Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νικολόπουλος (ανεξάρτητος βουλευτής): «Φαρμάκι» τα μαντάτα για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Νικολόπουλος (ανεξάρτητος βουλευτής): «Φαρμάκι» τα μαντάτα για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες
Ο ανεξάρτητος βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό
Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, έχοντας εντοπίσει τα προβλήματα του κλάδου, κατέθεσε ήδη ερώτηση προς τον Υπουργός Υγείας, σε μία προσπάθεια αποφυγής των δυσμενών εξελίξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο Φάρμακο, μεταξύ των οποίων πιθανότατα το rebate 25% στα νέα σκευάσματα, θα ενταχθούν στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο, που θα επισφραγίσει την αξιολόγηση και τη συμφωνία με τους Θεσμούς.
Τα τελευταία δεδομένα, όπως παρουσιάστηκαν και σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ, φαίνεται να μην έχουν μεγάλες αποκλίσεις από τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα.
Το rebate στα νέα φάρμακα φαίνεται ότι έχει κλείσει στο 25%.
Ωστόσο, περιθώρια ευελιξίας φαίνεται να έχουν βρεθεί, μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης στην αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το rebate εκτιμάται από κύκλους της αγοράς ότι θα αποτελέσει το “αντίδοτο” σε πιθανή αύξηση του claw back που μπορεί να επιφέρει η είσοδος των νέων φαρμάκων.
Αντίστοιχα, εκτιμήσεις θέλουν το ενοποιημένο rebate, που πρόκειται να εισαχθεί άμεσα, να αποτελεί το “αντίβαρο” στη μνημονιακή υποχρέωση μείωσης του claw back κατά 30% για το τρέχον έτος (άλλο τόσο προβλέπεται για το 2018), ήτοι περίπου 210 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, η νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να περιέχει και κλειστούς προϋπολογισμούς, για τρεις παθήσεις.
Το μόνο ανοικτό θέμα φαίνεται πως είναι το σύστημα HTA, ένα από τα ελάχιστα σημεία που η Αριστοτέλους προχώρησε σε αλλαγές, καθώς περιόρισε σε 6 κράτη με HTA το προαπαιτούμενο για την αποζημίωση ενός νέου φαρμάκου.
Ασαφές είναι, προς το παρόν, αν τελικά θα συμπεριληφθεί σχετική διάταξη και αν ναι, με ποια μορφή.
Η φαρμακευτική αγορά, η οποία καθόταν έτσι και αλλιώς σε “αναμμένα κάρβουνα” περιμένοντας τις εξελίξεις, είναι τώρα “στα κάγκελα”, ενόψει της άμεσης θεσμοθέτησης των παραπάνω αλλαγών, που εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός Ελλάδας για 2 με 4 χρόνια νέες θεραπείες.
Ολοκληρώνοντας την ερώτησή του, ο Νίκος Νικολόπουλος ζητάει ν’ αντιληφθούν πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς για ν’ ανατραπεί η νομοθέτηση στη βάση του επαχθούς πλαισίου που περιγράψαμε παραπάνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης