Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Μαξίμου εστιάζει σε Αξιολόγηση και «μπλοκάκια» - Η Πολιτική Γραμματεία καθορίζει τα «όρια του συμβιβασμού»

Το Μαξίμου εστιάζει σε Αξιολόγηση και «μπλοκάκια» - Η Πολιτική Γραμματεία καθορίζει τα «όρια του συμβιβασμού»
Περιμένοντας τα «μηνύματα» από το ΔΝΤΤι δίνει και τι ζητά η Αθήνα
Στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επικεντρώνει την προσοχή του το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και το Οικονομικό επιτελείο.
Μάλιστα εκτός από τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός θα εξετάσει και το ζήτημα του ΕΦΚΑ με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή να δηλώνει ότι «είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας» για την κυβέρνηση.

Περιμένοντας τα «μηνύματα» από το ΔΝΤ

Η συνεδρίαση στην έδρα του Ταμείου θα διεξαχθεί στις 9:00 το βράδυ, ώρα Ελλάδος και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δεν θα ληφθούν -εκτός απροόπτου- συγκεκριμένες αποφάσεις για την χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα ενώ τα στελέχη του Οργανισμού θα «χτενίσουν» την έκθεση του «άρθρου 4» που αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Άλλωστε, το Ταμείο θα ξεκαθαρίσει τη θέση του για το πώς θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εφόσον ολοκληρωθεί η β΄ αξιολόγηση και αμέσως μετά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης poul Thomsen με την αρμόδια για το ελληνικό πρόγραμμα Delia Velculescu θα ετοιμάσουν τη σχετική έκθεση.
Τότε θα διαφανεί και ο προσανατολισμός που θα έχει το ΔΝΤ μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Donald Trump.
Ωστόσο, όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τείνουν να «υιοθετήσουν» την άποψη πως το Ταμείο πρέπει να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος στο Ελληνικό πρόγραμμα.
Άλλωστε το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θεωρεί το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και ως εκ τούτου αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν αποδεχθούν γενναία αναδιάρθρωση και απομείωσή του δεν επιθυμεί να συμμετάσχει με νέο δανεισμό.

Ο «χρησμός» του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ και το Grexit

Έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο προκάλεσε και η δήλωσή – «χρησμός» του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε., Ted Malloch, μια μόλις ημέρα πριν συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα.
Ο αμερικανός αξιωματούχος έβαλε και πάλι πάνω στο τραπέζιο τα σενάρια του Grexit εκφράζοντας την άποψη ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.
Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο Malloch μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «κατά πάσα πιθανότητα, από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου, υπάρχει πολύ ισχυρός λόγος για την Ελλάδα να βγει από το ευρώ».
Επιπλέον θέτει και το ερωτήματα για το «εάν θα πρέπει να υπάρχει» πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα αλλά και το ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την χρηματοδότησή του αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος τουλάχιστο τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του Ταμείου.

Στην Πολιτική Γραμματεία τα όρια του «συμβιβασμού» με τους δανειστές – «κλειδί» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Με το πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη να επαναλαμβάνουν τις φράσεις ότι «αν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα» και πως «δεν θα γίνει καμία υποχώρηση σε θέματα αρχών» η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τον νέο «συμβιβασμό» με τους δανειστές ώστε να κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν τις τελευταίες ημέρες να πάρουν θέση για το ποια είναι τα όρια των υποχωρήσεων και να συγκεκριμενοποιήσουν τις «κόκκινες γραμμές» αρκούμενοι στη γενική και αόριστη τοποθέτηση περί «θεμάτων αρχών» από τα οποία δεν κάνουν πίσω.
Όμως όλα δείχνουν ότι οι δανειστές θα επιμείνουν σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για τρία ή και πέντε χρόνια μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, τη μείωση του αφορολόγητου ακόμα και κάτω από 6.000 ευρώ με εφαρμογή του μέτρου από τον Ιανουάριο του 2018 και μάλιστα εκτός κόφτη, την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς παλαιών και νέων συνταξιούχων και την ενεργοποίηση του κόφτη δαπανών απευθείας στο πεδίο των συντάξεων αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2019.
Με δεδομένο ότι οι απαιτήσεις των δανειστών είναι πολιτικά «μη διαχειρίσιμες» από την κυβερνητική πλειοψηφία στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν πολιτικό και οικονομικό «αντίβαρο» για να μπορέσουν τα νέα σκληρά μέτρα γίνουν αποδεκτά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά κυρίως να περάσουν σχετικά ανώδυνα στην κοινωνία.
Την Τρίτη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος θα τεθούν εκ νέου από τον Αλέξη Τσίπρα τα όρια των υποχωρήσεων και των συμβιβασμών για να κλείσει η αξιολόγηση με την κυβέρνηση να περιγράφει ως «ζήτημα αρχών» την παραμονή στην ευρωζώνη, την προσήλωση στην ολοκλήρωση του προγράμματος χωρίς να κινδυνεύσει η έστω και καθυστερημένη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και την στοχευμένη έξοδο στις αγορές χρήματος στο τέλος του β εξαμήνου του 2017.
Μάλιστα, η φράση αν «δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», κρύβει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό και οικονομικό «αντίβαρο» της κυβέρνησης ή αλλιώς το νέο «ελπιδοφόρο αφήγημα» για να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα που θα συνοδεύουν το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη αν βάλει «αρκετό νερό στο κρασί της» εάν οι δανειστές δεχθούν να ανακοινώσουν άμεσα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και μάλιστα φανούν αρκετά «γενναιόδωροι», κάνουν κάποια βήματα υποχώρησης στο ζήτημα των εργασιακών και υπάρξει ένας «αμοιβαίος συμβιβασμός» για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και την χρονική τους διάρκειά. Σε κάθε περίπτωσ,η για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει στόχος η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου όπου συνεδριάζει το Eurogroup.

Συσκέψεις για τα «μπλοκάκακια» - ετοιμάζονται βελτιώσεις

Μετά την τεράστια ασφαλιστική επιβάρυνση που προκαλείται στους μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι και τον σάλο που έχει δημιουργηθεί η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις και αναζητά τρόπους να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Για το ζήτημα αυτό θα υπάρξουν και σήμερα συσκέψεις έπο τον πρωθυπουργό.
Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια αλλαγών για τους μισθωτούς που βγάζουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα από μπλοκάκι.
Το πρώτο είναι να υπάρξει μεταβατική περίοδος στην καταβολή των εισφορών ύψους 27%.
Για παράδειγμα είναι να ξεκινήσουν οι εισφορές από 10% για τους πρώτους μήνες και σταδιακά να φτάσουν στο 27%.
Το δεύτερο είναι να μην καταβάλει εισφορές ο μισθωτός με μπλοκάκι εάν έχει μόνο έναν εργοδότη ετησίως.
Εκτιμάται ότι από τα μπλοκάκια που έχουν κλείσει μέχρι στιγμής μπορεί να ανοίξει τρύπα ύψους μέχρι και 140-150 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης