Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπ. Δικαιοσύνης: Πιθανές οι αλλαγές στο ν/σ για την ταυτότητα φύλου – Καταψηφίζει η ΝΔ, ναι από ΑΝΕΛ

Υπ. Δικαιοσύνης: Πιθανές οι αλλαγές στο ν/σ για την ταυτότητα φύλου – Καταψηφίζει η ΝΔ, ναι από ΑΝΕΛ
Υπερψηφίζει η ΔΗΣΥ, ναι από τους ΑΝΕΛ πλην του άρθρου για το ηλικιακό όριο των 15 ετών
Σε επιμέρους βελτιώσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη 10 Οκτωβρίου.
Όπως έγινε γνωστό, ο υπ. Δικαιοσύνης προχώρησε σε αλλαγές στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, το οποίο περιλαμβάνει και το δικαίωμα των παιδιών από την ηλικία των 15 ετών, χωρίς όμως να αγγίζει το ηλικιακό όριο που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντονής προχώρησε στην αντικατάσταση του ιατρικού συμβουλίου του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού - που θα χορηγούσε την απαιτούμενη γνωμάτευση - από ένα διεπιστημονικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν ένας παιδοψυχίατρος, ένας ψυχίατρος, ψυχολόγος, ενδοκρινολόγος, παιδοχειρουργός και ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδίκευση σε αυτό το ζήτημα.
Η θητεία του συμβουλίου θα είναι διετής, και αυτό θα ορίζεται με απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας.
Πάντως, στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί και το θέμα του ηλικιακού ορίου, μια και εκφράζονται επιφυλάξεις τόσο από βουλευτές όσο και από επιστήμονες.
Πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, υπήρξε συνάντηση του υπ. Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφράσει αμφιβολίες επί του νομοσχεδίου.
Όπως έγινε γνωστό, από την ενημέρωση αυτή, το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι μπορεί να υπάρξουν μικρές αλλαγές, αλλά η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν αλλάζει.
Από την πλευρά της πάντως η ΝΔ διεμήνυσε μέσω του εισηγητή της Ν. Παναγιωτόπουλου ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, και κατέθεσε τη δική της πρόταση νόμου σύμφωνα με την οποία η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου μπορεί να γίνει μόνο από ενήλικες από 18 και άνω - μόνο για μία φορά και υπό τη συνοδεία της ιατρικής γνωμάτευσης.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μέσω του εισηγητή της Κ. Μπαργιώτα, γνωστοποίησε ότι θα υπερψηφίσει τόσο επί της αρχής όσο και κατ' άρθρο το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.
Το νομοσχέδιο θα ψηφίσει σύσσωμη η ΚΟ των ΑΝΕΛ, η οποία όμως θα καταψηφίσει το άρθρο 3 του νομοσχεδίου που αφορά στο άρθρο που επιτρέπει τη διόρθωση φύλου από τα 15 έτη.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο καταψηφίζουν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, ενώ και η Ένωση Κεντρώων ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης