Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλα στον αέρα στο σημερινό Eurogroup; - Ο κακός Schaeuble που μπορεί να αποδειχθεί βολικός για τον Τσίπρα

Όλα στον αέρα στο σημερινό Eurogroup; - Ο κακός Schaeuble που μπορεί να αποδειχθεί βολικός για τον Τσίπρα
Οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως έχουν επιλέξει να παίξουν καθυστέρηση με το ελληνικό ζήτημα...
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και ενόψει του σημερινού 15/6 Eurogroup υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια οποιαδήποτε λύση που δεν θα είναι ικανοποιητική για την Ελλάδα και δεν θα της ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο στο δρόμο προς την ανάπτυξη και την έξοδο στις αγορές.
Υποστήριξε μάλιστα ότι εάν οι δανειστές στο σημερινό Eurogroup επιμείνουν στην πρόταση της 22ας Μαΐου και παρουσιάσουν μια πρόταση με γενικόλογες αναφορές χωρίς προσδιορισμό των μέτρων ή ενός μηχανισμού για το χρέος, τότε αυτή δεν θα γίνει αποδεκτή και το θέμα θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής στις 22/6 για να πάρουν τις αποφάσεις τους και την ευθύνη οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schaeuble εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο σημερινό Eurogroup θα επιτευχθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Μόνο που η αναφορά του περιορίζεται προφανώς στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στην εκταμίευση της δόσης.
Διότι «καθαρή λύση» για το χρέος, όπως είναι αυτή που επιθυμεί η κυβέρνηση, το Βερολίνο και ο Schaeuble δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν.
Τουλάχιστον στο σημερινό Eurogroup, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα συζητήσει για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση της 22ας Μαΐου (προβλέπει οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος στο τέλος του προγράμματος το Σεπτέμβριο του 2018, εάν χρειαστεί), η οποία δεν αποκλείεται να βελτιωθεί λεκτικά με κάποιες επιμέρους εξειδικεύσεις.
Βελτιώσεις όμως που εκτιμάται πως δεν θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα φέρουν την ένταξη της Ελλάδας στο QE και θα οδηγήσουν στην πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Και αυτήν την πρόταση που προτάσσει το Βερολίνο, η κυβέρνηση διά στόματος του κ.Τσίπρα την απορρίπτει.
Αυτό άλλωστε ήθελε να δηλώσει και η χθεσινή διαρροή από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν διαφαίνεται λύση στο σημερινό Eurogroup.
Και είναι προφανές, την ώρα που Αθήνα και Βερολίνο ανταλλάσσουν πυρά και δυναμιτίζουν το κλίμα – κάτι άλλωστε που το έχουμε δει πολλάκις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κρίσης και που είναι ξεκάθαρη η πολιτική σκοπιμότητα τους –, ότι η λύση για την Ελλάδα είναι αναγκαία.
Το επισημαίνουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, υπονοώντας πως θα πρέπει πέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, να υπάρξει πρόοδος – έστω και σε επίπεδο διατύπωσης - στο θέμα του χρέους.
Και το ερώτημα είναι εάν και πώς αυτή η πρόοδος θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο του Eurogroup.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν πως πρέπει να κάνουν όλες εκείνες τις κινήσεις που θα διατηρήσουν και θα δώσουν ώθηση στο θετικό momentum της ελληνικής οικονομίας.
Εκτός και αν οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει οριστικά να παίξουν καθυστέρηση.
Και να τραβήξουν σε βάθος χρόνου το θέμα του ελληνικού χρέους, ικανοποιώντας έτσι και την επιθυμία του Βερολίνου να μην χαλαρώσουν τα λουριά στη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας τουλάχιστον έως τη λήξη του προγράμματος.
Σε αυτήν την περίπτωση ο «κακός Schaeuble» μόνο «βολικός» μπορεί να αποδειχθεί, μια και η αδιαλλαξία και η εμμονή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως το επιχείρημα για την τυχόν αποτυχία της στρατηγικής της κυβέρνησης και της διάψευσης των προσδοκιών της.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης