Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Στο έκτακτο Εurogroup θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Τζανακόπουλος: Στο έκτακτο Εurogroup θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Ο προσδιορισμός εξάλλου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελούν την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα
Στο Eurogroup της Μάλτας η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το Eurogroup της 22ας Μαϊου. 
«Παρά τα διαρκή εμπόδια μέχρι την τελευταία στιγμή, η τελική συμφωνία ολοκληρώθηκε στη βάση όσων είχαν συνομολογηθεί στο Eurogroup της 20/2.
Η συμφωνία προβλέπει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς για κάθε 1 ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και 1 ευρώ ελάφρυνσης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κλείσει πάνω από το 3% και πολύ πάνω από το στόχο.
Όπως υποστήριξε, αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις των δανειστών για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την για υπονόμευση  της διαπραγμάτευσης.
«Σήμερα μετά τη συμφωνία της 7ης Απριλίου η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στόχος της κυβέρνησης είναι μια συνολική συμφωνία.
Η συμφωνία αυτή θα βάλει τις οριστικές βάσεις για την έξοδο από την επιτροπεία.
Όπως εξήγησε ο Δ. Τζανακόπουλος, η συνολική συμφωνία περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018.
«Μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί το SLA και να καταλήξουμε στα προαπαιτούμενα.
Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία:
α) θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία
β) θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (που τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Αυτή είναι και η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα τροποποίησης του δημοσιονομικού μείγματος που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση - δανειστές.
Ο προσδιορισμός εξάλλου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελούν την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «ο προσδιορισμός εξάλλου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελούν την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ:
- Να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους
-  Το ΔΣ του να μπορέσει νομικά να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα
Την ίδια στιγμή, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο QE της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης