Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Πολύ σύντομα η συνολική συμφωνία – Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι για 2+4 χρόνια

Τζανακόπουλος: Πολύ σύντομα η συνολική συμφωνία – Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι για 2+4 χρόνια
Θα βγάλουμε την χώρα από την επιτροπεία, θα ολοκληρώσουμε την τετραετία υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την θέση ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα καταλήξει με τους δανειστές σε μια συνολική συμφωνία διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι για 2+4 χρόνια.
«Έχουμε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, η Γερμανία και το ΔΝΤ ήδη από τα τέλη Φλεβάρη έχουν βρει ένα modus vivendi και εκτιμώ ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία.
Αυτό που συζητείται είναι το σημείο ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης της Γερμανίας να μην είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες οι διατυπώσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων και, από την άλλη, η απαίτηση του ΔΝΤ να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα.
Κάπου στη μέση θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας.
Τα πράγματα είναι μπροστά μας σχεδόν δεδομένα: Θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης - περίπου έως τις 18 Μάη πιστεύω θα έχουμε τελειώσει -  από κει και πέρα οι θεσμοί θα γράψουν τη λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης και το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα επικυρώσει την τεχνική συμφωνία, ενώ το δεύτερο που θα συζητηθεί είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος (που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος).
Ο προσδιορισμός τους έχει μπει στο επίκεντρο της συζήτησης γατί απαιτείται ώστε το ΔΝΤ να έχει τη δυνατότητα να τα λάβει υπόψη του στη μελέτη βιωσιμότητας και να μπορέσει να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο, αν λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν.
Και αυτό θα οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πράγμα, που μάλλον έχει προεξοφληθεί από τις διεθνείς αγορές γιατί η πτώση που βλέπουμε στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες (επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα επιτόκια κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης) είναι μια προεξόφληση θετικής κατάληξης της συζήτησης και για το ελληνικό χρέος.
Όταν γίνουν αυτά τα βήματα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει σιγά-σιγά να κάνουμε σταδιακές κινήσεις ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχει τη δυνατότητα η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της πλήρως από τις αγορές.
Ένας απ' τους στόχους μας είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί εντός του καλοκαιριού, αυτό θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική οικονομία και την εμπέδωση της σταθερότητας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας πως παρόλα αυτά τα θετικά στοιχεία η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει.
«Η εμπέδωση της σταθερότητας και η δυνατότητα να περάσουμε σε μια φάση ανάκαμψης δεν έχει να κάνει με τα νούμερα, για μας το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας ώστε να βοηθήσουμε τα κοινωνικά στρώματα που έχουν περισσότερη ανάγκη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος χαρακτήρισε μονόδρομο τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
«Διαφορετικά, υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα αποχώρησης του ΔΝΤ και συνέχισης του προγράμματος χωρίς αυτό.
Σε αυτή την περίπτωση, τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020 δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, γιατί τα έχει ζητήσει το ΔΝΤ» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.
Ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τόνισε ότι «θα είμαστε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και που θα ολοκληρώσει την τετραετία, και θα πάρει και δεύτερη για να μπορέσει να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού».
«Έχει γίνει απολύτως σαφές ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι για 2+4 χρόνια.
Από τα 2 αυτά χρόνια, ο ενάμισης χρόνος είναι μέχρι να βγούμε από το πρόγραμμα και η προσπάθεια να εμπεδωθεί η σταθερότητα και έξω από τις διαδικασίες της επιτροπείας, και τα άλλα 4 χρόνια για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς αν πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξαναψηφιστεί κυβέρνηση, απάντησε θετικά.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε πως «δεν επίκειται κανενός είδους σχεδιασμός ή οποιαδήποτε πρωτοβουλία».
Αναφορικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα  για τη συμμετοχή του στο Φόρουμ για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού που αποτελεί ένα τεράστιο επενδυτικό project της Κίνας, ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι έχουν κανονιστεί συγκεκριμένες συναντήσεις, με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας, ενώ αναμένεται να έχει και συναντήσεις με άλλους ηγέτες.
«Είναι προφανές ότι όλοι θα βρίσκονται εκεί και θα υπάρξουν στο περιθώριο του Φόρουμ συναντήσεις που θα έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, όχι μόνο επενδυτικά, αλλά και για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης