Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ): Κάθε μέρα που περνά η Τουρκία απομακρύνεται περισσότερο από το δημοκρατικό ιδεώδες

Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ): Κάθε μέρα που περνά η Τουρκία απομακρύνεται περισσότερο από το δημοκρατικό ιδεώδες
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η μοναδική πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης
«Κάθε μέρα που περνά η Τουρκία, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το δημοκρατικό ιδεώδες», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Free Sunday, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο ίδιος μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η  κυβέρνηση οφείλει, να δηλώσει την αδυναμία της να φιλοξενήσει τους υπό επιστροφή πρόσφυγες, να ζητήσει να μην ενεργοποιηθεί το Δουβλίνο τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί αποδοτικά ο μηχανισμός μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να καταστεί αρνητικό το ισοζύγιο ροών προς την χώρα μας».
Σε ερώτηση για το αν η  Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της για το προσφυγικό, ο κ. Ανδρουλάκης απαντά ότι «το 2015 η στάση της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ανεύθυνη, θεωρούσε ότι μπορούσε να εκβιάσει ανταλλάγματα με αφορμή το προσφυγικό.
Στη συνεχεία κατανόησε την ένταση του ζητήματος αλλά τότε ήταν αργά.
Σήμερα, αδυνατεί να διαχειρισθεί το, πραγματικά, δύσκολο έργο της φιλοξενίας των 60.000 προσφύγων γιατί έχει καθυστερήσει εγκληματικά σε όλα τα μέτωπα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες, τα νησιά έχουν μεταβληθεί σε ανοιχτές φυλακές, οι τοπικές οικονομίες δοκιμάζονται, και οι ρατσιστές της χρυσής αυγής έχουν βρει την ευκαιρία να δηλητηριάζουν την κοινωνία».
Κάνοντας αναφορά στην Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ε.Ε. που να επιδεινώνονται, αναφέρει ότι «με την ευκαιρία του πραξικοπήματος, που ευτυχώς απέτυχε, ο κ. Ερντογάν επιτάχυνε την ήδη προσχεδιασμένη στρατηγική του.
Κάθε μέρα που περνά η Τουρκία, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το δημοκρατικό ιδεώδες.
Βαθμιαία μεταλλάσσεται σε ένα αυταρχικό.
Έχουμε ένα πογκρόμ κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους και απλούς πολίτες.
Μια δημοκρατία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στους εχθρούς της αλλά ο κ. Ερντογάν καταδιώκει  όσους αμφισβητούν τον ιμπέριουμ του βαφτίζοντας τους ως εχθρούς της δημοκρατίας.  
Αυτό συνιστά μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, η οποία δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστες τις Ευρω-τουρκικές σχέσεις».
Υπογραμμίζει δε, πως «ο κ. Ερντογάν θεώρει ότι μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ με το προσφυγικό για να κλείσουμε τα μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δυστυχώς, με την υποχωρητικότητα τους, το ίδιο φαίνεται να πιστεύουν και ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και η κα. Μέρκελ.
Αντίθετα, με την εξαίρεση μιας μικρής μειοψηφίας, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου στο ΕΚ θεώρει ότι πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι.
Εάν η Τουρκία επιθυμεί να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τότε θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ έχει τα οικονομικά εργαλεία για να αποτρέψει τον εκβιασμό του κ. Ερντογάν στο προσφυγικό».
Ακόμη, δηλώνει απαισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και σημειώνει ότι «ακόμα και να κλείσει η διαπραγμάτευση οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας δεν θα βελτιωθούν.
Η Κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη  στρατηγική με αποτέλεσμα να συνυπογραφεί υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα που εξασφαλίζουν συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας.
Ο φαύλος κύκλος κλιμακώνεται από τις τακτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδήγησαν στις κλειστές τράπεζες και σε περαιτέρω αύξησης φόρων και εισφορών».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής της διαπραγμάτευσης, σημειώνει ότι ήδη συμβαίνει αυτό.
Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις παραμετρικές αλλαγές ως προς το δημόσιο χρέος τις οποίες επιθυμούσε το ΔΝΤ αλλά αντιδρούσαν οι εταίροι.
Έτσι, συμφώνησε σε έναν μη ρεαλιστικό στόχο, για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ για το 2018 και έπειτα, τον οποίο αποδέχονται οι εταίροι αλλά η επίτευξη του απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Άρα, ούτε τις παραμετρικές αλλαγές πήραμε και θα αναγκαστούμε να υιοθετήσουμε και νέα μέτρα.
Πρόκειται για την απόλυτη αυτοπαγίδευση».
Σχετικά με το κλίμα που εισπράττει για την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ότι η χώρα μας «πάντοτε προκαλεί αισθήματα ειλικρινούς φιλίας.
Ωστόσο, οι καιροί δυσκολεύουν και οι προτεραιότητες αλλάζουν».
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η μοναδική πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη», προσθέτει και συνεχίζει «η ιταλική κρίση, το Brexit και οι ανατροπές που φέρνει η εκλογή Τραμπ δεσπόζουν στην ατζέντα εν όψει των Γαλλικών, Ολλανδικών και Γερμανικών εκλογών και φυσικά και οι ευρύτερες προκλήσεις που προκύπτουν εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.
Άρα, το ειδικό βάρος του ελληνικού ζητήματος περιορίζεται.
Για αυτό είναι σημαντικό να έχουμε την δική μας εθνική στρατηγική και να μην περιμένουμε μαγικές λύσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης