Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχάρης: Αλήθειες και ψέματα για τη συμφωνία του Eurogroup

Θεοχάρης: Αλήθειες και ψέματα για τη συμφωνία του Eurogroup
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα δύσκολα είναι μπροστά»
Στο χθεσινό (5/12) Eurogroup αναφέρθηκε σήμερα (6/12) με ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα, «στήνοντας πάλι τα γνωστά επικοινωνιακά της παιχνίδια».
Μεταξύ άλλων, ο ανεξάρτητος βουλευτής τόνισε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά», ενώ αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικό, Ευκλείδη Τσακαλώτο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « πήγε στις Βρυξέλλες με υπέρβαρες βαλίτσες από τα βάρη και τις θυσίες του ελληνικού λαού και γύρισε με ένα σακίδιο άδειο και χωρίς προοπτική για τη χώρα και τους πολίτες της».
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του κ. Θεοχάρη:

«Αλήθειες και ψέματα για τη συμφωνία του Eurogroup
H κυβέρνηση από χθες βράδυ πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα του Eurogroup στήνοντας πάλι τα γνωστά επικοινωνιακά της παιχνίδια.
-Ποια όμως είναι η αλήθεια για αυτή τη συμφωνία και τι πραγματικά αποφασίστηκε χθες;
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που υιοθετήθηκαν σε συνέχεια της συμφωνίας του Μαΐου, δε μειώνουν το συνολικό απόθεμα χρέους της Ελλάδας. Σε βραχυπρόθεσμο δε ορίζοντα αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησής του.
-Ποια είναι η σημασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την διευθέτηση του χρέους;
Το να διαμορφωθεί ένα καθαρός διάδρομος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ώστε η χώρα να μη χρειάζεται πλέον μνημόνια. Αυτό περνάει αναγκαστικά από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο θα συμπιέσει το κόστος κεφαλαίου της ελληνικής οικονομίας και θα ανοίξει πηγές χρηματοδότησης για το σύνολο της οικονομίας που πριν ήταν κλειστές.
-Έχει ανοίξει αυτός ο διάδρομος;
Όχι, γιατί η ηγεσία της ΕΚΤ ακόμα και αν δεχθεί πως το χρέος μετά από αυτά τα μέτρα είναι βιώσιμο, έχει τονίσει προς όλες τις κατευθύνσεις πως η επιτυχής ολοκλήρωση της Β’ αξιολόγησης αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και αυτό προφανώς σημαίνει συμφωνία στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και στα μέτρα επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων.
-Τι αναφέρει η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα πρωτογενή πλεονάσματα;
Πως για το 2018 πρέπει να συμφωνηθούν τώρα τα μέτρα για το πως θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Αποσαφηνίζει δε πως το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να διατηρηθεί στο 3,5% για το μεσοδιάστημα που έρχεται. Μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018 ζητείται η διασφάλιση πως η Ελλάδα θα συμμορφωθεί με τους στόχους μέσω ενός μηχανισμού και διαρθρωτικών μέτρων που θα εγγυώνται για αυτό.
Η αναφορά αυτή σηματοδοτεί πως η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους έγινε με αντάλλαγμα την εισαγωγή μόνιμου κόφτη στα δημόσια οικονομικά.
Είναι πλέον συμφωνημένο πως το Μεσοπρόθεσμο του 2017-2020, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, θα δομηθεί με πλεονάσματα 3,5%. Πράγμα που θα απαιτήσει νέα μέτρα και στην πραγματικότητα 4ο μνημόνιο.
Η συμφωνία τέλος επαναλαμβάνει εμφατικά πως πρέπει να οριστούν τώρα τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κόστους και την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Δίνοντας τον τόνο για την επερχόμενη συμφωνία στο Εργασιακό, η οποία καθαρά φαίνεται πως θα περιλαμβάνει με κάποιο τρόπο μειώσεις μισθών.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.
O κ. Τσακαλώτος πήγε στις Βρυξέλλες με υπέρβαρες βαλίτσες από τα βάρη και τις θυσίες του ελληνικού λαού και γύρισε με ένα σακίδιο άδειο και χωρίς προοπτική για τη χώρα και τους πολίτες της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης