Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Πάμε στο Eurogroup για καθαρή λύση για το χρέος και για αναπτυξιακό πλάνο

Τζανακόπουλος: Πάμε στο Eurogroup για καθαρή λύση για το χρέος και για αναπτυξιακό πλάνο
Και στο Eurogroup της 22ας Μαΐου υπήρχε πρόταση για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος
Την θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου προκειμένου να πάρει καθαρή λύση για το χρέος με συγκεκριμενοποίηση των μέτρων αλλά και ένα αναπτυξιακό πλάνο διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.
«Υπάρχει μία ολόκληρη παραφιλολογία, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε κάτι για το χρέος, να το ξεχάσουμε το χρέος, διάφοροι - Έλληνες κυρίως - δημοσιογράφοι επιχαίρουν κιόλας,δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.
Ακόμα και στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, υπήρχε πρόταση που εμπεριείχε συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (και επιμήκυνση ωριμάνσεων και περίοδο χάριτος για τα επιτόκια και προβλέψεις για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα).
Ο λόγος που δεν έγινε αποδεκτή δεν ήταν επειδή δεν περιείχε προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά επειδή αυτά τα μέτρα δεν κάλυπταν το ΔΝΤ ώστε να κάνει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, ή να προχωρήσει σε μία σχετική δήλωση.
Δεν έγινε αποδεκτή αυτή η πρόταση και από την ελληνική πλευρά, διότι δεν έλυνε το πρόβλημα της μορφής και των όρων συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Τζανακόπουλος.
«Όσον αφορά την ουσία των μέτρων, θα μπορούσε να είναι μία βάση για συζήτηση, ωστόσο θα έπρεπε να υπάρξει περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση.
 Βρισκόντουσαν σε καλή κατεύθυνση κατ' αρχήν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για αρκετές βελτιωτικές κινήσεις.
Πλέον, βρισκόμαστε σε μία φάση που συζητάμε περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς να κάνουν θετικές μελέτες βιωσιμότητας και αναπτυξιακό πλάνο για την Ελλάδα, εξαιρετικά κρίσιμο όχι μόνο για τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και επειδή θα περιέχει σειρά παρεμβάσεων για την τόνωση της ανάπτυξης» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Οι Ευρωπαίοι βλέπουν μεσοσταθμική ανάπτυξη 1,3% ως το 2060, ενώ το ΔΝΤ 1% .
Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ για να θεωρήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος χρειάζεται περισσότερα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ή παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Η πρόταση αυτή έχει τη δυνατότητα να γεφυρώσει σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον τις διαφορές και να οδηγήσει σε λύση αποδεκτή από όλους» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ρόλο του ΔΝΤ.
«Το ΔΝΤ είναι πιθανόν να δώσει περισσότερο χρόνο για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, την ίδια στιγμή όμως δεν απέκλεισε και την πιθανότητα να βρεθεί συνολική και οριστική λύση και να έχουμε πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Εμείς πρέπει να κρατήσουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται μία καθαρή λύση, η οποία θα εγγυάται και θα εμπεδώνει την τάση ανάκαμψης που παρουσιάζεται και το πρώτο τρίμηνο φέτος και θα δίνει στη χώρα τη δυνατότητα να βγει με αξιώσεις και βιώσιμους όρους στις αγορές από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, για να αρχίσουμε να χρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα», υπογράμμισε ο Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τελειώσει αυτή η ιστορία, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κωλυσιεργούμε, η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης και δεν πρέπει να την θέσουμε σε κανέναν απολύτως κίνδυνο για να εξυπηρετήσουμε πολιτικές σκοπιμότητες και αναγκαιότητες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης