Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με συμφωνία θέλει να εμφανιστεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στις 8 με 9 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας

Με συμφωνία θέλει να εμφανιστεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στις 8 με 9 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας
Πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε πολιτικό επίπεδο
Η απόφαση για διεξαγωγή Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 8 με 9 Απριλίου στην οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί η τελική πρόταση για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης δείχνει ότι η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών παρά τα εμπόδια είναι στα “σκαριά”.
Προάγγελο συμφωνίας “που συγγράφεται” αποτελεί και η δήλωση του πρωθυπουργού σε Κυριακάτικη εφημερίδα στην οποία επισημαίνει ότι «είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο, θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται”.
Στήριξη στον πρωθυπουργό και τη διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης παρείχε το Πολιτικό πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη της οποία ζήτησαν η τελική συμφωνία με τους δανειστές να έχει τη σφραγίδα και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Στην συνεδρίαση του κοινού κομματικού και κυβερνητικού οργάνου ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι επιθυμεί “μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ότι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα που θα δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής σελίδας στην οικονομία και οριστικής εξόδου της χώρας από τη κρίση”.
Ο Ευκλείδης Τσκαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Σταθάκης έλαβαν το λόγο διαδοχικά στην πεντάωρη συνεδρίαση με τον Υπουργό Οικονομικών να αναλύει ένα προς ένα τα μέτρα που έχουν “κλειδώσει”, τα “θετικά αντίμετρα” που έχουν πάρει “πράσινο φως” από το κουαρτέτο αλλά και τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν ακόμα διαφωνίες και εμπλοκές όπως τα εργασιακά και τα ενεργειακά.
Η Εφη Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι παραμένει αναλλοίωτη η κυβερνητική θέση για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, στη βάση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και κυρίως για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζοντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Βερολίνου “παράλογες” και “μεσαιωνικού χαρακτήρα”.
Στο σημείο εκείνο ο πρωθυπουργός έλαβε εκ νέου τον λόγο αποκαλύπτοντας ότι εντός της εβδομάδας θα λάβει νέες πολιτικές πρωτοβουλίες με Ευρωπαίους ομολόγους και θεσμικούς ώστε να καμφθούν οι πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης όποιος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πρόταση καλύπτει τις απαιτήσεις του κουαρτέτου διατηρώντας παράλληλα τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Αλλά και το Σάββατο εξερχόμενος από τα γραφεία της Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας φανερά ευδιάθετος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα έχουμε τελικά συμφωνία η απάντηση τους ήταν πως “ναι θα έχουμε, αλλά ότι και να σας πω σήμερα είναι πρωταπριλιά, ότι και να σας πω δεν θα με πιστέψετε".
Εξ ίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία".
Ο κ. Τζανακόπουλος “έδειξε” ευθέως τον W. Schaeuble και το ΔΝΤ ως τους υπαίτιους την καθυστέρηση στην αξιολόγηση.
"Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και το ΔΝΤ βρίσκουν προσχήματα για να καθυστερήσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά δεν είναι μόνοι τους στην Ευρώπη, υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις".
Την κυβερνητική ρητορική για το ποιος βρίσκεται πίσω από τις εμπλοκές συμπλήρωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλος ο οποίος επανέλαβε ότι η “συμφωνία θα κλείσει" αλλά σημείωσε πως “το ΔΝΤ ανοίγει θέματα που έχουν κλείσει από την πρώτη διαπραγμάτευση... και ο Schaeuble θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης