Τελευταία Νέα
Πολιτική

FT: Η ΕΕ προετοιμάζει πυρετωδώς τις διαδικασίες ένταξης έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

tags :
FT: Η ΕΕ προετοιμάζει πυρετωδώς τις διαδικασίες ένταξης έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων
Έτοιμη είναι η Κομισιόν να καταθέσει έναν ειδικό οδικό χάρτη βάσει στον οποίο θα καταγράφονται οι προοπτικές ένταξης στην ΕΕ έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έως το 2025, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ.
Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα των Financial Times ο οδικός χάρτης θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου και θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη προσπάθεια διεύρυνσης της Ένωσης σε διάστημα δύο δεκαετιών.
Σαφώς, βέβαια, οι προτάσεις της Επιτροπής μπορεί να πέσουν στο κενό, καθώς υπάρχουν αρκετά κράτη – μέλη τα οποία ανησυχούν ιδιαίτερα για τα οφέλη αυτής της διεύρυνσης.
Από την πλευρά τους Ευρωπαίοι διπλωμάτες τονίζουν ότι αν και το χρονικό διάστημα (μόλις επτά ετών) για την ένταξη είναι αρκετά φιλόδοξο, είναι απαραίτητο να υπάρχει προκειμένου να καταστήσει ξεκάθαρες τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των προς ένταξη χωρών.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για πέντε πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες (Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βοσνία & Ερζεγοβίνη και Κοσσυφοπέδιο) και την Αλβανία.
«Κατά κάποιο τρόπο (σ.σ.: οι έξι χώρες) δεν είναι outsiders, είναι ήδη μέλη και τις έχουμε ανάγκη», υποστηρίζει Ευρωπαίος διπλωμάτης που τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης και προσθέτει «γι’ αυτό θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τη διαδικασία διεύρυνσης».
Εκτίμησε, πάντως, ότι ο στόχος για ένταξη το 2025 είναι «συμβολικός» και φυσικά μπορεί να αλλάξει.

Οι όροι για την ένταξη

Οι Financial Times σπεύδουν, πάντως, να προσθέσουν ότι η Κομισιόν θα καλέσει τις συγκεκριμένες χώρες να λύσουν τα ενδεχόμενα διμερή προβλήματα που έχουν και να πατάξουν τη διαφθορά.
Τόσο η Σερβία όσο και το Μαυροβούνιο φαίνεται ότι είναι οι χώρες που θα επιτύχουν τον στόχο για ένταξη στην Ένωση το 2025.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, προετοιμάζεται να ξεκινήσει περιοδεία στις εν λόγω τον Μάρτιο 2018, προκειμένου να προετοιμάσει και τη Σύνοδο Κορυφής που θα είναι αφιερωμένη στην περιοχή και θα γίνει στη Σόφια τον Μάιο του 2018.
Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με το Μαυροβούνιο ξεκίνησαν το 2012 και με τη Σερβία το 2014, ενώ ΠΓΔΜ και Αλβανία περιμένουν την Κομισιόν και τις προτάσεις της.

Οι αντιρρήσεις των κρατών – μελών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα αυτή που φέρνει αντιρρήσεις, σαφώς για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
Για παράδειγμα η Ισπανία δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο, καθώς φοβάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν προβλήματα στο εσωτερικό της, φυσικά με τη Καταλονία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης