Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι δανειστές απορρίπτουν τα «θετικά αντίμετρα» - Το Euroworking Group στις 9/3 θα κρίνει το Eurogroup 20/3

Οι δανειστές απορρίπτουν τα «θετικά αντίμετρα» - Το Euroworking Group στις 9/3 θα κρίνει το Eurogroup 20/3
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι διαπιστώνεται δημοσιονομικό κενό και για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί
Τις πρώτες «κίτρινες και κόκκινες» κάρτες από το κουαρτέτο των θεσμών είδαν τα κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν χθες, Τετάρτη 1 Μαρτίου, στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Λίγο μετά 17:00 το απόγευμα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Έφη Αχτσίογλου παρουσίασαν τις ελληνικές προτάσσεις για τα λεγόμενα «θετικά αντίμετρα», που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τα επώδυνα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με τους θεσμούς να απορρίπτουν αρκετά και να εμφανίζονται να διατεθειμένοι να συζητήσουν κάποια υπό προϋποθέσεις.
Οι δανειστές φαίνεται πως επιμένουν ότι τα «θετικά αντιμετρά» θα πρέπει να έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, όπως η μείωση του φόρου επιχειρήσεων, ενώ διαφωνούν με κάθε είδους μέτρο - παροχή ή με μειώσεις σε μέτρα σταθερής απόδοσης, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, που έχει πλήρη γνώση των συζητήσεων, που λαμβάνουν χώρα στο «Hilton», ανέφερε ότι, διαπιστώνεται δημοσιονομικό κενό και για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί, ενώ στα «καλά νέα» συμπεριλαμβάνεται η πληροφορία ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδέχεται να ενσωματωθούν στις προβλέψεις του τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο, όπου σημειώνεται υπεραπόδοση εσόδων.
Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι στη συνάντηση τέθηκαν σχεδόν το σύνολο των θεμάτων, όπως το δημοσιονομικό κενό για το 2018, από το εύρος του οποίου θα εξαρτηθεί το αν θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να θεσπίσει δημοσιονομικά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου από τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκαν το ύψος των μέτρων για την 3ετία 2019 – 2021, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%, με το κουαρτέτο να ξεκινά τη συζήτηση με την απαίτηση για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, όπου το 1,8 δισ. να προκύπτει από τη μείωση του αφορολόγητου και τα υπόλοιπα από περικοπές συντάξεων.
Ενεργειακά, εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν και αυτά ανοιχτά ζητήματα.
Σήμερα, Πέμπτη, οι διαπραγματεύσεις θα εστιάσουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ ανοιχτά παραμένουν θέματα, όπως η εξαίρεση στην παρακράτηση φόρων, με την οποία διαφωνούν οι δανειστές, αλλά και το όριο των 20.000 ευρώ για την υπαγωγή των επιχειρήσεων, το οποίο οι θεσμοί θεωρούν εξαιρετικά χαμηλό, ενώ θα γίνει συζήτηση για τις λεγόμενες ενεργητικές μορφές απασχόλησης.
Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπουν συγκρατημένη αισιοδοξία τονίζοντας ότι είναι εφικτός ο στόχος να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο «Staff Level Agreement» μέχρι τις 20 Μαρτίου, όταν και συνεδριάζει το Eurogroup.
Διαφορετική «εικόνα» έχουν Κοινοτικές πηγές οι οποίες εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να «κλειδώσει» σε μία εβδομάδα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Ως πιθανότερο σενάριο εκτιμούν ότι το κουαρτέτο των δανειστών θα χρειαστεί φύγει και να ξαναέρθει στην Αθήνα.
Οι ίδιες πηγές εστιάζουν την προσοχή τους στο έκτακτο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, εκτιμώντας πως οι διαφωνίες και τα θέματα που πρέπει να γεφυρωθούν είναι πολλά και πως χρειάζεται αρκετός χρόνος τόσο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στα τεχνικά κλιμάκια για να υπάρξει τελική προσέγγιση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη προγραμματίζουν κατ' ιδίαν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι θεσμοί θα αποχωρήσουν την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ μια ημέρα μετά την Πέμπτη 9 Μαρτίου θα συνεδριάσει του Euroworking Group.

«Εμπάργκο» δηλώσεων που προκαλούν σύγχυση

Την ίδια ώρα, μετά και τις διαφοροποιήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Μέγαρο Μαξίμου, τουλάχιστον σε επίπεδο «ρητορικής», που προκάλεσαν ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, σήμανε κυβερνητική και κομματική «σιγή ασυρμάτου».
Για τα θέματα που αφορούν στις διαπραγματεύσεις και στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, αποκλειστικά υπεύθυνο να προχωρά σε ανακοινώσεις και τοποθετήσεις θα είναι το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι διαφορετικές τοποθετήσεις κυβερνητικών και κομματικών αξιωματούχων προκαλούν αρνητικό κλίμα, σύγχυση, ενώ δίνουν τροφή για κριτική από την αντιπολίτευση.

Δημ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης