Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στο Politico: Λύση - πακέτο για το Μακεδονικό με αλλαγή Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Μητσοτάκης στο Politico: Λύση - πακέτο για το Μακεδονικό με αλλαγή Συντάγματος της ΠΓΔΜ
Μητσοτάκης στο Politico: Λύση – πακέτο για το Μακεδονικό με αλλαγή Συντάγματος της ΠΓΔΜ
Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί μια συμφωνία για την μετονομασία της ΠΓΔΜ ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα αναγκάσει επίσης τα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και να αποκηρύξουν τους αλυτρωτικούς ισχυρισμούς, δήλωσε στο Politico ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Αθήνα βρίσκεται υπό πίεση από τους δυτικούς συμμάχους για να επιλύσει μια μακρόχρονη διαμάχη με τα Σκόπια για το όνομα Μακεδονία, που είναι μια περιοχή στη βόρεια Ελλάδα και έχει στενά συνδεθεί με τον ελληνικό πολιτισμό και την ταυτότητά της εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Αυτές οι εντάσεις ανάγκασαν τα Σκόπια να χρησιμοποιήσουν διεθνώς το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και απέκλεισαν κάθε ευκαιρία για τη βαλκανική χώρα να ενταχθεί είτε στην ΕΕ είτε στο ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «θα πρέπει να υπάρξει λύση πακέτο.
Όλα τα ζητήματα θα πρέπει να λυθούν ταυτόχρονα.
Δεν είναι μόνο το όνομα, είναι ο αλυτρωτισμός, είναι το ζήτημα της αλλαγής των σχολικών βιβλίων, και είναι εν τέλει και η συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να διασφαλίσουμε πως ό,τι συμφωνηθεί θα αποτυπώνεται στο Σύνταγμα της χώρας».
Αρκετοί δυτικοί ηγέτες υποστηρίζουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης της πΓΔΜ, η οποία ανέλαβε την εξουσία το 2017, να επιλύσει τη διαμάχη με την Ελλάδα για την ονομασία και να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Αλλά τα συναισθήματα σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για πολλούς Έλληνες, οι οποίοι πιστεύουν ότι το όνομα Μακεδονία συνεπάγεται εδαφική απαίτηση σε μέρη της χώρας τους.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στην Αθήνα κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να διαμορφώσει έναν συμβιβασμό με τη νέα ηγεσία της πΓΔΜ για να επιλύσει το ζήτημα.
Αν και στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κ. Μητσοτάκης έχει μια σημαντική φωνή στις διαπραγματεύσεις διότι είναι απίθανο, χωρίς τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, να υπάρξει η απαραίτητη υποστήριξη για μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ την οποία θα επικυρώσει το ελληνικό κοινοβούλιο.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το συγκυβερνών κόμμα μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να υποστηρίξει οποιαδήποτε λύση που θα  περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία.
Ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι τέτοιες συζητήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόλις τα Σκόπια συμφωνήσουν με τους όρους της Νέας Δημοκρατίας.
Συμπλήρωσε δε, αναφερόμενος στην πιθανότητα ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ότι «αν δεν προτίθενται να αλλάξουν το Σύνταγμα τους τώρα, εμείς, ως κόμμα, δεν πρόκειται να μπούμε σε συζητήσεις».
Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θέτει σε κίνδυνο τις συνομιλίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων μη λαμβάνοντας μέτρα για την οικοδόμηση εθνικής συναίνεσης.
Οι συνομιλίες για την ονομασία πΓΔΜ έρχονται καθώς η Ελλάδα, αναρρώνει από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει νέες εντάσεις με την Τουρκία στο Αιγαίο στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος κοντά στην βραχονησίδα Ίμια.
Και οι δύο χώρες κατηγόρησαν η μία την άλλη για συγκεκριμένο περιστατικό.
Ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ελλάδα και να βοηθήσουν στη μεσολάβηση της διαμάχης.
«Υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Έχει αυξηθεί σημαντικά η ένταση στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο.
Η Τουρκία αμφισβητεί ελληνικά εδάφη, κάτι που κάνει εδώ και 20 χρόνια.
Αλλά το τελευταίο διάστημα, το κάνει πολύ πιο επιθετικά.
Χρειάζεται να επιδείξουμε αποφασιστικότητα».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης