Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συναγερμός στην Αθήνα μετά τη σοβαρή πρόκληση των Τούρκων στα Ίμια - Πιθανή επικοινωνία Τσίπρα - Merkel

tags :
Συναγερμός στην Αθήνα μετά τη σοβαρή πρόκληση των Τούρκων στα Ίμια - Πιθανή επικοινωνία Τσίπρα - Merkel
Πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, πριν τη συνάντησή της με τον Erdogan στην Άγκυρα στις 2 Φεβρουαρίου
Σε συναγερμό βρίσκεται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μετά τη σοβαρή πρόκληση των Τούρκων στα Ίμια που καταγράφηκε το πρωί της Κυριακής 29/1.
Ο χρόνος που επέλεξε η τουρκική ηγεσία για τη νέα πρόκληση προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, την ώρα που κορυφώνονται οι πιέσεις Erdogan, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.
Υπό αυτό το πρίσμα, το Μαξίμου στρέφει το βλέμμα στην επίσκεψη της Angela Merkel στην Άγκυρα την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, πριν τη συνάντησή της με τον Erdogan.
Την τηλεφωνική επικοινωνία ζήτησε η καγκελάριος Merkel, ενώ η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Υπενθυμίζεται ότι πριν το περιστατικό στα Ίμια, οι Τούρκοι είχαν κλιμακώσει τις απειλές τους έναντι της Ελλάδας, με τον υπουργό Εξωτερικών, M. Cavusoglu να προειδοποιεί για ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Αθήνα για την επανεισδοχή προσφύγων.
Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό στα Ίμια ο κ.Αμανατίδης είπε ότι η παραβίαση των χωρικών υδάτων από τη γείτονα αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία, με ετοιμότητα, με νηφαλιότητα και με επαγρύπνηση.
«Έχουν γίνει κινήσεις, ενημερώθηκαν και οι ευρωπαϊκές χώρες για την παραβίαση των ευρωπαϊκών συνόρων» υποστήριξε ο κ.Αμανατίδης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας με αιχμή τη δικαστική απόφαση για μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.

ΓΕΕΘΑ: Υπήρχε συνεχής παρακολούθηση – Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει

Την θέση ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούσαν συνεχώς τις κινήσεις των τουρκικών σκαφών διατύπωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΕΘΑ, Β. Μπελετσιώτης, αναφερόμενος στην τουρκική πρόκληση που καταγράφηκε το πρωί της Κυριακής 29/1 στην περιοχή των Ιμίων.
Μία τουρκική πυραυλάκατος στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσέγγισε τις βραχονησίδες Ίμια.
Μάλιστα, το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνόδευαν δύο σκάφη ανορθόδοξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με άγνωστο αριθμό κομάντος.
«Στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων διαδικασιών, έγιναν οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν.
Yπήρχε συνεχής παρακολούθηση της κινήσεως των τουρκικών σκαφών κατά τη προσέγγιση στο συγκρότημα των νησίδων των Ιμίων και έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Το περιστατικό προκάλεσε την έντονη καταδίκη από τον ΠτΔ, την κυβέρνηση και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αν και πολλοί θεωρούσαν αναμενόμενη μια «απάντηση» από την Τουρκία ύστερα από την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών.
Πάντως, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο στράτευμα επικρατεί έντονη ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας, καθώς δεν αποκλείεται περαιτέρω κλιμάκωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ ενισχυμένη είναι και η παρουσία του στόλου ενώ αναφέρεται πως δεν αποκλείεται και προβοκάτσια στα βόρεια σύνορα, και συγκεκριμένα στην Αλβανία.
Και εκεί υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει διαβήματα στις πρεσβείες ξένων χωρών στη χώρα μας - σύμφωνα με πληροφορίες και στο ΝΑΤΟ - για την τουρκική πρόκληση στα Ίμια και στρέφει την προσοχή της στη συνάντηση που θα έχει η Merkel με τον Erdogan στην Άγκυρα στις 2 Φεβρουαρίου.

Μητσοτάκης: Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο η Τουρκία

Την θέση ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους άτυπους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας διατύπωσε με αφορμή το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε ψεύτη, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του για πρόωρες εκλογές.
Σε δηλώσεις του σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης (FM 100, Ράδιο Θεσσαλονίκης, Focus FM) ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε πως απαιτείται ψυχραιμία και ότι δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για αυτό το θέμα.
«Η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με σκηνικά κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο, τα οποία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, αλλά ταυτόχρονα και με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση.
Δεν είναι η ώρα ούτε για μεγάλες κορόνες και πολλές φορές δεν είναι και οι δημόσιες δηλώσεις ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί προφανώς και σήμερα να στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, αλλά, ταυτόχρονα, το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες και στους άτυπους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωρών που είναι καταδικασμένες από την ίδια τη γεωγραφία να συνυπάρχουν σε μια ευαίσθητη περιοχή.
Από εκεί και πέρα δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο δημόσια για το ζήτημα αυτό.
Θέλω απλά να πω ότι ενίοτε μπορεί να υπάρχουν και επικοινωνίες ενημερωτικές, οι οποίες γίνονται και με εμένα και με στελέχη τα οποία χειρίζονται αυτούς τους τομείς, οι οποίες δεν ανακοινώνονται.
Δεν αισθάνομαι ότι είμαστε σε κενό ενημέρωσης.
Το ζήτημα της μη έκδοσης των "8" είναι ένα ζήτημα που αφορά το κράτος δικαίου και δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ζήτημα που αφορά την εξωτερική πολιτική.
Η ελληνική Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα, η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος με θεσμούς και με αρχές και αυτές οι αρχές, αυτοί οι θεσμοί, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν.
Από εκεί και πέρα θέλω να θυμίσω ότι η συμφωνία την οποία έχει κάνει η Τουρκία (σ.σ. για το προσφυγικό) δεν είναι μόνο με την Ελλάδα.
Είναι συνολικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μια συμφωνία η οποία έχει και οικονομικό αντικείμενο για την Τουρκία.
Είναι μια συμφωνία, η οποία δρομολογήθηκε σε μια κατάσταση έκτακτης κρίσης, ως ένα αναγκαίο εργαλείο για να σταματήσουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Η συμφωνία αυτή έχει μερικώς δουλέψει κι ένας από τους λόγους που η συμφωνία δεν δουλεύει, όπως θα έπρεπε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει, λόγω διαχειριστικής ανικανότητας, να μπορεί να επεξεργάζεται με ταχύτητα αιτήσεις ασύλου, ώστε αυτοί τελικά που δεν απολαμβάνουν του προνομίου του ασύλου να επιστρέφονται στην Τουρκία» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης