Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «δούναι και λαβείν» του Τσίπρα στις ΗΠΑ – Η προσδοκία για μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Το  «δούναι και λαβείν» του Τσίπρα στις ΗΠΑ – Η προσδοκία για μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό ΔΝΤ
Σε πρώτο χρόνο ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την άμεση και όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Στο τρίπτυχο “fast track” κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του 2017, πολιτική, γεωπολιτική και επενδυτική στήριξη από τις ΗΠΑ και δομικές αλλαγές στη λειτουργία των θεσμικών Ευρωπαϊκών οργάνων και θεσμών προσβλέπει το Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας για την εξάντληση της τετραετίας.
Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συνομιλητές του πρωθυπουργού «το ζητούμενο είναι στην εκπνοή της τετραετίας το κυβερνών κόμμα να δώσει την εκλογική μάχη από θέση ισχύος και υπεροχής με στόχο την τρίτη κατά σειρά εκλογική νίκη».  
Σε πρώτο χρόνο ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την άμεση και όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο να θέλουν να εκμεταλλευτούν την πολιτική ρευστότητα που έχει δημιουργηθεί στη Γερμανία και την αποχώρηση του «σκληρού παίχτη», Wolfgang Schaeuble και του «βοηθού» του Jeroen Dijsselbloem από το τραπέζι του Eurogroup.
Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γνωρίζουν ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ολοκλήρωση του προγράμματος με όσα δύσκολα μέτρα και αν συνοδεύεται είναι μονόδρομος.

Το «δούναι και λαβείν» Τσίπρα - Trump

Την ίδια ώρα η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικάνο πρόεδρο D. Trump στις 17 Οκτωβρίου δημιουργεί ένα πρώτης τάξεως θετικό μομέντουμ για το ελληνικό πρόβλημα.
Η ατζέντα της συζήτησης προϊδεάζει για ένα “deal”, ή αλλιώς ένα «δούναι και λαβείν» από το οποίο θα βγουν κερδισμένες και οι δυο πλευρές.
Άλλωστε, θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 13 και 14 Οκτωβρίου, όπου ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο θα διαμορφώσουν μια πληρέστερη εικόνα για τις προθέσεις του Ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει πολιτική στήριξη και παρέμβαση, ώστε το Ταμείο να μην προκαλέσει νέες εμπλοκές στην αξιολόγηση και ο ίδιος από την πλευρά του είναι πρόθυμος να συζητήσει περαιτέρω διευκολύνσεις στη βάση της Σούδας με επέκταση των ορίων της συμφωνίας που ανανεώθηκε για ένα χρόνο (ως είθισται) τον Αύγουστο, όπως είχε γράψει το bankingnews.gr.
Στην ατζέντα θα βρεθούν οι επενδύσεις, η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της νοτιανατολικής, οι ελληνοτουρικές σχέσεις, το Κυπριακό,  θέματα ενέργειας και αγωγών, καθώς και αμυντικά ζητήματα και συμφωνίες.
Στις 14 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Σικάγο,  όπου θα έχει συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους με επιχειρηματίες και με εκπροσώπους και φορείς της Ελληνικής Ομογένειας.
Μια ημέρα μετά τη συνάντηση με τον D. Trump,  ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 18 Οκτωβρίου με τον αμερικάνο Αντιπρόεδρο Πένς, ενώ αμέσως μετά θα αναχωρήσει με προορισμό τις Βρυξέλλες για την προγραμματισμένη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19-20 Οκτωβρίου.
Στην Ουάσινγκτον πάντως θα υπάρξουν συναντήσεις με αξιωματούχους και επιχειρηματίες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να έχει και ένα τετ – α – τετ με την Διευθύντρια του Ταμείου C. Lagarde.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς,  ενώ ήδη στην  Ουάσινγκτον θα βρίσκονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Με το βλέμμα στραμμένο στις συζήτηση για μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν στρέψει την προσοχή τους και στο σημερινό 9/10 Eurogroup, καθώς σε αυτό θα ανοίξει επισήμως η συζήτηση για την μετατροπή του ESM σε ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και διάσωσης των κρατών μελών, ρόλο που μέχρι τώρα είχε το ΔΝΤ.
Στον πυρήνα της συζήτησης θα βρεθούν τα «οικονομοτεχνικά εργαλεία» που  θα μπορούσαν να δοθούν στον ESM έτσι ώστε, αν χρειαστεί ξανά κάποια χώρα πρόγραμμα διάσωσης, να την αναλάβουν μόνο η Κομισιόν και ο ESM και όχι το ΔΝΤ ή η ΕΚΤ.
Ωστόσο αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου-κουμπαρά  υπό την ομπρέλα του ESM για περιπτώσεις που η οικονομία μιας χώρας έχει υποστεί κάποιο σοκ, με το αποθεματικό του να ξεκινά από τα 55 δισ. ποσό το οποίο θα συγκεντρωθεί από τα κράτη-μέλη μέχρι το 2014 καθώς ήδη,  έχουν αρχίσει να δίνουν από το 2014 μια ετήσια συνδρομή.

Την Τρίτη στη Βουλή και μετά στη Λάρισα ο Τσίπρας

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί την Τρίτη στη Βουλή και θα πάρει το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση διόρθωσης φύλου.
Ο στόχος του θα είναι διπλός.
Από τη μία να υποστηρίξει αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο  και από την άλλη να αναδείξει τη διχογνωμία που επικρατεί στους κόλπους της ΝΔ και να αποδομήσει την πολιτική τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ψηφίζει νομοσχέδια της κυβέρνησης αν η κυβέρνηση δεν έχει την πλήρη πλειοψηφία και την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου τους ΑΝΕΛ.
Το κυβερνητικό επενδυτικό αφήγημα θα συνεχισθεί στα μέσα της εβδομάδας στη Λάρισα, όπου θα βρεθεί ο κ. Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, για το περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει παρεμβάσεις που αφορούν τη γεωργική παραγωγή και ιδιαίτερα την παραγωγή βάμβακος, καθώς και την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης του θεσσαλικού κάμπου.

Δημ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης