Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Είμαστε πολύ κοντά σε μια τεχνική συμφωνία – Συγκλίσεις στην ουσία των μέτρων και των αντιμέτρων

Τζανακόπουλος: Είμαστε πολύ κοντά σε μια τεχνική συμφωνία – Συγκλίσεις στην ουσία των μέτρων και των αντιμέτρων
Συζητάμε με τους εταίρους για μια συνολική συμφωνία υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την θέση ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές είναι πολύ κοντά σε μία τεχνική συμφωνία για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας έως και το 2018 διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι έχουν σημειωθεί συγκλίσεις σε ό,τι αφορά «την ουσία των μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων».
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε πως μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία πριν από τις 20 Μαρτίου, αν και αναγνώρισε ότι κυβέρνηση και ΔΝΤ εξακολουθούν να διατηρούν αντίθετες οπτικές γωνίες στα εργασιακά.
«Αυτή τη στιγμή συζητάμε με τους εταίρους για μία συνολική συμφωνία – όχι μία σπασμένη συμφωνία μέχρι το 2018, μία άλλη για το 2019 και άλλη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι μία συμφωνία «που θα πάει τη χώρα και την οικονομία και μετά το 2019».
Όσον αφορά στο πώς προέκυψαν οι συγκλίσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως υπήρξε «αμοιβαία υποχώρηση» και από την πλευρά του ΔΝΤ και της κυβέρνησης.
«Από 1/1/2019 θα υπάρξουν αλλαγές που θα επιβαρύνουν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες και ταυτόχρονα θα υπάρξουν άλλες αλλαγές που θα ελαφρύνουν κάποιες κοινωνικές κατηγορίες, ώστε να υπάρξει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος αναφορικά με την εφαρμογή μέτρων - αντίμετρων, επεσήμανε πως «το παράδοξο αυτό ισχύει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στο ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής και να γίνουν ποιοτικές μεταρρυθμίσεις, γιατί δεν συμφωνεί με τον τρόπο που επιτυγχάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, υποστηρίζοντας πως δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική και θέλει να το αλλάξει».
Ερωτηθείς για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ περί βύθισης στην ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως είναι προσωρινά στοιχεία και δεν θα επηρεάσουν τους στόχους της κυβέρνησης.
Σίγουρα η οικονομία επηρεάστηκε από την αβεβαιότητα, αλλά και πάλι δεν επηρεάζεται ο στόχος του προγράμματος, και το 2016 θα κλείσει με μηδενική ύφεση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αναφορικά με το ασφαλιστικό, είπε πως «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αναγκαίες διορθώσεις στις κατηγορίες εκείνες που πλήττονται περισσότερο από τις αλλαγές».
Ο κ.Τζανακόπουλος, όμως επέρριψε ευθύνες και στη ΝΔ για το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση αντί εποικοδομητικής κριτικής, επέλεξε πολιτική κινδυνολογίας και καταστροφολογίας.
Την αβεβαιότητα την καλλιέργησε για πολιτικούς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση» είπε ο κ.Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης