Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Για να υπερβεί η χώρα την κρίση χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Θεοχαρόπουλος: Για να υπερβεί η χώρα την κρίση  χρειάζεται αλλαγή πολιτικής
Στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,  Θ. Θεοχαρόπουλος
«Για να υπερβεί η χώρα την κρίση επιτέλους χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αποτελεσματική διαπραγμάτευση, προοδευτική πολιτική», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.
Όπως είπε, «τα προβλήματα όμως της χώρας δεν αντιμετωπίζονται με τη λογική «φύγε εσύ, έλα εσύ».
Η έξοδος από την κρίση απαιτεί εθνική συνεννόηση, όσο νωρίτερα το καταλάβουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τόσο το καλύτερο για τη χώρα.
Για αυτό εφόσον οι πολίτες φέρουν το νέο μας φορέα μέσα στις τρεις πρώτες δυνάμεις, και λάβει διερευνητική εντολή, αυτός οφείλει να καταθέσει και να διαπραγματευθεί την δική του προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης σε όλα τα δημοκρατικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μας πείσει ότι δήθεν έρχεται μέσα στο 2018 η έξοδος από την κρίση.
 Άλλη μια πολιτική απάτη.
Η πραγματική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την έξοδο από όσα μας οδήγησαν σε αυτήν.
Και γι’ αυτό χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε για να αναρριχηθεί στην εξουσία, αλλά και από όσα συνέχισε να καταγγέλλει, κατά τον συνήθη διπρόσωπο ρόλο της, ως ταυτόχρονα μνημονιακή και αντιμνημονιακή», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.
 ««Βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε-έξι»!
Αυτό ακριβώς συνοψίζει την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε πως «μεταφέρει ακόμη και το νερό στο Υπερταμείο.
Ταυτοχρόνως, αφού δεν έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και επενδύσεις τί κάνει τώρα;
Καζίνο παντού.
Και βέβαια ανοίγει μαζικά τους πλειστηριασμούς, τους κάνει ηλεκτρονικούς για να τους διευκολύνει και επεκτείνει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και στο δημόσιο, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Κι εδώ μείζον θέμα είναι η πρώτη κατοικία.
Δεν δεσμεύεται καν η κυβέρνηση για την επέκταση της προστασίας της ενώ με την καινούρια νομοθετική ρύθμιση δεν την προστατεύει ρητά από πλειστηριασμούς στο Δημόσιο.
Δεν δίνει το σήμα στην κοινωνία της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά των πλειστηριασμών.
Και κατά την προσφιλή της τακτική να παίρνει δέκα για να δώσει πίσω μισό, περικόπτει επιδόματα για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Με επιχειρήματα υπέρ του δημόσιου και εναντίον του ιδιωτικού τομέα.
Αυτό λέγεται αναδιανομή της φτώχειας και κοινωνικός αυτοματισμός!»
Όσον αφορά δε τις απεργίες, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, «τα μισά κυβερνητικά στελέχη λένε ότι χάσανε στην διαπραγμάτευση και τα άλλα μισά ότι η ρύθμιση είναι σωστή!
Έχουν μπερδέψει ακόμη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
Υπογράμμισε δε, πως «με αυτή την πολιτική θα συνεχίσουν τα αδιέξοδα», συμπληρώνοντας ότι «αυτήν ουσιαστικά την πολιτική και αυτά τα αδιέξοδα προτείνει και η ΝΔ, η οποία, και υπό τον κ. Μητσοτάκη, παραμένει μία βαθιά συντηρητική δύναμη και δείχνει απόλυτα δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων».
Κατά τον ίδιο, «οι πολιτικές που ασκούνται σήμερα είναι και πολιτικές της ΝΔ, μόνο που αυτή τις πιστεύει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παριστάνει ότι του επιβάλλονται».
Ακόμη, κατηγόρησε τα δύο αυτά κόμματα πως επιχειρούν να στήσουν μία καρικατούρα δικομματισμού, κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας.
Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της FYROM, αφού ξεκαθάρισε πως «η θέση του φορέα μας δεν μπορεί παρά να είναι σταθερή υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes).
Και τασσόμαστε σταθερά υπέρ της εθνικής συνεννόησης σε τέτοιου είδους κρίσιμα εθνικά θέματα», τόνισε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκλωβισμένη σε μια συμμαχία με ένα ακροδεξιό σχήμα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της.
Δεν πρέπει όμως να επαναληφθεί το αδιέξοδο που υπήρξε στο Κυπριακό, γιατί κάθε καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος της χώρας».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι σε τέτοια κρίσιμα θέματα δεν επιτρέπονται τακτικισμοί και μικροκομματικές συμπεριφορές, όπως αυτές που εκδηλώνονται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και πως αν οι σημερινές συνθήκες επιτρέπουν μία λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, τα ευρύτερα γεωπολιτικά δεδομένα είναι ακόμη ένας λόγος να προχωρήσουμε προς την λύση.
«Γιατί η επίλυση του ζητήματος θα μας διευκολύνει ώστε να αξιοποιήσουμε την στρατηγική μας θέση στα Βαλκάνια.
Αυτή είναι μία πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων», σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο.
Περαιτέρω, μιλώντας για το συνέδριο και το Κίνημα Αλλαγής, μεταξύ άλλων, ανέφερε  ότι «ξεκινάμε, με την συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, τις διεργασίες του Συνεδρίου που επιδιώκουμε να οδηγήσουν σε έναν ισχυρό φορέα, με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχε¬τι¬σμών στην χώρα», ενώ τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο δρόμο να διανύσουμε.
Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με σταθερότητα και επιμονή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2015, όταν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η ΔΗΜΑΡ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αποφασίσαμε τη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Αυτό ήταν το πρώτο βήμα που άνοιξε τον δρόμο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και οδήγησε και άλλες δυνάμεις του χώρου στο εγχείρημα, όπως το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.
Η δε πρόσφατη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, με το Ποτάμι αλλά και τη συμμετοχή του Δημάρχου Αθηναίων στις διαδικασίες εκλογής επικεφαλής αποτελεί δικαίωση μιας επίπονης προσπάθειας για την ενότητα όλων των δυνάμεων του χώρου, με στόχο τη συγκρότηση ενός ισχυρού φορέα.
Προτείναμε και πιέσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα για προωθητικές ενέργειες, όπως την εκλογή επικεφαλής από τη βάση εντός του 2017 και την συμπόρευση όλων των δυνάμεων.
Αυτά επιτεύχθηκαν και για αυτό είμαστε και ικανοποιημένοι.
Ταυτοχρόνως βέβαια, με στόχο να μην βγουν στην επιφάνεια αργότερα τα προβλήματα, είχαμε προτείνει τη διεξαγωγή πρώτα του Συνεδρίου και κυρίως την άμεση δημιουργία ενιαίου φορέα με υπέρβαση των κομμάτων ή ακόμη και τη διπλή κάλπη ώστε κάτι τέτοιο να αποφασισθεί από τη βάση.
Οι προτάσεις αυτές δεν υποστηρίχθηκαν από τα περισσότερα κόμματα και τους περισσότερους υποψηφίους και συνεπώς δεν επικράτησαν.
Αντίθετα, επικράτησε η λογική ενός φορέα με διατήρηση των κομμάτων μας στο μεταβατικό στάδιο με κατεύθυνση βέβαια τον ενιαίο φορέα.
Συνεπώς, είναι λογική και απολύτως συνεπής η συνδυαστική πρόταση της εκλεγμένης επικεφαλής του φορέα, Φώφης Γεννηματά, για ένα Συνέδριο όπου θα υπάρχει και απευθείας εκλογή και θα εκπροσωπούνται αναλογικά τα κόμματα».
Σημείωσε πως τα  θέματα της συγκρότησης ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας, της διενέργειας δημοψηφίσματος για τις μετεκλογικές συνεργασίες και της ονομασίας του νέου φορέα, ώστε να καλύπτει το ευρύ φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, θα αποτελέσουν προτάσεις στο Συνέδριο του νέου φορέα.
Στη Βουλή, πρόσθεσε,  σήμερα υπάρχει ένας συνασπισμός κομμάτων η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι και η ενοποίηση των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή σε μία ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά το Συνέδριο θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο εγχείρημα και θα συμβάλλει στην υπέρβαση αντιφάσεων που αλλιώς συνεχώς θα εμφανίζονται.
Όσον αφορά την μετεκλογική μας στάση, «όταν έρθει εκείνη η στιγμή και τεθεί θέμα, προτείνουμε να την αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα.
Πρέπει και εμείς να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές, με τις κρίσιμες αποφάσεις στα σοβαρά θέματα να λαμβάνονται συλλογικά από την βάση. Αυτό θα προτείνουμε να αποφασισθεί στο Συνέδριο, αν θέλουμε να είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα», ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης