Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην ελληνική οικονομία – Δίνουμε μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Αχτσιόγλου: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην ελληνική οικονομία – Δίνουμε μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία, είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε οριστικά τη φοροδιαφυγή είπε η κα.Αχτσιόγλου
Την θέση πως η ανάπτυξη επιστρέφει στην ελληνική οικονομία διατύπωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της φοροδιαφυγής.
Σε συνέντευξη της στη γερμανική εφημερίδα «Die Tageszeitung» η κα.Αχτσιόγλου ερωτηθείσα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την εκτίμηση του Eurogroup ότι το πρόγραμμα λιτότητας αποδίδει, υποστήριξε ότι πράγματι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά περίπου 2% το 2017.
«Χάρη στα φορολογικά έσοδα, έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλότερα από τους στόχους που είχαν τεθεί.
Υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα 1,4 δις ευρώ στα νοικοκυριά που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αυξάνοντας για παράδειγμα τις πολύ χαμηλές συντάξεις.
Αλλά ακόμα υπάρχει αρκετή ανέχεια ενώ και οι ανισότητες έχουν αυξηθεί λόγω των περικοπών.
Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι τα προγράμματα λιτότητας θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιτυχία» υποστήριξε η υπ.Εργασίας.
Στην τοποθέτηση ότι οι Γερμανοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως οι Έλληνες δεν μεταρρυθμίζουν το κράτος τους, αναφέροντας ως παράδειγμα τη μη έκδοση αποδείξεων σε ελληνικά ξενοδοχεία και εστιατόρια η υπ. Εργασίας παραδέχεται ότι η μαύρη αγορά είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο όμως έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται από τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.
«Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από το 19% στο 13%, μέσω της ενδυνάμωσης τους Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της χρήσης του νέου Πληροφοριακού Συστήματός του.
Παράλληλα, αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία ήταν βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Εμείς είμαστε αποφασισμένο να την αντιμετωπίσουμε.
Περίπουο 30.000 έλεγχοι έλαβαν χώρα στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου του 2017.
Όποια επιχείρηση βρεθεί να μην εκδίδει αποδείξεις θα κλείνει για 48 ώρες» ανέφερε η κα.Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έθεσε το 2017 σε εφαρμογή
ένα πληροφοριακό πρόγραμμα το οποίο συνδέει τις τραπεζικές καταθέσεις με τις φορολογικές δηλώσεις.
«Με αποτέλεσμα, μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη 2017, παραπάνω από 6 δισ. ευρώ αδήλωτων εισοδημάτων έχουν δηλωθεί, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν φορολογούμενους με υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα» τόνισε η υπουργός Εργασίας.
Για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των μισθών η υπουργός Εργασίας είπε ότι «για να έχουμε μία περισσότερο δίκαιη κοινωνία το κύριο συστατικό είναι οι μισθοί».
«Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες απογυμνώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης θα επανέλθουν σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2018» τόνισε η κα.Αχτσιόγλου, η οποία αναφερόμενη στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας στις χρηματοοικονομικές αγορές και να επιτύχουμε την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής».
« Τα επιτόκια βρίσκονται σε πορεία συνεχούς μείωσης και έχουμε αρχίσει να συσσωρεύουμε αποθεματικά για να διευκολυνθούμε.
Χρειαζόμαστε, παρόλα αυτά, μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.
 Το Eurogroup συμφωνεί αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη» είπε η υπουργός Εργασίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης