Πολιτική

Οι 3 λόγοι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρά στην προανακριτική

Οι 3 λόγοι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρά στην προανακριτική
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση σηκώνει σκόνη γύρω από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και των νέων επώδυνων μέτρων που είναι βέβαιο πως θα έρθουν
Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή της κατάθεσης αιτήματος από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου, για τα αδικήματα της απιστίας κατά του δημοσίου και της παράνομης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Στο αίτημα, πρώτες – πρώτες είναι οι υπογραφές του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, και το πολιτικό και το κομματικό όφελος και για τους δύο είναι τριπλό.
Πρώτον, η κυβέρνηση σηκώνει σκόνη γύρω από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης και των νέων επώδυνων μέτρων που είναι βέβαιο πως θα έρθουν.
Με την Τρόικα να "κουρεύει" το ένα μετά το άλλο τα θετικά αντίμετρα, η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το "κοινώς περί δικαίου αίσθημα", ξεδιπλώνοντας το αφήγημα ότι μπορεί να επιβάλλονται νέα μέτρα λόγω μνημονίου, αλλά στέλνονται στη δικαιοσύνη όλοι όσοι έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Οι βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν τη δύσκολη συμφωνία θα μπορούν να πάνε στις περιφέρειές τους και να κατέβουν στον κόσμο, έχοντας κάτι να πουν, και η κυβέρνηση μετατοπίζει την ατζέντα και την επικαιρότητα από τα "δυσάρεστα" της διαπραγμάτευσης στην αναζήτηση των ευθυνών πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε μεγάλα σκάνδαλα.
Δεύτερον, με την κίνηση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανακόψει την ανοδική πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η οποία καταγράφεται δημοσκοπικά, θυμίζοντας σε όλους πρόσωπα και καταστάσεις αλλά και "έργα και ημέρες" των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και οι ΑΝΕΛ βγαίνουν κερδισμένοι, με τον Πάνο Καμμένο να εμφανίζεται, αν και δεξιό κόμμα, ως ο μόνος "καθαρός" για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή, γκρεμίζονται οι γέφυρες που κάποιοι επιχειρούν να ρίξουν από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ στέλνεται και μήνυμα σε κάποιους ευρωπαίους θεσμικούς που προτιμούσαν το ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση, πως κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει.
Το τρίτο όφελος για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εστιάζεται σε αυτό καθ' αυτό το πρόσωπο, τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου.
Ο γιος του πρώην υπουργού είναι σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, και για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμμέσως μπαίνει στο κάδρο της σκανδαλολογίας, όχι γιατί ευθύνεται για κάτι, αλλά για τις επιλογές του.

Δημήτρης Αλειφερόπουλός

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης