Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημητρίου: Ο φόβος, το μίσος και ο αλυτρωτισμός εξουδετερώνονται με τη βαθιά γνώση της Ιστορίας

Παπαδημητρίου: Ο φόβος, το μίσος και ο αλυτρωτισμός εξουδετερώνονται με τη βαθιά γνώση της Ιστορίας
Τι ανέφερε ο υπουργός Οικονομνίας, Δ. Παπαδημξητρίου, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος
«Ο φόβος, το μίσος και ο αλυτρωτισμός εξουδετερώνονται με τη βαθιά γνώση της Ιστορίας και όχι με την άγνοιά της», τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου.
Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως είναι «μια ημέρα μνήμης που έχει να μας διδάξει πολλά, όχι μόνο για το παρελθόν μας, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον μας.
Οι Εβραίοι Μάρτυρες της Θεσσαλονίκης αποτελούν για όλους εμάς ένα παράδειγμα αγώνα κατά του ναζισμού και κάθε είδους ολοκληρωτισμού από τον οποίο υπέφερε η ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα».
Η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως είπε,  αποτελεί όμως κι αυτή ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης λαών με διαφορετικές θρησκείες, που όμως ανύψωσαν την πόλη σε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά και πολιτισμικά κέντρα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «στις μέρες μας οφείλουμε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας ότι η προστασία της Μνήμης των λαών μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για ενδεχόμενες νέες ανθρώπινες τραγωδίες στο μέλλον»λ αλλά και πως «η προστασία της μνήμης δεν συνδέεται μόνο με την αγάπη προς την πατρίδα, αλλά συνδέεται και με την ανάγκη αποφυγής μιας νέας διαστρέβλωσης της ιστορίας, που θα μας εμποδίσει να πάμε μπροστά».
Τόνισε ότι «ο φόβος, το μίσος και ο αλυτρωτισμός εξουδετερώνονται με τη βαθιά γνώση της Ιστορίας και όχι με την άγνοιά της.
Και η ιστορία των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι μια τέτοια περίπτωση που οφείλουμε να μελετήσουμε ξανά, καθώς θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι πάντοτε θα ελλοχεύει ο κίνδυνος η ανθρωπότητα να παγιδευτεί ξανά σε επικίνδυνες ατραπούς».
Ανέφερε ακόμη ότι η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης αποτελεί άλλωστε έναν ακόμα κρίκο επαφής μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι αυτές οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει σε μια νέα περίοδο στις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις τους, έχουν μπει οι βάσεις ήδη για ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων, που θα είναι προς το συμφέρον των δύο λαών.
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ, μαζί με την Κύπρο, αποτελούν τρεις δημοκρατίες στην ανατολική Μεσόγειο που μοιράζονται πολλές κοινές αντιλήψεις σε πάρα πολλούς τομείς οργάνωσης των πολιτικών και οικονομικών συστημάτων τους.
Βρίσκουμε μεταξύ μας πεδία συνεννόησης εύκολα, λόγω των ιστορικών καταβολών των λαών μας.
Οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις μας και να έρθουμε ακόμα πιο κοντά», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης