Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Εάν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν θα έχει συμφωνηθεί τίποτα - Παράταση του «κόφτη» για ένα χρόνο

Τζανακόπουλος: Εάν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν θα έχει συμφωνηθεί τίποτα - Παράταση του «κόφτη» για ένα χρόνο
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το βασικό ζήτημα που εμποδίζει το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολιτικού χαρακτήρα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Εάν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν θα έχει συμφωνηθεί τίποτα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Δημήτρης Τζανακόπουλος, εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης (26/01), ενώ σημείωσε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολιτικό.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τη λήψη νέων μέτρων.
«Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το βασικό ζήτημα που εμποδίζει το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολιτικού χαρακτήρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επιπλέον ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι ο μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων, δηλαδή ο «κόφτης» δαπανών, θα παραταθεί για ένα χρόνο και πως σε κάθε περίπτωση πριν την ενεργοποίησή του, ο υπουργός Οικονομικών έχει το περιθώριο να συζητήσει και να συμφωνήσει με τους θεσμούς τα πεδία στα οποία θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.
«Στόχος μας είναι να βρεθεί ένα κοινό σημείο επαφής με τους δανειστές για όλα τα ανοιχτά θέματα.
Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τη διαπραγμάτευση.
Δεν πρόκειται να συμφωνηθεί τίποτα διαφορετικό από ότι ισχύει σήμερα για τον δημοσιονομικό κόφτη», υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί η ενεργοποίηση του κόφτη , καθώς οι στόχοι βγαίνουν και κυβέρνηση έχει επιτύχει υπεραπόδοση εσόδων.
Με την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον ESM καταρρίπτεται η θέση πως η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα ακύρωνε την εφαρμογή τους, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σημείωσε ότι στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου η κυβέρνηση αναμένει να καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις, ώστε να καταλήξουμε στη βάση του σχεδιασμού ο οποίος έχει περιγραφεί και ο οποίος περιλαμβάνει ταχύτατο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νομοθέτηση νέων μέτρων και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του τρέχοντος τριμήνου.

Αφετηρία για τη μάχη κατά της διαφθοράς το πόρισμα

Η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, πριν από δύο χρόνια, έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάδειξη των πρακτικών διαφθοράς που σημάδεψε την πολιτική ζωή, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Επισήμανε ότι θύμα αυτών των πρακτικών ήταν ο ελληνικός λαός και πως από τις κοπιώδεις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής αναδείχτηκε το τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ κομμάτων, τραπεζών και ΜΜΕ, το οποίο φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία αλλά και για το βάθος της ελληνικής κρίσης.
Σημείωσε ότι η μάχη κατά της διαπλοκής όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά ότι το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί την αφετηρία ώστε να πάρει το λόγο η δικαιοσύνη.
Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ διαπλοκή στην Ελλάδα «συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και συγκεκριμένου εκδοτικού συγκροτήματος αλλά και την ανακοίνωση στήριξης που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ για το συγκεκριμένο κυριακάτι έντυπο.
Ο Κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως οι δημοσιογραφικές ενώσεις πρέπει να διακρίνουν το ρόλο ορισμένων μέσων και να ξεκαθαρίσουν αν αυτά παραπληροφορούν ή κιτρινίζουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης