Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Πλήρης η υποχώρηση της κυβέρνησης στα εργασιακά – Αποδεκτά τα αιτήματα του ΔΝΤ

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Πλήρης η υποχώρηση της κυβέρνησης στα εργασιακά – Αποδεκτά τα αιτήματα του ΔΝΤ
Μια ακόμα θρασύτατη προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Την θέση ότι η κυβέρνηση υποχώρησε πλήρως στα εργασιακά και αποδέχθηκε όλα τα αιτήματα του ΔΝΤ αναφορικά με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την καθιέρωση του εργοδοτικού λόκ αουτ και το διαρκές πάγωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων διατυπώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχώρησε σε μια ακόμα θρασύτατη προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων.
«Με τη δημοσίευση του Συμπληρωματικού Μνημονίου βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη κυβερνητική άνευ όρων παράδοση στην τρόικα, μια συμφωνία με αρνητικές έως επικίνδυνες ρυθμίσεις για τους Έλληνες εργαζόμενους» τονίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναφέροντας ότι «ο εργοδότης θα μπορεί μετά από απλή διαβούλευση με τους εργαζόμενους, και απλή γνωστοποίηση σειράς εγγράφων/ οικονομικών στοιχείων, να προχωρεί ελεύθερα σε ομαδικές απολύσεις (άνω του 5% του προσωπικού της επιχείρησης), μετά το πέρας 90 ημερών.
Και μόνο εφόσον το επιθυμεί(!!) να υποβάλει και ένα κοινωνικό σχέδιο στοιχειώδους προστασίας των απολυμένων.
Ουσιαστικά πρόκειται για πλήρη απελευθέρωση των Ομαδικών Απολύσεων» αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, υπογραμμίζεται ότι «η κυβέρνηση γνώριζε ότι μπορούσε και ήταν ελεύθερη για μεγάλο διάστημα να επαναφέρει πλήρως τις «συλλογικές συμβάσεις» (όπως διακήρυσσε), αλλά υποχωρώντας στις νέες πιέσεις της τρόικας, δέχθηκε αντίθετα να παρατείνει την αναστολή τους τυπικά για τουλάχιστον 15 ακόμη μήνες».
Σχετικά με την προκήρυξη των απεργιών, επισημαίνεται ότι ανοίγει νομικό παράθυρο για τον χαρακτηρισμό των απεργιών (ακόμη και μιας μερίδας εργαζόμενων στην επιχείρηση), ως «ανωτέρα βία», ώστε να μην πληρώσει ο εργοδότης το σύνολο του προσωπικού.
«Πρόκειται για έμμεση επαναφορά του lock out, με την "αξιοποίηση" του άρθρου 656 του Α.Κ. (μέσω δικαστηρίων)» παρατηρεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «αποδέχθηκε και συνυπέγραψε με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ότι κατά την τρίτη αξιολόγηση του Προγράμματος (το φθινόπωρο), θα νομοθετηθεί η υποχρέωση λήψης απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα, με υποχρεωτική απαρτία στο 50% του προσωπικού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης