Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας για Σαββίδη: Θα αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος - Θεοδωράκης: Να κόψουμε κεφάλια

Τσίπρας για Σαββίδη: Θα αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος - Θεοδωράκης: Να κόψουμε κεφάλια
Ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι «πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος»
O εξελίξεις στο ποδόσφαιρο μετά την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο ενώ οπλοφορούσε βρέθηκαν το επίκεντρο του διαλόγου που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την έναρξη της συνάντησης τους, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι «πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος».
Παράλληλα σημείωσε την αποφασιστικότητα και τη βούληση του να προχωρήσει.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τόνισε ότι «αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες, αυστηρούς νόμους, αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμαστε συνέχεια σ΄ αυτές τις συμπεριφορές, σ΄ αυτούς τους ανθρώπους».
Ειδικότερα, με την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε ότι ήρθε για τα εθνικά θέματα, με τον κ. Τσίπρα να συμπληρώνει: «η μπάλα στην επικαιρότητα» και τον επικεφαλής του Ποταμιού να συνεχίζει: «... αλλά, κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε και για τα ποδοσφαιρικά, εννοώ η χώρα, το πολιτικό σύστημα, γιατί τα προβλήματα είναι παραπάνω από αυτά που μπορούν να γίνουν αποδεκτά».
«Πράγματι, είναι πολύ στενάχωρο αυτό», «είναι πολύ δυσάρεστο», είπε ο πρωθυπουργός.
«Κοιτά, κι εσύ είσαι λίγο της μπάλας, κι εγώ.
Σε όλες τις χώρες υπάρχουν μαφιόζοι που πάνε στο ποδόσφαιρο.
Αλλά εδώ τόσα χρόνια -σήμερα φοβάμαι και αύριο- αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες, αυστηρούς νόμους, αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμαστε συνέχεια σ΄ αυτές τις συμπεριφορές, σ΄ αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Αυστηρούς κανόνες έχουμε επιχειρήσει να βάλουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει πως «το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος».
«Διότι», προσέθεσε, «κάθε στιγμή, όταν πας να υλοποιήσεις αυτούς τους κανόνες, κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται».
«Κι εκεί», σημείωσε, «είναι θέμα βούλησης την οποία εγώ προσωπικά είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω».
«Κοίτα, αν δεν μπορεί το κράτος να επιβάλει κανόνες στο ποδόσφαιρο, τότε γιατί να μπορεί να επιβάλει κανόνες στην οικονομία;», είπε ο κ. Θεοδωράκης.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολύ δυσάρεστη κατάσταση, με τον επικεφαλής του Ποταμιού να συμπληρώνει ότι «προσβάλλεται η χώρα με αυτές τις συμπεριφορές και δεν είναι κεραυνός εν αίθρια».
«Δεν είναι η πρώτη φορά», επισήμανε ο κ. Τσίπρας. «Είναι μια παλιά ιστορία, αλλάζουν απλώς οι πρωταγωνιστές.
Πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα και να προχωρήσουμε», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο διάλογος

Πιο αναλυτικά ο διάλογος μπροστά στις κάμερες έχει ως εξής:
Σταύρος Θεοδωράκης: Ήρθα για τα εθνικά, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε και για τα ποδοσφαιρικά.
Εννοώ η χώρα το πολιτικό σύστημα.
Τα προβλήματα είναι λίγο παραπάνω από αυτά που μπορούν να γίνουν αποδεκτά
Αλέξης Τσίπρας: Πράγματι είναι πολύ στενάχωρο αυτό..
Σταύρος Θεοδωράκης: Και εσύ είσαι λίγο της μπάλας όπως και εγώ.
Σε όλες τις χώρες υπάρχουν μαφιόζοι που πάνε στο ποδόσφαιρο, αλλά φοβάμαι αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες, αυστηρούς νόμους, αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμαστε συνέχεια σ’ αυτές τις συμπεριφορές, σ' αυτούς τους ανθρώπους.
Αλέξης Τσίπρας: Αυστηρούς κανόνες έχουμε επιχειρήσει να βάλουμε.
Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι ότι πρέπει να γνωρίσουμε το πολιτικό κόστος.
Κάθε στιγμή όταν πας να υλοποιήσεις αυτούς τους κανόνες κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται και εκεί είναι θέμα βούλησης την οποία εγώ προσωπικά είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω.
Σταύρος Θεοδωράκης: Aν δεν μπορεί το κράτος να επιβάλλει κανόνες στο ποδόσφαιρο, τότε γιατί να μπορεί να επιβάλλει κανόνες στην οικονομία; Και με αυτές τις συμπεριφορές προσβάλλεται η χώρα.
Αλέξης Τσίπρας: Είναι πολύ δυσάρεστο...
Σταύρος Θεoδωράκης: Και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι μια παλιά ιστορία, αλλάζουν απλώς οι πρωταγωνιστές. Πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα και να προχωρήσουμε.

Τα πολιτικά σενάρια

Πάντως, η συνάντηση των κκ. Τσίπρα και Θεοδωράκη πυροδότησε πολιτικά σενάρια, παρ' όλο που επισήμως το θέμα είναι η πρόταση νόμου που κατέθεσε το Ποτάμι για τη θέσπιση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr το ενδεχόμενο συνεργασίας πάντως δεν αφορά τόσο τα δύο κόμματα τώρα ή στο μέλλον όσο το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης τον Δήμο Αθηναίων.
Στα βουλευτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν φήμες ότι θα διεκδικήσει τον δήμο Αθηναίων και διερευνά τις πιθανές συνέργειες. Κάτι τέτοιο όμως ενέχει έναν σαφή συμβολισμό και αίρει την πολιτική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το σκάνδαλο Novartis.
Ανησυχία όμως προκάλεσε και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ καθώς συνδέεται με σενάρια για πιθανή μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιού, εάν κυρίως λόγω του Σκοπιανού διαρραγεί η συνεργασία των νυν κυβερνητικών εταίρων.
Παρότι εδώ και καιρό από το Ποτάμι έχουν ξεκαθαρίσει ότι το θέμα των συνεργασιών θα τεθεί μετά τις εκλογές οψέποτε κι αν γίνουν.
Αλλά και στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος στη ΝΔ, προκαλεί προβληματισμό.
Μέχρι και το συνέδριο θέσεων της ΝΔ, το Ποτάμι εθεωρείτο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πιο κοντινή πολιτική δύναμη.
Μετά την στάση της ΝΔ όμως στο Σκοπιανό, στα ελληντοτουρκικά αλλά και σε ήσσονος σημασίας θέματα όπως η φαρμακευτική κάναβη, το Ποτάμι θεωρεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει στροφή προς τα δεξιά με εθνικιστικό πρόσημο, κατά τρόπο που ενδεχόμενη προσέγγιση να είναι πλέον από δύσκολη εώς αδύνατη.
Στην πραγματικότητα η "εθνικιστική και δεξιά στροφή της ΝΔ", σπρώχνει την ΔΗΣΥ και το Ποτάμι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ως δυνάμεις άλλωστε της ευρύτερης κεντροαριστεράς και αριστεράς.
Η προσέγγιση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί λόγω της υπόθεσης Novartis.
«Πώς να προχωρήσει μία διαδικασία συνεννόησης όταν δύο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι κατηγορούμενοι στην προανακριτική», λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η εσωτερική κριτική που ασκείται είναι ότι τα στελέχη της ΔΗΣΥ στις δημόσιες τοποθετήσεις τους για την κυβέρνηση δεν ξεχωρίζουν από τη ΝΔ , χάνει έτσι η ΔΗΣΥ την ευκαιρία να καλύψει τον κεντρώο χώρο που αφήνει δίχως πολιτική στέγη η δεξιά στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπό την πίεση των Βενιζέλου-Λοβέρδου και των στελεχών της ΔΗΜΑΡ, που είναι πιο σκληροί απέναντι στους πάλαι ποτέ συντρόφους τους, το ΠΑΣΟΚ τείνει να γίνει ξανά ουρά της ΝΔ των Μητσοτάκη-Σαμαρά-Γεωργιάδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης