Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία η συμφωνία για τους υδρογoνάνθρακες στο Ιόνιο

Σταθάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία η συμφωνία για τους υδρογoνάνθρακες στο Ιόνιο
Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο στην κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛ.ΠΕ
Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε τη συμφωνία για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος στην κοινοπραξία Total - Edison - ΕΛ.ΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.
Η συμφωνία παραχώρησης υπεγράφη σήμερα σε ειδική τελετή στο κέντρο πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος από τον κ. Σταθάκη, τον κ. Clement, τον αντιπρόεδρο της ιταλικής εταιρείας Edison Maurizio Coratella και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέα Σιάμισιη.
Ο αντιπρόεδρος της Γαλλικής TOTAL Bernard Clement χαρακτήρισε την θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο Πέλαγος ως ελπιδοφόρα, τονίζοντας ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κερδοφόρο project, σημειώνοντας πάντως πως θα πρέπει να επικρατήσει ρεαλισμός ενώ ο Coratella από την Edison εξέφρασε και αυτός την αισιοδοξία του ότι «θα έχουμε πολύ καλές ανακαλύψεις».
Ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Στάθης Τσοτσορός υπογράμμισε πως η σύμβαση πιστοποιεί την ικανότητα του ομίλου να υποστηρίξει τέτοιου μεγέθους εγχειρήματα, τονίζοντας ότι  χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια από την ανακάλυψη της γεωλογικής δομής που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 80 μέχρι την υπογραφή της σύμβασης για τη διεξαγωγή των ερευνών.
Από την πλευρά του ο κ.Σταθάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλες τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την αξιοποίηση υδρογονανθράκων και ακολουθεί τις υψηλότερες διεθνείς πρακτικές τόσο για την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού όσο και για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Παρουσιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης, ο κ.Σταθάκης τόνισε ότι θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου ενώ τις επόμενες ημέρες όπως είπε αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης των διαγωνισμών για έρευνες σε περιοχές του Ιονίου και δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης για τις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την TOTAL και την EXXON - MOBIL.
Επιπλέον, ανέφερε ότι θα γίνει επικαιροποίηση και εμπλουτισμός των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων και εκ νέου προκήρυξη των θαλάσσιων περιοχών σε Ιόνιο και Κρήτη.

Η θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο
Το οικόπεδο 2 που παραχωρείται για έρευνα βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας και έχει εμβαδόν 2422 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Τα θαλάσσια βάθη στην περιοχή κυμαίνονται από 800 έως 1.200 μέτρα.
Η ερευνητική περίοδος θα διαρκέσει 8 έτη (με δυνατότητα παράτασης) στη διάρκεια των οποίων θα γίνουν σεισμικές, μαγνητικές, βαρυτικές και γεωλογικές έρευνες ενώ η πρώτη ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται μετά την πάροδο τριετίας.
Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και 1,5 εκατομμύριο ως στρεμματικές αποζημιώσεις ενώ οι εταιρείες θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση προσωπικού και υποστήριξη των εγκαταστάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στη φάση της εκμετάλλευσης το Δημόσιο εισπράττει μισθώματα και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή υδρογονανθράκων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης