Πολιτική

Cazeneuve: Να εξετάσουμε σοβαρά το ελληνικό χρέος - Τσίπρας: Στόχος η συνολική συμφωνία - Το μήνυμα Sapin στο ΔΝΤ

Cazeneuve: Να εξετάσουμε σοβαρά το ελληνικό χρέος - Τσίπρας: Στόχος η συνολική συμφωνία - Το μήνυμα Sapin στο ΔΝΤ
Τον πρωθυπουργό της Γαλλίας συνοδεύει και ο υπ. Οικονομικών, Michel Sapin, ο οποίος συναντήθηκε με Τσακαλώτο, Στουρνάρα
(upd) Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται στην τελική φάση της β΄αξιολόγησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρωθυπουργό, με τον Bernard Cazeneuve να δηλώνει τη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στόχος είναι μια «ολιστική» συμφωνία, ενώ ο Cazeneuve ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα και ρεαλισμό το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να δουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στο Eurogroup του Μαίου, ενώ ανέφερε πως συζήτησε με επενδυτές οι οποίοι των διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin, εστειλε σαφές μήνυμα προς το ΔΝΤ ύστερα από τις επαφές που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ζητά κανείς από την Ελλάδα τα πάντα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η χώρα έχει καταβάλλει πάρα πολλές προσπάθειες.
«Το ΔΝΤ συμμετέχει από το 2010 στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εάν αποχωρήσει θα θιγεί η αξιοπιστία.
Άρα θα πρέπει να βρεθούν οι απαραίτητες συμφωνίες με το ΔΝΤ.
Και εδώ, η Γαλλία δρα ώστε όλοι να επιδείξουν κατανόηση.
Δεν μπορεί να ζητάει κανείς τα πάντα σε μια Ελλάδα που έχει καταβάλει πάρα πολλές προσπάθειες» είπε ο Michel Sapin.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για μια συμφωνία με τους θεσμούς πριν τις 20 Μαρτίου, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ είπε ότι το εύχεται, προσθέτοντας ότι «η Γαλλία είναι εδώ για να διευκολύνει τα πράγματα, για να δείξει στον καθένα και ειδικότερα στους θεσμούς ότι έχει φτάσει ο καιρός να επιτευχθεί συμφωνία».
«Η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται.
Όμως θα πρέπει να το νιώσει ο λαός και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Sapin.

Τσίπρας: Είμαστε στην τελική φάση της β΄αξιολόγησης

Είμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την β' αξιολόγηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Bernard Cazeneuve, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη χώρα που επιβλήθηκε η πιο ισχυρή λιτότητα, πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι αρχίζει το τέλος αυτής της πολιτικής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Θα ήθελα να τονίσω ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας βασίζονται σε κοινές αξίες.
Οι σχέσεις μας δοκιμάστηκαν σε δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα και την ΕΕ.
Η Γαλλία μας στήριξε ενεργά και ουσιαστικά, τηρώντας παράλληλα μια φιλοευρωπαϊκή στάση.
Η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού γίνεται και πάλι σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είπε ότι συμφώνησαν ότι το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να αποκατασταθεί και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.
 Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, έχουμε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες, και υπογράμμισε ότι έχουμε ιστορικό χρέος, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει ευθύνη, έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε την Ευρώπη να διαβεί τον Ρουβίκωνα της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες που δίνουν δυναμική και λαϊκή υποστήριξη σε μια αντιευρωπαϊκή ρητορική και να ξαναμιλήσουμε για τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ και του οράματος της Ευρώπης από τις οποίες έχουμε απομακρυνθεί, υπογράμμισε.
Οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας είναι ακόμα πιο ισχυρές γιατί δοκιμάστηκαν σε δύσκολες στιγμές της χώρας μας και της Ευρώπης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ.
Η στήριξη και το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα ήταν ουσιαστικό, η Γαλλία στήριξε ενεργά και ουσιαστικά την Ελλάδα τηρώντας μια παράδοση πολύ στενών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς μας, αλλά ταυτόχρονα τηρώντας και μια φιλοευρωπαϊκή στάση και πολιτική, υπογράμμισε.

Cazeneuve: Το θέμα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας τόνισε ότι πρέπει το θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό και σοβαρότητα.
Ο Bernard Cazeneuve δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας,  στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η επίσκεψη μου αποδεικνύει πόσο κοντά είναι Ελλάδα και Γαλλία» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για πλούσιες διμερείς σχέσεις, ενώ τόνισε «επενδυτές που επιβεβαίωσαν ότι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και ότι θα γίνουν καλοί πολιτικοί συμβιβασμοί.
Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Γαλλία εμπιστεύεται την Ελλάδα στην ικανότητα της να συμμετάσχει εποικοδομητικά στην ΕΕ.
«Η Γαλλία κατηγορηματικά αρνήθηκε την απόρριψη της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα,
Συμβάλουμε στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης» επεσήμανε επίσης και τόνισε ότι δεν υπάρχει απαισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά στην Ελλάδα.
Ωστόσο, ο Bernard Cazeneuve αναφέρθηκε και στο θέμα του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό και σοβαρότητα.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας όσον αφορά στο μεταναστευτικό.
«Μοιραζόμαστε την ίδια φιλοδοξία για την Ευρώπη.
Θέλουμε να την προστατεύσουμε από την άκρα δεξιά και το λαϊκισμό» επεσήμανε επίσης.

H συνάντηση Τσίπρα - Cazeneuve στο Μαξίμου

Την θέση ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την υποδοχή του Bernard Cazeneuve στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Οι επισκέψεις του Προέδρου Hollande και αυτή του πρωθυπουργού Cazeneuve σηματοδοτούν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.
«Θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα» είπε από την πλευρά του ο Cazeneuve, στην επίσκεψη του οποίου ποντάρει το Μαξίμου για πολιτική στήριξη προκειμένου να κλείσει σύντομα η συμφωνία και η αξιολόγηση.
Μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Cazeneuve, θα υπάρξει γεύμα εργασίας των δύο πλευρών με τη συμμετοχή και των δύο υπουργών Οικονομικών, Michel Sapin και Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου στις 14:00 μετά το μεσημέρι.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Bernard Cazeneuve πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί την πρώτη και ενδεχομένως την τελευταία του επίσκεψη στο εξωτερικό μια και ανέλαβε τα καθήκοντα του πριν τρεις μήνες.
Η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ευελπιστεί στην πολιτική στήριξη της Γαλλίας προκειμένου να κλείσει η β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθεί τόσο το θέμα της αξιολόγησης όσο και αυτό των επενδύσεων, το μεταναστευτικό και το μέλλον της Ευρώπης.
Όσον αφορά την αξιολόγηση, η γαλλική κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα χθες πως ελπίζει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών πριν τις 20 Μαρτίου, αλλά και σε οριστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2018.
Άλλωστε ιδιαίτερη σημασία έχει ότι τον Cazeneuve, συνοδεύει και υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, ο οποίος και αυτός θα έχει συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογο του Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο Cazeneuve θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 12:00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και με τους υπουργούς Οικονομικών.
Στις 14:00 Τσίπρας και Cazeneueve θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου ενώ στις 14:40 ο Γάλλος πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.
Πριν τη διμερή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο Cazeneuve έχει προσκεκλημένους για πρωινό στην γαλλική πρεσβεία, Γάλλους επιχειρηματίες που είναι εγκαταστημένοι στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση που οργανώνει ο «Γαλλικός Οργανισμός για τη Μετανάστευση και την Ένταξη» (OFII ) και που αφορά στους αιτούντες άσυλο που προβλέπεται να μετεγκατασταθούν στη Γαλλία μέσα στον Μάρτιο.
Tο απόγευμα ο Γάλλος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το γαλλικό Σχολείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο, και θα αφιερώσει κάποιο χρόνο στους Γάλλους ανταποκριτές και τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του, ενώ στις 17.00 θα δοθεί δεξίωση στη γαλλική πρεσβεία.
Στις 18.00 το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει για το αεροδρόμιο.
Εν τω μεταξύ, «βαρύ» είναι το πρόγραμμα και για τον Sapin, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
"Συνοδεύω τον Γάλλο πρωθυπουργό. Είναι μια επίσκεψη αλληλεγγύης και φιλίας των δυο χωρών", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας  προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών.
Στις 11.10 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ στις 15.00 θα συναντήσει τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Cazeneuve: Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έθεσε το πλαίσιο για συμφωνία

Την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού εκφράζει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Bernard Cazeneuve, μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος», εν όψει της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έθεσε το πλαίσιο που επιτρέπει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
   «Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός κατέβαλαν πολλές προσπάθειες και θυσίες.
 Οι προσπάθειες αυτές ήταν απαραίτητες για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, να επιτύχει τον ισοσκελισμό των δημόσιων οικονομικών της και να αποκτήσει και πάλι την πλήρη κυριαρχία και ανεξαρτησία της έναντι των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου καθόρισε ένα πολιτικό πλαίσιο ώστε να επιτραπεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Η Ελλάδα πρέπει να εξακολουθήσει να απολαύει του τρίτου προγράμματος βοήθειας, ιδίως ενόψει των σημαντικών χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής του χρέους που είναι προγραμματισμένα για το καλοκαίρι» σημειώνει χαρακτηριστικά.
   Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στην ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης, τονίζοντας ότι πρέπει «να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητά της στους πολίτες και να διαφυλάξουμε την ενότητά της. Κατά συνέπεια, μιλάμε για κάτι πολύ πέραν της ταχύτητας με την οποία επιθυμεί ο καθένας να προχωρήσει.
 Η Σύνοδος Κορυφής της Ρώμης θα μας βοηθήσει να διευκρινίσουμε όλα αυτά με συγκεκριμένες προτάσεις».
   Σχετικά με την Ευρωζώνη εκτίμησε ότι έχουν ήδη γίνει πολλά, «ειδικότερα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της στις κρίσεις» και αναφέρεται «στη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης, που επιτρέπει τον έλεγχο των οικονομικών, στους μηχανισμούς αλληλεγγύης, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που επέτρεψε τη διατήρηση της ενότητας και της ακεραιότητας της Ευρωζώνης, αλλά και στο πρόγραμμα βοήθειας 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015 για την Ελλάδα» για να προσθέσει:
«Αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Γαλλία ανέκαθεν επεδίωκε μία έξυπνη ερμηνεία των κανόνων λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση κάθε χώρας.
Χρειάζονται κανόνες, αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μία τυφλή προσήλωση σε αυτούς.
Η Επιτροπή Γιούνκερ το έχει πλήρως κατανοήσει και για τον λόγο αυτό αξίζει να επαινεθεί ιδιαιτέρως».
   Στην ερώτηση για τη διόγκωση του αντισυστημικού, αντιευρωπαϊκού κατά κύριο λόγο, ακροδεξιού λαϊκισμού σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες -της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης- και αν υπάρχει κίνδυνος για την περαιτέρω πορεία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, ο κ. Cazeneuve εκτιμά ότι «η ύπαρξη της Ευρώπης δεν είναι πλέον προφανής για όλους» και αυτό φάνηκε, όπως είπε, με το «Brexit και την άνοδο των εξτρεμιστικών κινημάτων» , αλλά και «σε μερικά ιδρυτικά κράτη της Ενωσης, όπως στη Γαλλία, όπου κάποιες πολιτικές δυνάμεις ζητούν την έξοδο της χώρας από την Ένωση».
   «Η τάση αυτή γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μία καθοριστική εκλογική χρονιά για τις Κάτω Χώρες, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τη Γερμανία» εκτιμά ο Γάλλος πρωθυπουργός και επισημαίνει:
«Αυτή η προπαγάνδα απαιτεί μία ξεκάθαρη απάντηση: η έξοδος από την Ένωση θα ήταν καταστροφή για τη Γαλλία, για την οικονομία και την ευημερία της, αλλά και για τη θέση της στον κόσμο.
Η δήλωση ότι θα είμαστε πιο δυνατοί εκτός Ένωσης αποτελεί ένα χυδαίο ψέμα!
Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στις ρητορικές αυτές, πρέπει να καταφέρουμε -και οι 27 μαζί- να δώσουμε και πάλι την απαιτoύμεvη ώθηση ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στην Ευρώπη.
Είναι το διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης και των προσπαθειών που καταβάλλουμε εδώ και πολλούς μήνες για να ενισχύσουμε τη δυναμική της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.
 Χθες υποδέχτηκα στο Παρίσι δώδεκα Ευρωπαίους υπουργούς Εργασίας, μεταξύ των οποίων και την Ελληνίδα υπουργό, προκειμένου να εργαστούμε για τον καθορισμό μιας «ευρωπαϊκής βάσης κοινωνικών δικαιωμάτων», προτείνοντας στο πλαίσιο αυτό συγκεκριμένες προτάσεις ώστε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να συνεχίσει να είναι συνώνυμη της κοινωνικής προόδου.
Για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη πρέπει να πολλαπλασιάσουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες στην υπηρεσία των Ευρωπαίων πολιτών».

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης