Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση με τον Κοτζιά στη Νέα Υόρκη έχει ζητήσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το Κυπριακό

Συνάντηση με τον Κοτζιά στη Νέα Υόρκη έχει ζητήσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ για το Κυπριακό
Σημειώνεται πως οι διμερείς συναντήσεις των κκ Mevlut Cavusoglu και Κοτζιά με τον κ. Guterres αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017
Συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, επιθυμεί ο Τούρκος ομόλογός του, ο οποίος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να συνομιλήσει για το Κυπριακό με τον νεοεκλεγέντα γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε., Antonio Guterres.
Σημειώνεται πως οι διμερείς συναντήσεις των κκ Mevlut Cavusoglu και Κοτζιά με τον κ. Guterres αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017.
Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Κοτζιάς συνάντησε τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Espen Barth Eide.
«Δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας στη διαπραγμάτευση αλλά μόνο αναβολής ή καθυστέρησης.
Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαπραγμάτευση που γίνεται ανάμεσα στις δύο κοινότητες και επίσης προετοιμάζεται για τη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό», διαμήνυσε αμέσως μετά ο κ. Κοτζιάς.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ. Eide ότι ο ίδιος έχει την αίσθηση πως «εάν εξαρτάτο μόνο από τους Κύπριους τώρα, αυτό το πρόβλημα θα είχε λυθεί», ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε ότι ο ειδικός σύμβουλος του Ο.Η.Ε. μπορεί να απευθύνει το ζήτημα αυτό σε εκείνους που εμποδίζουν την πρόοδό του.
Επίσης, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι υποχρέωση του υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει εναλλακτικές λύσεις.
Όπως είπε, έχουν ληφθεί διασφαλίσεις από τον ΟΗΕ ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι αυτό που ονομάζεται στη διεθνή διαπραγμάτευση «open ended», θα είναι, δηλαδή, μια διαπραγμάτευση που και αν σταματήσει, δεν θα θεωρείται ότι έχει καταρρεύσει, αλλά θα μπορεί να συνεχιστεί με καλύτερη προετοιμασία στο μέλλον.
Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι Ελλάδα – Κύπρος είναι σε κοινό μέτωπο.
Προσέθεσε επίσης ότι στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει, όπως έδειξε το τελευταίο συμβούλιο του ΕΣΕΠ, να έχουμε κοινή γραμμή, να στηρίζουμε την Κύπρο, να υποστηρίζουμε τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε χώρας στο εσωτερικό της Κύπρου καθώς και για την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι θα γίνει η διεθνής διάσκεψη, αλλά σημείωσε ότι μπορεί σε κάποιο σημείο να χρειαστεί να σταματήσει.
Δεν θα είναι η καταστροφή αυτό, τόνισε, θα είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας, και θα συνεχιστεί αργότερα.
«Μπορεί να συζητήσουν οι τρεις ηγέτες, να δώσουν τη γενική γραμμή και να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.
Μπορεί να τα βρουν και από την πρώτη στιγμή οι τρεις ηγέτες.
Αυτό θα φανεί.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι εάν σταματήσει με τη μία μορφή και συνεχίζεται με την άλλη, δεν σημαίνει ότι απέτυχε ή ναυάγησε η Διάσκεψη.
Θέλαμε αυτό να το διασφαλίσουμε για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είδαμε να εξελίσσονται πριν αρκετό καιρό στην Ελβετία», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης