Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ και οι παράλογες απαιτήσεις του καθυστερούν το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης

Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ και οι παράλογες απαιτήσεις του καθυστερούν το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης
Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για Grexit από τη μεριά της κυβέρνησης καi το μόνο σενάριο που δουλεύει είναι αυτό της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι παράλογες απαιτήσεις του φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Αυτό κατέστησε σαφές ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ANT1.
Ειδικότερα, όπως επισήμανε, ο λόγος που δεν κλείνει η αξιολόγηση είναι τα 4,5 δισ. μέτρα που ζητά το ΔΝΤ και υπογράμμισε πως «η ελληνική πλευρά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αναγνωρίζουν τις προβλέψεις για δημοσιονομικό κενό το 2019».
Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει προσυμφωνήσει κανένα από τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο «και στη συνάντηση με την καγκελάριο και στη συνάντηση με Juncker η λογική όλων φαίνεται να είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές και να μειωθεί το χάσμα θεσμών και ΔΝΤ και συμφωνήθηκε η ανάγκη όλες οι πλευρές να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό».
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχουμε θετικές εξελίξεις στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και πάνω σε αυτό το σενάριο εργάζεται, υποστήριξε στη συνέχεια, ενώ ανέφερε, ακόμα, πως «η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, είπε, είναι να ολοκληρώσουμε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες, ώστε στο ΔΣ της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη ΝΔ, είπε πως «είναι απολύτως εκτός πραγματικότητας η ανάγνωση της ΝΔ» και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση « να σταματήσει να κρύβεται και να επαναλαμβάνει τις αιτιάσεις του ΔΝΤ».
Αναφορικά με τη συζήτηση περί Grexit και ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις, μεταξύ άλλων, των Ν. Φίλη και Ν. Ξυδάκη, τόνισε ότι είναι απολύτως ευθύς όταν λέει ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός από τη μεριά της κυβέρνησης και πως το μόνο σενάριο που δουλεύουμε είναι της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης.
Σημείωσε πως αυτό που λένε και τα δυο στελέχη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό: ότι η στάση του ΔΝΤ δημιουργεί κινδύνους για την Ευρώπη, γιατί έρχεται και προστίθεται σε ένα συνολικό ρεύμα ευρωσκεπτικισμού που αναπτύσσεται στην Ευρώπη.
Είναι κοινωνικού χαρακτήρα και όχι προαναγγελίες πολιτικών, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Το σχόλιο τους ήταν ότι όλες αυτές οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση αλλά και άλλα κράτη, αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες στα ίδια τα θεμέλια της Ευρωζώνης», επισήμανε, προσθέτοντας: «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι προαναγγελία οποιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού τέτοιου χαρακτήρα από τη μεριά της κυβέρνησης».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης