Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμη εβδομάδα με πολλαπλές προκλήσεις και μηνύματα για την κυβέρνηση Τσίπρα – Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Κρίσιμη εβδομάδα με πολλαπλές προκλήσεις και μηνύματα για την κυβέρνηση Τσίπρα – Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Κυπριακό και αξιολόγηση σηματοδοτούν την έναρξη μιας δύσκολης χρονιάς που όλοι αξιολογούνται και κρίνονται
Η εβδομάδα που αρχίζει από σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Μια και κορυφώνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό με τη Διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.
Ημέρα που θα συνεδριάσει και το Euro Working Group, το οποίο αναμένεται να δώσει και τον τόνο για το τι θα πρέπει να αναμένεται για την ελληνική οικονομία.
Αν και οι προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα για τα δύο αυτά κορυφαία εθνικά θέματα είναι μειωμένες, είναι σαφές πως η έκβαση τους είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την κυβέρνηση (και για την χώρα).
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα και επί της ουσίας τηρεί στάση αναμονής.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επαφές που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Διότι από αυτές τις συναντήσεις θα φανεί εάν οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τη διάθεση να αναζητήσουν και να βρουν κοινούς τόπους συνεννόησης και να δράσουν ενωμένες απέναντι σε κορυφαία εθνικά θέματα ή προτιμούν να εμμείνουν σε μια γραμμή που εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις, συντηρώντας στα ύψη μια ανέξοδη πολιτική αντιπαράθεση.
Αλλά και στο μέτωπο της οικονομίας η κυβέρνηση δεν ποντάρει και πολλά στο Euro Working Group, έχοντας επί της ουσίας προεξοφλήσει ότι τα σπουδαία για την αποτίμηση των διαπραγματεύσεων και για την έκβαση της αξιολόγησης θα κριθούν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Όμως είναι ξεκάθαρο ότι το Euro Working Group μπορεί να δώσει ένα πρώτο σήμα για το που βρισκόμαστε και για το εάν υπάρχει περίπτωση η ελληνική πλευρά να προλάβει τις προθεσμίες που έχει θέσει και στις οποίες ποντάρει για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η τρέχουσα εβδομάδα επί της ουσίας σηματοδοτεί την έναρξη μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς.
Και μπορεί ενδεχομένως να μην κρύβει αποφάσεις αλλά δρομολογεί εξελίξεις και στέλνει μηνύματα.
Όπως για το εάν η κυβέρνηση είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, διαθέτει σχέδιο και είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της.
Όπως για το εάν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης διατίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση απέναντι στα κορυφαία εθνικά μέτωπα (Κυπριακό, διαπραγματεύσεις, αξιολόγηση) ή προτιμούν τη σκληρή αντιπολίτευση, συντηρώντας την εκλογολογία και ποντάροντας στη δική τους άφιξη στην εξουσία.
Όπως ακόμα και για το εάν οι δανειστές προτίθενται να λύσουν το ελληνικό ζήτημα ή έχουν επιλέξει να παίξουν καθυστέρηση προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Παράμετροι που έχουν μεγάλη αξία και σημασία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αξιολογούνται και κρίνονται από μια κοινωνία που πλέον βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, της απόγνωσης, της απελπισίας και που όμως δεν έχει άλλη επιλογή από το να ποντάρει στην ελπίδα και στην αισιοδοξία.
Υπό αυτήν την προοπτική, «σταθερές» και δεδομένα, δεν υπάρχουν.
Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, όλα τελούν υπό διαρκή επαναξιολόγηση και αποτίμηση.
Από την «τύχη» της σημερινής κυβέρνησης μέχρι ακόμα και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης