Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΝΔ: Ο Τσίπρας ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία και το πολιτικό του μέλλον

ΝΔ: Ο Τσίπρας ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία και το πολιτικό του μέλλον
«Γι' αυτό διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ουσιαστικά με τους εταίρους της χώρας»
«Το δημοσίευμα των Financial Times αποδεικνύει, άλλη μια φορά, αυτό που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες», ότι δηλαδή «ο Αλέξης Τσίπρας για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η διατήρηση της εξουσίας του και το πολιτικό του μέλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.
Γι' αυτό διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ουσιαστικά με τους εταίρους της χώρας.
Η συνεχής καθυστέρηση βουλιάζει την οικονομία και την κοινωνία στην αβεβαιότητα», συμπληρώνει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε νωρίτερα σήμερα, 4 Απριλίου 2017, ότι το ζήτημα της διαπραγμάτευσης μεταξύ θεσμών και Ελλάδας για τη β΄αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Η ελληνική πλευρά εστιάζει στη μείωση των συντάξεων και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για να ξεκλειδώσει την επόμενη δόση του προγράμματος διάσωσης.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις κρίσιμες συνομιλίες, που θα έχουν στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των δανειστών από σήμερα 4/4/2017, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Ο χρόνος περνά επικίνδυνα για την Αθήνα, καθώς τον Ιούλιο 2017 θα πρέπει να αποπληρώσει περισσότερα από 6 δισ.ευρώ σε ομόλογα που λήγουν και μία συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί άμεσα, προκειμένου να αποτραπεί μία νέα κρίση το καλοκαίρι, επισημαίνουν οι Financial Times.
Πλησιάζοντας η συγκεκριμένη προθεσμία, χωρίς περαιτέρω εκταμίευση δόσης από τα δάνεια διάσωσης, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί «σε μια τέτοια κατάσταση που θα πρέπει να επανεξεταστούν όλες οι παράμετροι της διαδικασίας λήψης αποφάσεων», όπως είπε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Αυτό «θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο», πρόσθεσε.
Μία συμφωνία για το τρέχον πακέτο μεταρρυθμίσεων είναι μία από τις πολλές προϋποθέσεις, που έχει θέσει το ΔΝΤ, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα διάσωσης 86 δισ. ευρώ ως οικονομικός εταίρος, εξέλιξη την οποία η Γερμανία θεωρεί ως ζωτικής σημασίας για τις περαιτέρω δόσεις στην Ελλάδα.
Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες αναφέρουν, πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα μόνο με τον όρο νέων επώδυνων μεταρρυθμίσεων ή μία δέσμευση από την Ευρωζώνη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η αβεβαιότητα σχετικά με το σχέδιο διάσωσης έχει οδηγήσει σε σημαντικές εκροές καταθέσεων το 2017 με περισσότερα από 2 δισ. ευρώ να αποσύρονται από τις ελληνικές τράπεζες υπό τον φόβο νέων αυστηρότερων κεφαλαιακών ελέγχων, παρατηρεί η εφημερίδα.
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2 % κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η χειρότερη επίδοση από το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα έφτασε μία ανάσα από τη στάση πληρωμών.
Η Αθήνα θεωρείται, πως έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ανεύρεση και εξοικονόμηση πόρων, ώστε να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των ομολόγων τον Ιούλιο 2017.
Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού διογκώθηκε στα 4,4 δισ.ευρώ το 2016, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο των 2 δισ.ευρώ που τέθηκε από τους πιστωτές.
Το πλεόνασμα, που έχει προκύψει από τις περικοπές των κρατικών δαπανών και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, πιθανόν να επαναφέρουν την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα αλλά βραχυπρόθεσμα προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, αναφέρουν οι Financial Times.
Η τωρινή αποστολή των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες έρχεται μετά την απόρριψη μίας συμφωνίας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Μάρτιο 2017, αφού ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν έντονα.
Η συμφωνία για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019, λίγους μόλις μήνες πριν τον προκαθορισμένο χρόνο των εκλογών και το κόστος για το κυβερνόν κόμμα θα είναι τεράστιο.
«Θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια νούμερα.
Ήταν μια συμφωνία που δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτή», δήλωσε πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να πιέσει για μία καθυστέρηση των μέτρων έως το 2020 αναφορικά με τις περικοπές στις συντάξεις.
Επίσης αντιδρά στις απαιτήσεις των δανειστών για τη δυνατότητα μαζικών απολύσεων από τις μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
Η εμπιστοσύνη σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017 έχει συρρικνωθεί ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ και της Τράπεζας της Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2016 από 2,7% αύξηση το 2017 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, στο 1,5%.
Οι αναθεωρήσεις βασίζονται στο σενάριο ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές κατά τη διάρκεια του Μαΐου του 2017.
«Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα επιστρέψουμε σε ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017», δήλωσε αξιωματούχος της κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αξιολογήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα όταν θα συναντηθούν την Παρασκευή 7/4 στη Μάλτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης