηρεάσει του πάντες - που δεν μπορεί.
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία με σταθερότητα.
Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να έχει ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία με συγκεκριμένες βάσεις και αρχές» υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Βίτσας.
Αναφερόμενος στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, τόνισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να επιστρέψουν το ταχύτερο πίσω».
«Αν αυτό δεν γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ζήτημα ξεφεύγει από διμερές πρόβλημα» υποστήριξε ο κ.Βίτσας, ο οποίος χαρακτήρισε κουταμάρες τα αναγραφόμενα στον τουρκικό Τύπο για κατοχή σχεδιαγραμμάτων, χαρτών από τους δύο αξιωματικούς.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ ο κ. Βίτσας είπε ότι η πρόταση της Αθήνας είναι σύνθετη ονομασία, erga omnes, την οποία χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή, και σημείωσε ότι η αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας δεν μπορεί να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
«Δεν θα υπάρξει σαλαμοποίηση της λύσης, θα είναι πακέτο.
Είναι τανγκό για δύο η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της πΓΔΜ» υποστήριξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ερωτηθείς για το προσφυγικό και την επίσκεψή του στη Λέσβο ο κ.Βίτσας τόνισε ότι «προσπαθούμε να αποσυμπιέσουμε της κατάσταση στα νησιά» και ότι «πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο οι δομές για να ολοκληρώνονται άμεσα οι διαδικασίες ασύλου. Συνολικά στη χώρα έχουμε 55.000 πρόσφυγες»
   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης