Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση βάζει ξανά στο τραπέζι την «πολιτική συμφωνία» - Φεβρουάριο ή Μάρτιο 2017 η αξιολόγηση

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση βάζει ξανά στο τραπέζι την «πολιτική συμφωνία» - Φεβρουάριο ή Μάρτιο 2017 η αξιολόγηση
Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρουν τη ρητορική της «πολιτικής λύσης», με στόχο τον «έντιμο συμβιβασμό», ώστε να κλείσει η β’ αξιολόγηση το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου
Με την «κλεψύδρα» της β’ αξιολόγησης να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός βρίσκονται αντιμέτωποι με «επώδυνες» και πολιτικά «μη διαχειρίσιμες» αποφάσεις, αν τελικά επιλέξουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες τις διαπραγμάτευσης και να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι πλέον «δεν περνά από το χέρι» της ελληνικής κυβέρνησης το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο του 2017, καθώς το κουαρτέτο των δανειστών, αλλά και οι «σκληροπυρηνικοί» κύκλοι, όπως το Βερολίνο, παίζουν το γνωστό παιχνίδι των «καθυστερήσεων», με στόχο να προκαλέσουν οικονομική «ασφυξία» και με «εκβιαστικό» τρόπο να κάμψουν τη διαπραγματευτική ισχύ της Αθήνας.
Στην κυβέρνηση είναι κοινό μυστικό πως το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση είναι στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ πιο ρεαλιστικός φαντάζει ο στόχος του Μαρτίου. Και αυτό, γιατί υπάρχει διάχυτη η υποψία πως το κουαρτέτο των δανειστών θα περιμένει να δει τι στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ, ποιες θα είναι οι προθέσεις του, μετά και την ουσιαστική πολιτική αλλαγή στην Ουάσιγκτον, και με πιο τρόπο εν τέλει θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Άλλωστε, το EuroWorking Group στις 12 Ιανουαρίου θα ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά και μόνον με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το ελληνικό χρέος, ενώ το τακτικό Eurogroup της 26 Ιανουαρίου θα επανεκκινήσει τη διαδικασία για της διαπραγμάτευσης.

Υποψίες για νέα "καψόνια" από τους "ακραίους"
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο κάποιοι ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη να επιθυμούν ακόμα και την πτώση της κυβέρνησης, βάζοντας όλο και περισσότερες αξιώσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και προχωρώντας ακόμα και σε νέα «καψώνια», παρόμοια με αυτό που ακολούθησε, μετά την κυβερνητική εξαγγελία για την «13η σύνταξη» και την αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το βάρος των προσφυγικών ροών.
Αυτός ήταν και ο λόγος που τρία 24ωρα μετά την αποστολή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο της επίμαχης επιστολής προς τους θεσμούς, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να τη δώσει στη δημοσιότητα.
Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρήθηκε «αν όχι βέβαιο, πολύ πιθανό» η επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών να διαρρεύσει στον ξένο ή ακόμα και στον ελληνικό Τύπο. Εκτιμήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε ακόμα περισσότερο την ήδη «πληγωμένη» επικοινωνιακά εικόνα της κυβέρνησης, που είχε ήδη προχωρήσει σε έγγραφη «δήλωση μεταμέλειας», αποδεχόμενη ακόμα και ενεργοποίηση του κόφτη για συντάξεις, αν τον Απρίλιο η Eurostat δεν επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και υπερπλεόνασμα.
Με αυτά τα δεδομένα, στο Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρουν τη ρητορική της «πολιτικής λύσης», με στόχο τον «έντιμο συμβιβασμό», ώστε να κλείσει η β’ αξιολόγηση το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, τότε ουσιαστικά η κυβέρνηση θα βρεθεί προ άλλων επιλογών, καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα, όπως το προσφυγικό, καθώς από τον Μάρτιο, που αναμένεται αύξηση των ροών προς τα νησιά λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δίνει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δυνατότητα (από τον Μάρτιο) να επαναπροωθούν στην Ελλάδα τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είχαν δηλώσει τη χώρα μας ως σημείο εισόδου στην Ευρώπη. Επιπλέον, η κυβέρνηση πιέζεται ήδη και στο εσωτερικό, καθώς, παρά τις φιλολαϊκές εξαγγελίες και τον «Χριστουγεννιάτικο» μποναμά, η ψαλίδα της διαφορά με την Νέα Δημοκρατίας δεν λέει να κλείσει, ενώ ολοένα και αυξανόμενη είναι και η δυσαρέσκεια των πολιτών.

Στόχος το QE
Σημαντικός μοχλός πίεσης είναι ότι, αν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου – το αργότερο αρχές Μαρτίου - η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση, θα απολέσει την ιστορική ευκαιρία για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ), το οποίο έχει παραταθεί.
Τέλος, το πρώτο δίμηνο του νέου έτους θα τεθούν σε εφαρμογή μια σειρά από αλλαγές και επώδυνα μέτρα, σε φορολογικό ασφαλιστικό κ.α., που αναμένεται να προκαλέσουν νέου τριγμούς στην κυβέρνηση, αλλά και κοινωνικές αντιδράσεις.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση - εξορμήσεις υπουργών για αντιστροφή του κλίματος
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, ακόμα και με σημαντικές υποχωρήσεις, ίσως και πέρα από τις «διακηρυγμένες κόκκινες γραμμές», φαντάζει μονόδρομος για την κυβέρνηση, διαφορετικά η «άλλη επιλογή» για το Μαξίμου φαίνεται να είναι αυτή της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, είτε μέσω δημοψηφίσματος, ώστε να επαναπροσδιορίσει τη στάση της είτε και με πρόωρες κάλπες.
Και μπορεί τα σενάρια των εκλογών να διαψεύδονται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όμως οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα σε όλη την περιφέρεια, θα συνεχιστούν και μετά τις γιορτές.
Ενδεικτικό είναι πως ο Νίκος Παππάς βρίσκεται στην Πάτρα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, θα βρίσκεται στην Κόρινθο, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, ενώ στις 19:00 θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση και ομιλία στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης.

Δημ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης