Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό, αναζητείται διέξοδος - Φόβοι για ναυάγιο στη Γενεύη

Επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό, αναζητείται διέξοδος - Φόβοι για ναυάγιο στη Γενεύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε και με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan
(upd) Τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ενημέρωσε σήμερα 9 Ιανουαρίου 2017 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς κορυφώνονται οι διεργασίες ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη.
Το Μέγαρο Μαξίμου πέρασαν ο κ. Μητσοτάκης, η κα Γεννηματά, ο κ. Κουτσούμπας, ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Καμμένος και ο κ. Λεβέντης.
Επίσης, ο πρωθυπουργός μίλησε και με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.

Μητσοτάκης: Απαιτείται βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό - Χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα
Την θέση ότι χρειάζεται μια λύση για το Κυπριακό που θα αντέξει στον χρόνο, θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
Σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΝΔ και μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία στο Κυπριακό με βάση τις πάγιες θέσεις μας.
«Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γίνεται την ημέρα που ξεκινούν στη Γενεύη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.
Η δική μας θέση είναι γνωστή.
Απαιτείται λύση, καθώς συνεχίζεται για 43 χρόνια η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.  
Στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος.
Όμως, παραμένουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις.
Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση.
Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης.
Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις.
Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο.
Λύση λειτουργική και βιώσιμη.
Σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής  χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.
Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
«Σε αυτήν την δύσβατη πορεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά.  
Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια.
Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη στάση της άλλης πλευράς.
Οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας.
43 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Φ. Γεννηματά: Υπάρχει εθνική γραμμή για το Κυπριακό
Μετά τον κ.Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
«Εμείς αγωνιούμε να βρούμε διέξοδο στο Κυπριακό, κάνουμε προσπάθειες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει πως «είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μετά την αποτυχία με ευθύνη της Τουρκίας».
Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι «εξαρτώνται σχεδόν τα περισσότερα από τη στάση της άλλης πλευράς» και τόνισε πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και εμείς «θέλουμε τη λύση, αλλά αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζει μια βιώσιμη προοπτική».
«Και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Γεννηματά: Υπάρχει εθνική γραμμή για το Κυπριακό – Διεκδικούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση
Εμμένουμε στη θέση η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Σε δηλώσεις της κατόπιν της συνάντησης, η κα.Γεννηματά είπε ότι υπάρχει εθνική γραμμή για το Κυπριακό.
«Διεκδικούμε μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε σε δηλώσεις της η κα.Γεννηματά, η οποία τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχή, εκφράζοντας παράλληλα τις αντιρρήσεις της για τις «αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι τόνισε στον πρωθυπουργό ότι «η Ελλάδα οφείλει να σταθεί στο πλάι στο κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας του» καθώς και ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε «όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η ΕΕ να συμβάλλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία».
Επιπλέον, η κα.Γεννηματά υπογράμμισε πως «η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στη θέση ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει».

Δ. Κουτσούμπας: Πάμε σε διχοτομική λύση 
«Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, σε αναφορά του κ. Κουτσούμπα πως το συμπέρασμα που εκείνος έχει αποκομίσει από τις επαφές του είναι ότι πάμε σε διχοτομική λύση, ο κ. Τσίπρας απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» και υπογράμμισε:
«Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα».
Ειδικότερα, με τον διάλογό τους να ξεκινά σε χαλαρό κλίμα με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι των τελευταίων ημερών, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε «καλά, το χιόνι το αντιμετωπίζουμε, αλλά "χιόνια" και "θύελλες" που έρχονται, δεν αντιμετωπίζονται εύκολα», με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει στο ίδιο χαλαρό κλίμα: «Έχεις πρόβλεψη μετεωρολογική;».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «οι μετεωρολογικές προβλέψεις λύνονται, παρότι αντιμετωπίζει δυσκολίες ο κόσμος και με τη θέρμανση λόγω της κρίσης, αλλά τα προβλήματα είναι άλλα, και με το Κυπριακό τώρα ...».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό είναι 42 ετών πρόβλημα, δεν είναι τωρινό, σημειώνοντας, όμως, ότι «ίσως είναι μία ευκαιρία, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την άλλη πλευρά, κυρίως».
«Σύμφωνοι», είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι ότι είναι υπονομευμένες οι διαπραγματεύσεις στην ουσία, δηλαδή αυτό που ξέρουμε -θα σας ακούσω και σήμερα αν έχουμε κάτι νεότερο, αλλά με την κυπριακή ηγεσία, με τα κόμματα όσα συζητήσαμε και η εικόνα που έχουμε αποκομίσει-, μας δίνει το συμπέρασμα ότι πάμε για διχοτομική λύση», σχολιάζοντας ότι δεν είναι λύση.
«Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Κουτσούμπα να σημειώνει: «Όχι μόνο να το αποφύγουμε. Δεν έπρεπε καν να φτάσουμε ως εδώ. Αλλά αυτό είναι μια ολόκληρη συζήτηση, εμείς έχουμε τις θέσεις μας».
«Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι, συμφωνώ», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στην ευκαιρία που θα είχαν να συζητήσουν εν συνεχεία, χωρίς τις κάμερες.

Στ. Θεοδωράκης: Στα εθνικά θέματα πρέπει να υπάρχει μόνιμος θεσμός, το Συμβούλιο Ασφαλείας
Το αίτημά του για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε τη διαπίστωσή του ότι υπάρχει συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων στο Κυπριακό.
«Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ωστόσο είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία», σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε πως καταβάλλεται προσπάθεια «να κινήσουμε τις διαδικασίες, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για λύση.
Δεν μας ενδιαφέρει το blame game, αλλά δεν εξαρτάται (η λύση) μόνο από εμάς, είναι κυρίως η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία».
Σε αυτό το σημείο ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε τη σημασία μιας υπεύθυνης εθνικής στάσης μαζί με τους Κυπρίους:
«Υπάρχει ως τώρα κοινή στάση, συγκροτημένη στάση που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και από την ΕΕ, που θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις -και αυτό είναι σημαντικό.
Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας.
Πρέπει να υπάρξει συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις, νομίζω ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται…», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Επ’ αυτού, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πρότεινε «στα εθνικά θέματα να υπάρχει μόνιμος θεσμός, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας».
Με τον τρόπο αυτό και παρά τις όποιες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων «θα γίνεται συζήτηση μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων για να βρίσκουμε εθνική γραμμή, με ευθύνη του εκάστοτε πρωθυπουργού».
«Να το κουβεντιάσουμε, δεν είναι καινούρια ιδέα», απάντησε ο πρωθυπουργός.
«Όχι, αλλά εμείς την ξαναβάλαμε στο τραπέζι.
Κάναμε και εκδήλωση, είχε έρθει και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, την συζητήσαμε και είναι η στιγμή να την κάνουμε», είπε κλείνοντας ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Απαισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού παραμένει ο Β. Λεβέντης μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα
Απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού παραμένει ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, και μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, κατά την αποχώρηση του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, οι δύο άνδρες ενδεχομένως θα μεταβούν στη Γενεύη εάν μέχρι Τέταρτη βράδυ τα κλιμάκια έχουν βρει έδαφος προσέγγισης.
«Αν πάει ο Erdogan γιατί να μην πάω κι εγώ να κάνουμε ότι μπορούμε;», είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Λεβέντη.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων συμφώνησε μεν, του εξέφρασε δε την απαισιοδοξία του, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχουν πολλές δυσκολίες ακόμα, δεν έχει εξευρεθεί λύση στις αποζημιώσεις, οι Τούρκοι δεν δέχονται να αποχωρήσουν τα στρατεύματα τους και η λύση των κυανοκράνων είναι ακριβή.
Όπως επισήμανε ο κ. Λεβέντης, ο ίδιος μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι καθώς είναι 23 χρόνια μεγαλύτερός του, έχει συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις για το Κυπριακό.
«Η γενιά μας είναι πληγωμένη για το θέμα της Κύπρου», πρόσθεσε.
Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Τσίπρα και για την αξιολόγηση και για το θέμα των εκλογών, δε θέλησε όμως να δώσει καμιά περαιτέρω λεπτομέρεια για το τι οι δύο άνδρες είπαν στη συνομιλία τους.
Νωρίτερα, τη σημασία των συμμαχιών της Αθήνας και της Λευκωσίας στο θέμα του Κυπριακού, ανέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια σύντομου διαλόγου που είχε, παρουσία της τηλεοπτικής κάμερας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.
«Όλα είναι ανοιχτά. Το θετικό είναι ότι έχουμε σταθερή θέση, και εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
- Δεν είμαστε μόνοι απέναντι στην Τουρκία, αλλά υπάρχει και η Ε.Ε..
- «Και η λογική» παρενέβη ο Β. Λεβέντης.
- «Είναι πράγματι σημαντικό αυτό» συμφώνησε ο πρωθυπουργός.

Π. Καμμένος: Να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο – Να αρθούν οι εγγυήσεις
Την ανάγκη διαμόρφωσης «μιας εθνικής γραμμής που βάζει ως προϋπόθεση την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, και την άρση των εγγυήσεων», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη συνάντησή που είχε νωρίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σε αυτό βρήκε σύμφωνο τον πρωθυπουργό, ο οποίος συμπλήρωσε πως «είναι ένας κοινός άξονας Αθήνας-Λευκωσίας, και από ό,τι είδα σήμερα, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο πολιτικής συναντίληψης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις».
«Επιτέλους σε κάτι να αποκτήσουμε κοινή εθνική γραμμή», σχολίασε ο κ. Καμμένος.
«Το θέμα τώρα είναι μόλις έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για το state of play (σ.σ. την πορεία των εργασιών) για τη διαπραγμάτευση στη Γενεύη, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν θα εκπροσωπηθούμε σε επίπεδο πρωθυπουργού ή αν θα αναλάβουν οι υπουργοί Εξωτερικών.
Το θετικό είναι, και το επανέλαβα και στη συνομιλία μου με τον Τούρκο Πρόεδρο, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πού μπορούμε να φτάσουμε.
Αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, εγώ είμαι διατεθειμένος να παραστώ στη Γενεύη.
Αν δεν διαφανεί, τότε οι υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να αναλάβουν να φτάσουν τις συνομιλίες μέχρι εκεί που μπορούν να πάνε», δήλωσε επίσης ο κ. Τσίπρας, ενώ συμπέρανε πως «αυτή είναι μια κατάκτηση σημαντική, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να παλέψουμε για λύση χωρίς να είμαστε με την πλάτη στον τοίχο».
Με την παραπάνω συνάντηση έκλεισε ο κύκλος ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Recep Tayyip Erdogan είχε λίγο πριν τις 17:00 ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστέρησε για λίγα λεπτά η προγραμματισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο τίθεται επί τάπητος στη Γενεύη.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παρακολουθούν τις συνομιλίες στη Γενεύη και εφόσον διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και υπάρχουν προοπτικές, να εξετάσουν τη μετάβασή τους στην ελβετική πόλη.
Επίσης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, διατυπώνοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Η τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία διοργανώθηκε από τα διπλωματικά γραφεία των δύο ηγετών, διήρκησε μία ώρα και 10 λεπτά, καθώς υπήρχε διερμηνεία (τουρκικά – ελληνικά).

Νωρίτερα, το bankingnews μετέδιδε: 

Φόβοι για «ναυάγιο» στο Κυπριακό - Μόνο εάν υπάρχει προοπτική συμφωνίας θα μεταβεί ο Τσίπρας στη Γενεύη

Μειωμένες προσδοκίες και στο ζήτημα του Κυπριακού μετά και την απόφασή του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan να μην μεταβεί στην διάσκεψη της Γενεύης με την Άγκυρα να εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Yildirim.
Αυτό σημαίνει πως η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο την οποία η Αθήνα και ο ίδιο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε «κρίσιμη» και «ιδιαίτερα σημαντική» δεν φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, με αυτά τα δεδομένα το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μεταβεί στη Γενεύη, με την ελληνική κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Μάλιστα υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, όταν κλήθηκε να αποσαφηνίσει το εάν ο Α. Τσίπρας θα πάει ή όχι στη Γενεύη απαντούσε χαρακτηριστικά ότι «θα πάει εφ΄ όσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».
Αλλά και η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του δεν φαίνεται να έδωσε την απαιτούμενη «ώθηση» με όλες τις παραμέτρους να δείχνουν ότι και αυτή η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού κινδυνεύει να καταλήξει σε «ναυάγιο» με ευθύνη της τουρκικής πλευράς.
Χθες πάντως ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Gutteres, ενόψει της επικείμενης πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης τόσο για θέματα ουσίας όσο και διαδικαστικά ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε Antonio Gutteres τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα των επαφών

Μετά τους Μητσοτάκη, Γεννηματά θα ακολουθήσουν ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (στις 14:00.), ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (στις 17:00), ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης (στις 19:30) και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος (στις 20.30 μ.μ.).
Στις διαδοχικές, κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παράσχει ενημέρωση για όλες τις επιμέρους πτυχές και για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες, όπως για την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Gutteres καθώς και για τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

(πρώτη ενημέρωση Κυριακή 8 Ιανουαρίου 21:13)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης