Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λιάκος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ): Κινούμαστε συντονισμένα για να κλείσουμε την γ΄ αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup

Λιάκος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ): Κινούμαστε συντονισμένα για να κλείσουμε την γ΄ αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup
"Η μείωση της ανεργίας είναι απόλυτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης", ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκος
«Έχουμε υπερβεί τα εμπόδια και κινούμαστε συντονισμένα και εντός χρονοδιαγράμματος, ώστε να κλείσουμε την τρίτη αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup», τόνισε σε συνέντευξή του  στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.
Όπως σημείωσε, « έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους για τις ελληνικές θέσεις.
Απομένει το τελευταίο και εξίσου ουσιαστικό μέρος για το κλείσιμο της αξιολόγησης που αφορά στην κατάρτιση και την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, στην δευτερογενή νομοθεσία και στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων».
Υπογράμμισε ότι «τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και σωστά θεωρείται το χρονικό ορόσημο, πέραν του οποίου η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής», προσθέτοντας πως για να πετύχει αυτός ο σχεδιασμός «πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στα χρονοδιαγράμματα της τελευταίας αξιολόγησης και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε με επιτυχία την προετοιμασία για την οριστική και αυτοδύναμη επάνοδό μας στις διεθνείς αγορές».
Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο, «μετά τον Αύγουστο και το τέλος της μνημονιακής εποχής, έχοντας την ακέραια ευθύνη για το μέλλον της χώρας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή στις πρακτικές του χρεοκοπημένου παρελθόντος κι αυτό προϋποθέτει ανάπτυξη με βιώσιμους όρους, εμβάθυνση των προοδευτικών και αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και στόχευση των δημόσιων δαπανών με βάση το μέγιστο κοινωνικό αποτέλεσμα».
Μιλώντας για την ελληνική οικονομία, ανέφερε ότι  βρίσκεται σήμερα σ’  ένα σημείο μετάβασης, αφήνει πίσω της μια ολόκληρη ιστορική περίοδο ύφεσης και απαισιοδοξίας, και μεταβαίνει, σταδιακά, σε μια νέα κατάσταση με στέρεες βάσεις και θετική προοπτική, για ένα μέλλον σταθερής ανάπτυξης και ευημερίας για το σύνολο της κοινωνίας.
Υπογράμμισε ότι η μείωση της ανεργίας είναι απόλυτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης, ενώ κληθείς να απαντήσει εάν βλέπει δυνατότητα να μην μειωθούν οι συντάξεις, είπε πως «αν το θέμα ήταν αμιγώς οικονομικό, η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα, η επίτευξη πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ και οι μελλοντικές προβολές της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ δημιουργούν τις προϋποθέσεις επανεξέτασης του μέτρου».
Ακόμη, σημειώνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι ένα ζήτημα μιας στιγμιαίας απόφασης, αλλά «προϋποθέτει έναν λεπτομερή διάλογο με το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών, κατάλληλη προετοιμασία, ανάλυση των δεδομένων και δημιουργία ενός μίγματος παρεμβάσεων προκειμένου η όποια απόφαση να επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα» και εκτιμά ότι «οι σχετικές προϋποθέσεις διαμορφώνονται σταδιακά και τούτο θα μας επιτρέψει στο εγγύς μέλλον να εκκινήσουμε τον αναγκαίο διάλογο και για τον κατώτατο μισθό».
Τέλος, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ο οποίος δεν βλέπει και τόσο καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια, ο κ. Λιάκος τόνισε ότι «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ και εις γνώσιν των θεσμών, έχει διαμορφώσει ένα πλήρη σχεδιασμό για την καθαρή έξοδο της χώρας στις αγορές χωρίς την ανάγκη στήριξης σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον Αύγουστο του 2018», οι αγορές ήδη δείχνουν να επικυρώνουν την κυβερνητική στρατηγική και νομίζω δεν βοηθά η εσωτερική αμφιθυμία, ειδικά όσο αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη».
Συμπλήρωσε ότι παράλληλα «παραμένουμε προσηλωμένοι στα χρονοδιαγράμματα για το επιτυχές κλείσιμο του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.
Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε την δική μας στρατηγική, το δικό μας εθνικό οδικό χάρτη, για την μεταμνημονιακή εποχή που θα αποδεικνύει τις προθέσεις μας για συνέχιση των προσπαθειών μας για τον αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την μεταρρύθμιση βασικών τομέων όπως η παιδεία, η δικαιοσύνη κ.α.».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης