Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου «καθορίζει» τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα

Το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου «καθορίζει» τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα
Το «Μακεδονικό» διχάζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση - Εσωτερικοί κραδασμοί στα κόμματα
Στον αστερισμό του «Μακεδονικού» κινείται η πολιτική ζωή με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αναμένουν το συλλαλητήριο της Κυριακής για να βγάλουν συμπεράσματα και να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Καίτοι από την κυβέρνηση λένε ότι τα συλλαλητήρια δεν καθορίζουν την εξωτερική πολιτική, και ότι λίγο τους ενδιαφέρει αφού εκείνοι που συγκεντρώνονται δεν είναι ψηφοφόροι τους, είναι σαφές ότι δεν μένουν αδιάφοροι μπροστά στην παρουσία του λαϊκού παράγοντα.
Αντίθετα υπάρχει ανησυχία για το εάν πέρα από τον υγείη πατριωτισμό, και τον καιροσκοπικό εθνικισμό, εκφραστεί συνολική δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, βγάζοντας στο διαδίκτυο παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της προκειμένου να καταδείξει ότι η στάση της ΝΔ είναι «υποκριτική και διχαστική». Μετά το βίντεο με τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, έχουν ετοιμαστεί βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά που σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες δείχνουν ότι οι αντίστοιχες κυβερνήσεις συζητούσαν σύνθετη ονομασία.
Το ζήτημα πάντως προκαλεί εσωτερικούς κραδασμούς τόσο στον κυβερνητικό συνασπισμό όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με παραίτηση «απειλεί» ο Καμμένος

Μετά την συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου οι τόνοι φαίνεται να κατεβαίνουν μέσα στον κυβερνητιό συνασπισμό. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει εσωτερική διαφοροποίηση καθώς το σύνολο των στελεχών ευθυγραμμίζεται με την θέση για αναζήτηση συμβιβαστικής ονομασίας.
Στους ΑΝΕΛ δεν ομονοούν, αφού υπάρχουν και διαλλακτικά στελέχη όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που δεν είναι αρνητική σε έναν έντιμο συμβιβασμό με τα Σκόπια, ακόμη κι αν περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, υπό την προυπόθεση ότι θα διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα.
Η κεντρική γραμμή πάντως είναι ότι σε περίπτωση που έλθει στην Βουλή συμφωνία που θα περιλαμβάνει το Μακεδονία θα αποχωρήσουν.
Ο Πάνος Καμμένος θα παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Άμυνας, ωστόσο θα συνεχίσουν να προσφέρουν την κοινοβουλευτική στήριξή τους και θα υπερψηφίσουν εάν υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας.
Φαίνεται ότι ο κ. Καμμένος έχει αποφασίσει να συμπλεύσει με το κύμμα των συλλαλητηρίων και να αναζητήσει στο πατριωτικό κοινό την κοινοβουλευτική του επιβίωση.
Πάντως δεν θέλει να επαναλάβει του λάθος του Γιώργου Καρατζαφέρη που άφησε τον ΛΑΟΣ εκτός βουλής, μετά την ολοκλήρωση της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Διχασμένη και η Νέα Δημοκρατία

Εσωτερικά προβλήματα όμως έχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Καθώς ο κ. Μητσοτάκης «ρυμουλκύται» στην σκληρή γραμμή Σαμαρά, υπάρχουν ενστάσεις από το εσωτερικό. Ήδη στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κώστας Σκρέκας, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι υπό τις παρούσε συνθήκες η ΝΔ, δεν θα δεχθεί συμφωνία που θα έχει μέσα τον όρο Μακεδονία.
Αλλά και Γιώργος Κουμουτσάκος στην δήλωσή του μετά την συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς απέφυγε να αναφερθεί σε σύνθετη ονομασία και μίλησε για «ονομασία που θα είναι αποδεκτή από τους, Έλληνες».
Στην αντίθετη πλευρά, η πρώτη που εξέφρασε διαφωνία στην γραμμή του κόμματος είναι η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία είπε ότι «είναι έγκλημα όλοι να τους λένε Μακεδονία και εμείς να τους λέμε φούφουτους».
Σαφή διαφοροποίηση εξέφρασε και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν θα πάει στο συλλαλητήριο» και πρόσθεσε ότι όταν γίνεται μία διαπραγμάτευση για εθνικά θέματα καλό είναι να μην γίνονται συλαλλητήρια. Καθώς ο κ. Μητσοτάκης σύρρεται προς την δεξιά πτέρυγα του κόμματος, κάτι που αποδομεί το φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό προφίλ του, ο κ. Δένδιας ο οποίος πέρυσι είχε ανοίξει περπατησιά δελφίνου, τώρα με αφορμή το Μακεδονικό, τείνει να εκφράσει την μετριοπαθή και εκσυγρονιστική πλευρά της ΝΔ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Δένδιας δεν είναι μόνος του στη ΝΔ.

«Υπογείες» διαφωνίες στο Κίνημα Αλλαγής

Μεγαλύτερους προβληματισμούς όμως προκαλεί το θέμα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης όπως και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ήδη έχουν ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Αμφότεροι θεωρούν ότι η ΝΔ κινείται σε δεξιά τροχιά, απομακρύνεται από το κέντρο ενώ αντίθετα δημιουργούνται προυποθέσεις προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά βέβαια μετά τις επόμενες εκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν πια με τη ΝΔ.
Το μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα είναι στο ΠΑΣΟΚ. Ήδη οι πρώην αρχηγοί, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχουν ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασία.
Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα άφησε σαφείς αιχμές κατά της ΝΔ για προσχώρηση στον εθνολαϊκισμό.
Υπάρχει όμως και το «βάθυ» ή παπανδρεικό ΠΑΣΟΚ –πχ Κώστας Λαλιώτης-, που επιμένει ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί το όνομα και ασκεί αντίστοιχε πιέσεις ή και επιρροή στην Φώφη Γεννηματά.
Το σχιζοφρενικό είναι στους σκληρούς αντί-ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσεάς Κωνσταντινόπουλος, οι οποίοι ενώ συμφωνούν με την σύνθετη ονομασία, εντούτοις επιμένουν στην σκληρή γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην σύμπλευση με τη ΝΔ, ακόμη και με καταψήφιση ενδεχόμενης συμφωνίας με τα Σκόπια, αν έλθει στη Βουλή, με αφορμή κάποιο από τα υπόλοιπα σημεία –και όχι το όνομα.

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης