Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Η κρίση έχει εγκλωβίσει την Ελλάδα σε μια γενικευμένη τετραπλή πτώχευση – Όλοι χρωστάνε σε όλους

Βαρουφάκης: Η κρίση έχει εγκλωβίσει την Ελλάδα σε μια γενικευμένη τετραπλή πτώχευση – Όλοι χρωστάνε σε όλους
Για να ανατραπεί το καθεστώς «χρεοδουλοπαροικίας» πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να αναδιαρθρωθούν όλα τα χρέη είπε ο κ.Βαρουφάκης
Την θέση ότι η οικονομική κρίση έχει εγκλωβίσει την χώρα σε μια γενικευμένη τετραπλή πτώχευση και ότι όλοι χρωστάνε σε όλους διατύπωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής κίνησης DiEM 25.
«Από το 2010 έχει πτωχεύσει το κράτος, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, οι οικογένειες.
Όλοι χρωστάνε σε όλους.
Σε συνθήκες γενικευμένης πτώχευσης οι παραδοσιακές και πολιτικές αντιπαραθέσεις έχουν αντικατασταθεί από το μέγα ζητούμενο: Την αναδιάρθρωση των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών που προαπαιτεί την αποκατάσταση της δημοκρατικής κυριαρχίας.
Σε μια κανονική χώρα, ο καταμερισμός οφελών και ζημιών προκύπτει από την πάλη των τάξεων και τις πολιτικές εκφράσεις της.
Η Ελλάδα έχει πάψει να είναι προ πολλού κανονική χώρα.
Είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επί επτά έτη μειώνονται τόσο τα κέρδη όσο και οι μισθοί, τα διαθέσιμα εισοδήματα των ιδιοκτητών και των ενοίκων, το κόστος εργασίας και οι επενδύσεις.
Οι μόνοι που επωφελούνται από μια τέτοια ύφεση είναι η «ολιγαρχία που ταυτίζεται με τους δανειστές και εκμεταλλεύεται στο έπακρο την μνημονιακή διαδικασία και έτσι διατηρεί την εξουσία της επί ενός λαού το οποίο λοιδορεί».
Για να ανατραπεί το καθεστώς «χρεοδουλοπαροικίας» και να ξεφύγει η Ελλάδα από την ερημοποίηση πρέπει να υπάρξουν δύο στόχοι: δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας και αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων» υπογράμμισε ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τραγική τη κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕ που όπως είπε, «θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση πριν την κατάρρευση»
«Η επίτευξη των δύο αυτών στόχων μπορούν και απαιτείται να αποτελέσουν τη βάση για τη «νέα συμφωνία» που θα καταστήσει την ελληνική οικονομία βιώσιμη και θα βγάλει τη χώρα από την «ερημοποίηση» με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα προχωρήσει στις παρακάτω έξι βασικές μεταρρυθμίσεις:
   - άμεσες και μεγάλες μειώσεις φορολογικών συντελεστών,
   - ταυτόχρονη ακύρωση της λιτότητας και αποφυγή των ελλειμμάτων με αντίστοιχη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους,
   - Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (σύστημα παράπλευρης ακύρωσης οφειλών και εξωτραπεζικών πληρωμών - πρόγραμμα καταπολέμησης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού),
   - δημόσια εταιρία διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών - μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς κυρίως της πρώτης κατοικίας,
   - νέα αναπτυξιακή τράπεζα που διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία, μετοχές της οποίας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία
   και σεβασμός στη μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα (τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ - ΕΦΚΑ για μισθωτούς και νέες επιχειρήσεις stant ups)» είπε ο κ.Βαρουφάκης.
«Το 2015 δεν θα επαναληφθεί.
Αυτή τη φορά οι έξι μεταρρυθμίσεις, που ο κοινός νους καταδεικνύει ως προαπαιτούμενα για απόδραση από την κρίση, θα εφαρμοστούν άνευ διαπραγμάτευσης.
Η χώρα θα διατηρηθεί εντός της ευρωζώνης για όσο χρειάζεται, έως ότου η επίσημη Ευρώπη αποφασίσει να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τις έξι μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι οι έξι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά γενικότερα τις χώρες - μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα και να εφαρμοστούν απρόσκοπτα.
Ο κ.Βαρουφάκης ερωτηθείς αν η ευρωπαϊκή πολιτική κίνηση DiEM 25, της οποίας είναι επικεφαλής στην Ελλάδα, θα λάβει μέρος στις εκλογές είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ώστε αυτές οι προτάσεις μας να τεθούν στην κρίση των ψηφοφόρων στις επόμενες ευρωεκλογές, με τον τρόπο που θα αποφασίσουμε από τη βάση» ενώ χαρακτήρισε το DiEM 25 αυθεντικό, πανευρωπαϊκό, διεθνιστικό κίνημα.
«Είμαστε φανατικά ευρωπαϊστές» είπε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το DiEM 25 ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την διαφάνεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της ιστοσελίδας: https://diem25.org/thegreekfiles/.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης