Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξυδάκης: Το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης μπορεί να αποτελέσει καμπή στην πορεία της ελληνικής κρίσης

Ξυδάκης: Το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης μπορεί να αποτελέσει καμπή στην πορεία της ελληνικής κρίσης
«Αδύναμο σημείο της κυβέρνησης είναι η επικοινωνία»,τονίζει o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκης
«Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εκτιμώ ότι μπορεί να αποτελέσει καμπή στην πορεία της ελληνικής κρίσης», τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.
Όπως σημειώνει, «μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα της τελευταίας επταετίας. Οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν για το 2017 επιστροφή σε φάση κανονικότητας και μεγέθυνσης.
Το κλειδί, το μετρήσιμο μέγεθος θα είναι οι επενδύσεις.
Θα καταφέρουμε να δείξουν εμπιστοσύνη οι ξένοι και Έλληνες επενδυτές;
Αυτό θα κρίνει πολλά.
Με 22-23% ανεργία πάντως, δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «τεχνικά έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα και παραμένει η πολιτική απόφαση που αφορά κυρίως το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων, κομβικό σημείο το οποίο ταλαιπωρεί το πρόγραμμα από χρόνια.
H κυβέρνηση έχει εφαρμόσει στο ακέραιο το πρόγραμμα, και έχει κάνει τα πάντα για να αρθεί το κλίμα δημοσιονομικής αβεβαιότητας.
Η αστάθεια εντοπίζεται στο Βερολίνο και στο ΔΝΤ.
Εκεί έχουμε τις πολιτικές περιπλοκές».
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «αν οι δύο αυτοί παίκτες σταματήσουν το πολιτικό μπρα-ντε-φερ πάνω στην πλάτη της Ελλάδας, τότε η αξιολόγηση θα κλείσει».
Ακόμη, ο κ. Ξυδάκης αναφέρει ότι «η αναγκαστική επιτροπεία της χώρας μπλοκάρει πολλές κινήσεις, συχνά αναγκαίες και αυτονόητες.
Εν τούτοις υπάρχει περιθώριο χρηστής και μεταρρυθμιστικής διακυβέρνησης.
Έναντι του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που οδηγεί τις κοινωνίες σε αδιέξοδο, μια αριστερή κυβέρνηση έχει στον πυρήνα της μέριμνάς της το κράτος πρόνοιας και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Στο δεδομένο πλαίσιο επιτροπείας και υπό τον δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη, η εφαρμογή ενός μετριοπαθούς κεϋνσιανισμού και μιας ήπιας σοσιαλδημοκρατίας είναι σχεδόν το μόνο εφικτό, για να μην γκρεμίσεις την κοινωνία, και για να κρατήσεις δυνάμεις και χρόνο για την ανόρθωση.
Αυτό η κυβέρνηση μπορεί να το υποστηρίξει».
Με αφορμή τη συμπλήρωση σε μερικές ημέρες δυο ετών με την Αριστερά στην εξουσία, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει «τη σοβαρή τεχνοκρατική δουλειά» που έχει γίνει στη διαπραγμάτευση, τη «μεγάλη πρόοδο» στον τομέα της Υγείας, με ορόσημο τη δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους και τα «καλά αποτελέσματα» στον τομέα της Παιδείας ως προϊόν πραγματισμού, χρηστής διοίκησης και σχεδιασμού.
Στο διεθνές πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, η χώρα μας απέκτησε φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη, που ήδη φαίνονται χρήσιμοι και ανατράπηκαν εν πολλοίς τα δυσφημιστικά στερεότυπα εις βάρος του ελληνικού λαού, που καλλιέργησαν αντιδραστικοί κύκλοι εντός της ΕΕ και ευρωπαϊκά media», ενώ «διπλωματικό κεφάλαιο κερδήθηκε επίσης από τη θαυμαστή αντίδραση του ελληνικού λαού απέναντι στο προσφυγικό κύμα».
«Αδύναμο σημείο της κυβέρνησης είναι η επικοινωνία», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν περιθώρια προοδευτικής, δίκαιης πολιτικής πέραν του μνημονιακού πλαισίου και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο.
Επίσης πρέπει να βελτιωθούν ο συντονισμός και η ταχύτητα στις αποφάσεις και τις δράσεις».
Για το Κυπριακό εκτιμά ότι «θα κερδίσουμε πιο πολλά αν δεν πάμε με σκοπό μια εσπευσμένη λύση η οποία κατά τη γνώμη μου έχει υψηλά ρίσκα», ενώ θεωρεί ότι το 2017 θα είναι χρονιά πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης