Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Είναι ντροπή να υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο συντάξεις των 200 και 250 ευρώ

Τσίπρας: Είναι ντροπή να υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο συντάξεις των 200 και 250 ευρώ
«Οι δυνατότητές της Ελλάδας είναι τρομακτικές, κυρίως λόγω της γεωγραφικής της τοποθεσίας, αλλά όχι μόνον αυτής»
Ως «ντροπή» για την ελληνική κοινωνία χαρακτήρισε το γεγονός ότι υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο συντάξεις των 200 και 250 ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Κρήτη.
Μιλώντας στη σύσκεψη με αγροτικούς και κτηνοτροφικούς Φορείς και Ομάδες Παραγωγών στις Μοίρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών.
«Ξέρω ότι και εσείς έχετε πλήρη επίγνωση του δυσχερούς περιβάλλοντος του ευρωπαϊκού, στο οποίο αγωνιζόμαστε και δίνουμε μάχες.
Και ταυτόχρονα, έχετε πλήρη επίγνωση ότι, παρά τους αναγκαίους συμβιβασμούς και τις δυσκολίες, δίνουμε μάχη.
Και όταν κάποιος δίνει μάχη, έχει τη δυνατότητα να έρχεται εδώ και να κοιτά τους αγρότες στα μάτια, παρά το γεγονός ότι ξέρει πως είναι αδικημένοι από όλα αυτά τα χρόνια της καταστροφικής πενταετίας, αλλά και από τα δύο αυτά χρόνια που γίνεται η προσπάθεια της ανάκαμψης», συμπλήρωσε.
Επίσης, υποστήριξε ότι η χώρα μας βρέθηκε τα τελευταία χρόνια, από το 2010 και μετά, σε μια πρωτοφανή κρίση, ωστόσο υπογράμμισε ότι και πάλι οι δυνατότητές της είναι «τρομακτικές», κυρίως λόγω της γεωγραφικής της τοποθεσίας, αλλά όχι μόνον αυτής.
«Γεωγραφική τοποθεσία που της δίνει τη δυνατότητα να είναι ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός.
Γεωγραφική τοποθεσία που της δίνει τη δυνατότητα να έχει εξαιρετικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία κανείς δεν μπορεί να συναντήσει πουθενά αλλού.
Γεωγραφική τοποθεσία που της δίνει πλεονεκτήματα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου, των ανταλλαγών.
Αλλά και ένα ακόμα εξαιρετικό πλεονέκτημα, που είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο:
Υψηλά μορφωμένοι, υψηλά εξειδικευμένοι νέοι και νέες που τελειώνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Ξαφνικά, όλα αυτά τα πλεονεκτήματα αφέθηκαν στην άκρη».
Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε πως ότι αυτό έχει σημασία «να δούμε πώς θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία σήμερα και να τους δώσουμε και προστιθέμενη αξία, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας, που βεβαίως αυτό θα δώσει και προοπτική αναζωογόνησης στην ύπαιθρο».
«Βασικό εργαλείο στα χέρια μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Το Πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει κοινοτική συμμετοχή ύψους 4,7 δις ευρώ, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικούς πόρους έως 6 δις ευρώ την επόμενη τετραετία, μέχρι το 2020.
Αυτό νομίζω ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα – και εκεί δίνουμε όλο το βάρος και όλη την προσπάθειά μας- για την υλοποίηση μιας σειράς προγραμμάτων, που αφορούν κυρίως τους νέους αγρότες, γιατί πολύ σωστά επισημάνθηκε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι να μείνουν οι νέοι αγρότες στο επάγγελμα, να μείνουν στην ύπαιθρο οι νέοι άνθρωποι.
Με αυτά τα δεδομένα, θεωρώ, χωρίς να θέλω να ευλογήσω τα γένια κανενός, γιατί γνωρίζω τα προβλήματα, ότι αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα είναι ένα μικρό θαύμα.
Και φέτος υπήρξε η δυνατότητα αποφυγής συμψηφισμού και προστίμων σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις.
Δεν υπήρξε συμψηφισμός ούτε για ένα ευρώ και με αυτό τον τρόπο καταφέραμε φέτος, μέσα στο 2016, να αποδοθούν συνολικά 3,5 δις ευρώ, μαζί με τα καθυστερημένα του 2008 ακόμη, 3,5 λοιπόν δις ευρώ στους λογαριασμούς των παραγωγών μέχρι το 2016».
Κλείνοντας, παρέθεσε κάποια θετικά μηνύματα:
«Το 2016 κάποιοι είπαν - οι γνωστοί καταστροφολόγοι- ότι θα είναι μια χρονιά όπου τα έσοδα θα καταστραφούν και θα χτυπήσει ο κόφτης, μια χρονιά όπου η ύφεση θα συνεχιστεί.
Τελικά, το 2016 ήταν μια χρονιά που γυρίσαμε στην ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, το γνωρίζετε ήδη, αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε κάποιες ελάχιστες παροχές, τις αναγκαίες, αυτές που είμαστε υποχρεωμένοι στους συμπολίτες μας που κουβάλησαν μεγαλύτερο άχθος στα χρόνια της κρίσης.
Το 2016, λοιπόν, είχαμε υπεραπόδοση έναντι των στόχων σε ό,τι αφορά τα έσοδα.
Ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 0,5%, τον έχουμε υπερκεράσει, είμαστε πάνω από 1,1%. Και ταυτόχρονα – επαναλαμβάνω - όλες οι ενδείξεις μας λένε ότι το 2016 θα γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια.
Οι προβλέψεις για το 2017 είναι – θα έλεγα - υπερβολικά θετικές και αισιόδοξες:
Ανάπτυξη 2,7%.
Και για το 2018, 3,1% ανάπτυξη.
Όμως, εδώ θα ήθελα μπροστά σας να παραδεχθώ μια αλήθεια.
Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα νούμερα, αν δεν αντιστοιχούν σε βελτίωση της ποιότητας ζωής, του εισοδήματος των καθημερινών βιοπαλαιστών, των ανθρώπων του μόχθου;
Αυτός είναι, λοιπόν, ο βασικός μας – αν θέλετε - στόχος, αυτό είναι το όραμά μας:
Τα επόμενα χρόνια που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, η ανάπτυξη να μην είναι μια κούφια λέξη, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια που ζήσαμε.
Γιατί θυμόμαστε και χρόνια ανάπτυξης στην περίοδο της Ολυμπιάδας, των "παχιών αγελάδων" όπως κάποιοι λένε, όπου είχαμε και 2% και 3% και 4% ανάπτυξη, που όμως γίνονταν κέρδη για κάποιους που τα έβγαλαν μετά τα λεφτά τους στις τράπεζες της Ελβετίας και του εξωτερικού και τώρα, άντε να τους πιάσεις.
Και για τον πολύ κόσμο, τους απλούς καθημερινούς πολίτες, τα οφέλη ήταν ελάχιστα σε σχέση με τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης