Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κραδασμοί σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Κραδασμοί σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
“Δεν υπάρχει περίπτωση για "σαλαμοποίηση" της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ”, ξεκαθάρισε ο κ. Τζανακόπουλος
Κραδασμούς στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος προκαλεί το “Μακεδονικό”, μετά και το μεγάλο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη.
Η δυναμική και μαζική κινητοποίηση στην συμπρωτεύσα  και το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην Αθήνα για τις 4 Φεβρουαρίου, προκαλούν εκνευρισμό και ανησυχία στην κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου εμμέσως πλην σαφώς αποδοκίμασε την κινητοποίηση την οποία θεώρησε καπελωμένη από ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις.
Ενδεικτικό της εγρήγορσης που επικράτησε, πέραν των συσκέψεων στο Μαξίμου, ήταν και η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στους πολιτικούς συντάκτες.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε το κυβερνητικό πλαίσιο για την διαχείριση του ζητήματος μετά και το συλλαλητήριο:
“Δεν υπάρχει περίπτωση για "σαλαμοποίηση" της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ”, ξεκαθάρισε ο κ. Τζανακόπουλος και εξήγησε:
“Όπερ σημαίνει, ότι ή θα συμφωνηθεί λύση - πακέτο (όνομα - αλυτρωτικές επιδιώξεις) ή δεν θα υπάρξει συμφωνία”.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το συλλαλητήριο, ο κ. Τζανακόπουλος, πήρε σαφέστατες αποστάσεις τονίζοντας ότι “η ειδική ευαισθησία των πολιτών έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές δυνάμεις και παραπέμποντας σε αντίστοιχο συλλαλητήριο του 1992 κατέληξε ότι πάρα πολλοί έχτισαν πολιτικές καριέρες, αλλά υπονομεύθηκε εν τέλει το εθνικό συμφέρον”.
Διεμήνυσε πάντως ότι το συλλαλητήριο σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης με τη γείτονα, καθώς όπως είπε η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να επηρεάζεται από τα συλλαλητήρια.
Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και στον κ. Μητσοτάκη, εγκαλώντας τον για τυχοδιωκτική στάση και ότι σύρεται πίσω από "την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του”, ενώ τον κάλεσε δε να απαντήσει εάν τάσσεται ή όχι υπέρ της σύνθετης ονομασίας.
Ανακοίνωσε δε τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός στις 24 Ιανουαρίου, και ξεκαθάρισε  ότι η θέση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό erga omnes.
Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος, απέφυγε ξανά να σχολιάσει τη στάση του κυβερνητικού του εταίρου και δήλωσε ότι αν προκύψει κάτι νέο στα δεδομένα της διαπραγμάτευσης μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Ζάεφ, τότε θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί”.
Τόσο η θέση όμως της κυβέρνησης και του κόμματος απέναντι στο συλλαλητήριο όσο και οι χειρισμοί του υπουργού Εξωτερικών προκαλούν δυσαρέσκεια δημόσια και κυρίως παρασκηνιακή. Δημοσίως ο κ. Μιχελογιαννάκης κινήθησε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση λέγοντας ότι “το συλλαλητήριο ήταν μεγάλο σε πλήθος κόσμου, ήταν γνήσια λαϊκή κινητοποίηση και σίγουρα δεν υποκινήθηκε από ακραία και εθνικιστικά στοιχεία παρά την συμμετοχή τους σε αυτό”.
Εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει σύνθετη ονομασία και το δυνατόν να μην περιέχεται ο όρος Μακεδονία π.χ. Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία.
Επιφυλάξεις εξέφρασε ο Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν μεγάλη διαδήλωση. Κριτική για τους τους μέχρι τώρα χειρισμούς έχει εκφράσει ο Νίκος Ξυδάκης, ενώ είναι πολύ περισσότερες οι αντιδράσεις βουλευτών, προς το παρόν, στο παρασκήνιο.
Κραδασμοί όμως υπάρχουν και στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Κατ αρχή ο Κώστας Καραμανλής διέψευσε δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθερίας του Τύπου που τον έφερε να έχει αναθεωρήσει την στάση του στο Βουκουρέστι.
Στο δημοσίευμα συνομιλητές του κ. Καραμαλή μετέφεραν την ερώτησή του “από πού προκύπτει ότι εγώ είχα συμφωνήσει  σε συνθετη ονομασία με το όνομα Μακεδονία;”. Σύμφωνα με την διαρροή από το γραφείο του «Δεν έχει καμία σχέση ο κ. Καραμανλής με αυτά που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένο ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας και τα οποία του αποδίδονται ως δήθεν παρέμβασή του».
Σημείωναν ακόμη ότι  το μόνο που ισχύει και έχει πει σε συνομιλητές του ο κ. Καραμανλής, είναι  ότι «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος και αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό».
Σε δύσκολη θέση όμως είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου της Κυριακής, ανέβασε στα social media φωτογραφία του που έκανε σκι στα Τρίκαλα Κορινθίας.
Στην συνέχεια έβγαλε δήλωση που χαιρέτιζε το συλλαλητήριο.
Σήμερα έχοντας καταλήξει επανέλαβε με tweet: Το συλλαλητήριο αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και εκφράζει την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μία κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και δείχνει ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα”.
Το δικό του πολιτικό καπέλο στο συλλαλητήριο θέλησε να βάλλει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά απάντησε “Όλα καλά, προς το παρόν όλα καλά”.
Σε διαφορετική γραμμή από την ηγεσία κινήθηκε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αλλάζει την άποψή του ότι “με συλλαλητήρια δεν γίνεται εξωτερική πολιτική”.

Σπύρος Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης