Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Δεν δικαιολογούνται άλλες καθυστερήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης – Να το καταλάβουν όλοι

Τζανακόπουλος: Δεν δικαιολογούνται άλλες καθυστερήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης – Να το καταλάβουν όλοι
Η επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» δεν συνεπάγεται επέκταση του μνημονίου είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την ανάγκη να κλείσει η β’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός του Ιανουαρίου επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι δεν δικαιολογούνται περαιτέρω καθυστερήσεις.
«Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Αρκεί να κατανοήσουν όλοι ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν άνευ λόγου και αιτίας» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Τζανακόπουλος.
«Οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ τα τρία τελευταία τρίμηνα του '16, η υπεραπόδοση των εσόδων και η σταδιακή μείωση της ανεργίας δεν δικαιολογούν καθυστερήσεις εκ μέρους κανενός για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνικό χαρακτήρα.
Πρέπει να έχουμε άμεσα θετικές εξελίξεις για να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα και να μπούμε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Να προετοιμαστούμε για να γίνουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχουν δυνατότητες για να έχουμε θετική εξέλιξη και ότι η επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» δεν συνεπάγεται επέκταση του μνημονίου.
Ερωτηθείς για τον περίφημο «κόφτη», ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και σ' αυτό δεν χωρά καμία αμφισβήτηση».
«Το βασικό θέμα είναι αν και κατά πόσο θα μπορέσουμε το 2019 με τα σημερινά ισχύοντα να έχουμε εφικτό πλεόνασμα χωρίς νέα μέτρα.
Αυτή  η συζήτηση δεν έχει κλείσει.
Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορούμε να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των διαφορετικών απόψεων ώστε να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση και αυτός είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι όσοι ποντάρουν σε αυτό το σενάριο, θα διαψευστούν από την ίδια την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι οι περιοδείες του πρωθυπουργού και των υπουργών εντάσσονται στο πλαίσιο η κυβέρνηση να ακούσει τους πολίτες και να δώσει λύσεις όπου μπορεί.
«Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με κοινωνική προστασία και ανακατανομή των βαρών» υπογράμμισε ο κ.Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι κάποιοι ήταν στο απυρόβλητο όσον αφορά την κατανομή βαρών.
Σημειώνεται ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να κλείσει εντός του Ιανουαρίου και χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων η β’ αξιολόγηση (τουλάχιστον στις 26 Ιανουαρίου όταν και είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup), μια και το κλείσιμο της θεωρείται επιβεβλημένο προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στο οποίο ποντάρει πολλά η ελληνική κυβέρνηση καθώς θεωρεί ότι αυτή η κίνηση είναι που θα σημάνει και την έναρξη της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και θα στείλει το μήνυμα σε επενδυτές και στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται.
Πρόκειται για το αισιόδοξο σενάριο στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση, καθώς περαιτέρω καθυστερήσεις ή απαιτήσεις των δανειστών για νέα, σκληρά μέτρα θα αλλάξουν άρδην τη σημερινή εικόνα, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης