Τελευταία Νέα
Πολιτική

Massimo D'Alema: Σημαντική η ενότητα της Αριστεράς στην Ελλάδα για να μην έρθει η Δεξιά

Massimo D'Alema: Σημαντική η ενότητα της Αριστεράς στην Ελλάδα για να μην έρθει η Δεξιά
"Eίναι φανερό ότι η Ελλάδα κουράζεται στην  προσπάθεια να βγει από την οικονομική κρίση", αναφέριε ο  πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Massimo D'Alema
«Θεωρώ ότι θα πρέπει να ευνοηθεί ένας διάλογος και μια θετική σχέση μεταξύ των Ευρωσοσιαλιστών και του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την ενθάρρυνση μιας πιο ανοιχτής στάσης απέναντι στους Έλληνες Σοσιαλιστές, γιατί πιστεύω ότι η ενότητα της Αριστεράς στην Ελλάδα είναι σημαντική συνθήκη για να αποφευχθεί η επιστροφή της συντηρητικής Δεξιάς στη διακυβέρνηση της χώρας».
Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Massimo D'Alema,ο οποίος κάνει αναφορά και στην ελληνική κρίση.
Αν και αποφεύγει να αξιολογήσει την εσωτερική κατάσταση στη χώρα μας, ο Ιταλός πολιτικός Massimo D'Alema τονίζει πως «είναι φανερό ότι η Ελλάδα κουράζεται στην  προσπάθεια να βγει από την οικονομική κρίση τόσο λόγω του βάρους της οικονομικής αστάθειας που προυπήρχε, όσο και λόγω των σοβαρών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και την τρόικα».
Προσθέτει δε, πως «πάντα είχα τη γνώμη ότι για να μπορέσουμε να δώσουμε στην Ελλάδα μια πραγματική δυνατότητα επανεκκίνησης, θα έπρεπε να αποφασίσουμε μια ουσιώδη ελάφρυνση του χρέους της.
Είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται στην Ευρώπη, για το οποίο όμως δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις».    
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η αντίθεση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς έχει νόημα περισσότερο από ποτέ», αλλά και πως «αναμφίβολα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι σε όλες, εκδηλώνεται κρίση των παραδοσιακών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων».
Κάνοντας αναφορά στην ιταλική πολιτική, αφού σημειώνει ότι «είναι πάντα αρκετά απρόβλεπτη», συμπληρώνει ότι ο «δυστυχώς  M. Renzi  φαίνεται από τα πράγματα να κατευθύνεται προς πολιτική συμμαχία με την Κεντροδεξιά του Silvio Berlusconi.
Αυτή η επιλογή φαίνεται φυσική υπό το φως των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθήθηκαν από την πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος ως κυβέρνηση της χώρας».
Εκφράζει μάλιστα την άποψή του ότι αυτή η τάση είναι που μπορεί να ευνοήσει μια εκλογική επιτυχία του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Περαιτέρω, υποστηρίζει ότι «αυτό που αναπτύσσεται στον κόσμο είναι ο εθνικισμός, ο προστατευτισμός και ένα συγκεχυμένο αίσθημα αντιπαγκοσμοποίησης, το οποίο τροφοδοτείται επίσης από τον φόβο απέναντι στην τρομοκρατία και τη μετανάστευση», προσθέτοντας ότι αυτό «διαιρεί τη Δεξιά, όπως και την Αριστερά, και πυροδοτεί πρωτοφανή σύγκρουση».
Κατά τον ίδιο, η πραγματική πρόκληση είναι να προταθούν μια νέα συναίνεση και νέοι κανόνες για τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αρχίζοντας από αυτό που μας αφορά, την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης